Re: Mieszkanie z oknami na dwie kondygnacje / czy to prakryczne / gdzie kupić w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
slowww

Re: Mieszkanie z oknami na dwie kondygnacje / gdzie kupić w Krakowie / czy to prakryczne

Postautor: slowww » 10 lis 2024, 22:17

bmiara pisze:Ktoś się może orientuje, czy można aktualnie w Krakowie kupić mieszkanie z oknami na dwie kondygnacje?

Ale jeżeli nadal interesują cię takie mieszkania, to pojawiła się nowa inwestycja, gdzie można takie lokale znaleźć, na ostatnich piętrach.

Obrazek
Wizualizacja: deweloper Imperial Capital

Oczywiście chodzi o osiedle Look Up House w Krakowie, które na najwyższych kondygnacjach ma mieć właśnie takie 2-poziomowe mieszkania z dużym przeszkleniem na wysokość dwóch kondygnacji. Ale też nie są to jakieś porywająco duże metraże.

slowww

Re: Mieszkanie z oknami na dwie kondygnacje / gdzie kupić w Krakowie / czy to prakryczne Cytuj slowww

Postautor: slowww » 10 lis 2024, 22:38

I mi jeszcze jedna, a właściwie dwie sprawy nie dają tu spokoju. Jedno, to jak będzie z myciem takich okien, wewnątrz to jeszcze do zrobienia pewnie, ale na zewnątrz? Zwłaszcza, że to najwyższe kondygnacje, ktoś wie, jak to jest rozwiązywane w przypadku takich mieszkań 2-poziomowych?

I jeszcze jedno, co nie daje mi spokoju, to sprawa ogrzewania takich lokali. Chyba im wyższe pomieszczenie, tym trudniej je ogrzać, nie wiecie jak to wygląda w przypadku takich mieszkań? To są faktycznie jakieś realne problemy, czy raczej coś, to może i było problemem, ale w kamienicach w latach 30?

wojdyla1980

Re: Mieszkanie z oknami na dwie kondygnacje / gdzie kupić w Krakowie / czy to prakryczne

Postautor: wojdyla1980 » 11 lis 2024, 8:20

slowww pisze:I mi jeszcze jedna, a właściwie dwie sprawy nie dają tu spokoju. Jedno, to jak będzie z myciem takich okien, wewnątrz to jeszcze do zrobienia pewnie, ale na zewnątrz? Zwłaszcza, że to najwyższe kondygnacje, ktoś wie, jak to jest rozwiązywane w przypadku takich mieszkań 2-poziomowych?

I jeszcze jedno, co nie daje mi spokoju, to sprawa ogrzewania takich lokali. Chyba im wyższe pomieszczenie, tym trudniej je ogrzać, nie wiecie jak to wygląda w przypadku takich mieszkań? To są faktycznie jakieś realne problemy, czy raczej coś, to może i było problemem, ale w kamienicach w latach 30?

Ogrzane powietrze zawsze będzie szło do góry, zjawisko konwekcji

Ale nie martwiłbym się że będzie zimno jak w kamienicy, nowe mieszkania są dużo lepiej zaizolowane, i dzisiaj ogrzewanie normalnie się projektuje pod kubaturę, więcej m3 więcej/większe źródła ciepła

przyjezdny

Re: Mieszkanie z oknami na dwie kondygnacje / gdzie kupić w Krakowie / czy to prakryczne Cytuj slowww

Postautor: przyjezdny » 11 lis 2024, 20:54

slowww pisze:I mi jeszcze jedna, a właściwie dwie sprawy nie dają tu spokoju. Jedno, to jak będzie z myciem takich okien, wewnątrz to jeszcze do zrobienia pewnie, ale na zewnątrz? Zwłaszcza, że to najwyższe kondygnacje, ktoś wie, jak to jest rozwiązywane w przypadku takich mieszkań 2-poziomowych?

Rozmawiałem z Imperialem przy jednej z ich poprzednich inwestycji i zadałem to pytanie. W praktyce wygląda to tak, że raz w roku mieszkańcy mieszkań z oknami, których nie da się umyć od zewnątrz z mieszkania, zgadują się i wynajmują specjalistyczną firmę z uprawnieniami wysokościowymi. Mycie odbywa się od zewnątrz na linach/platformach opuszczonych z poziomu dachu. Zapewne nie jest to tania usługa.

slowww

Postautor: slowww » 10 maja 2025, 21:57

przyjezdny pisze:Rozmawiałem z Imperialem przy jednej z ich poprzednich inwestycji i zadałem to pytanie. W praktyce wygląda to tak, że raz w roku mieszkańcy mieszkań z oknami, których nie da się umyć od zewnątrz z mieszkania, zgadują się i wynajmują specjalistyczną firmę z uprawnieniami wysokościowymi. Mycie odbywa się od zewnątrz na linach/platformach opuszczonych z poziomu dachu. Zapewne nie jest to tania usługa.

Czyli podobnie, jak w biurowcach. Ciekawe, ile razy w roku to się robi i jak to jest rozliczane, na całą wspólnotę czy tylko na właścicieli takich mieszkań.

A poza ograniem takiego mieszkania, co faktycznie może nie być problemem, jest jeszcze sprawa jego... przegrzania. Jeżeli takie okno jest na słonecznej wystawie, to na pewno wpada przez nie mnóstwo słońca, co z jednej strony jest super, bo fajnie mieć światła sporo, ale pewnie przez to lokal musi się nieźle nagrzewać. Klimatyzacja w czymś takim, to raczej sprzęt konieczny.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”