O fliperach i flipowaniu

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
wojdyla1980

Re: O fliperach i flipowaniu

Postautor: wojdyla1980 » 18 gru 2024, 10:07

Obrazek

natrafiłem na taki komentarz, potwierdzenie tego co mówiłem, biznes flipperski to głównie szkolenia i robienie wody z mózgu ludziom

może kilka osób zarobiło na wzroście cen, jeśli kupiło półtora roku temu i sprzedało pół roku temu(wzrost o 25% w Krakowie cen), tyle że to czysty przypadek i loteria, na giełdzie jest znacznie więcej takich przypadków

zachęceni tym zyskiem teraz na pewno wszystko stracą podwójnie, przy pękającej bańce
Ostatnio zmieniony 18 gru 2024, 10:31 przez wojdyla1980, łącznie zmieniany 2 razy.

Pato

Postautor: Pato » 18 gru 2024, 10:16

wojdyla1980 pisze:
Zrzut ekranu 2024-12-18 100133.jpg

natrafiłem na taki komentarz, potwierdzenie tego co mówiłem, biznes flipperski to głównie szkolenia i robienia wody z mózgu ludziom

może kilka osób zarobiło na wzroście cen, jeśli kupiło półtora roku temu i sprzedało rok temu(wzrost o 25% w Krakowie cen), tyle że to czysty przypadek i loteria, na giełdzie jest znacznie więcej takich przypadków

zachęceni tym zyskiem teraz na pewno wszystko stracą podwójnie, przy pękającej bańce

Jezeli tak bedzie to dzieki tym szkoleniom bedziemy mieli wysyp mieszkan.

Przypadkiem poki co - niedostepnych jednak, ale to sie moze zmienic.
Chcesz dostępnych cenowo mieszkan ? Rozważ na kogo głosujesz!

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 20 gru 2024, 16:32

Kolejne “paczki” mieszkań do zgarnięcia, nawet język dostosował, żeby się dobrze kojarzyło i bardziej przypominało granie w jakąś grę niż zadłużanie się

x.com/mniedorozwoju/status/1870055401279873258?s=46

bartekrk

Postautor: bartekrk » 22 gru 2024, 14:57

Od kilku lat skupowałem regularnie mieszkania, ale w tym roku sytuacja odwróciła się. Wyprzedaż rozpocząłem na początku tego roku, a w zeszły piątek sprzedałem ostatnie mieszkanie na wynajem. Gołym okiem można zauważyć, że kapitał płynie już na całkiem inne rynki i jak długo będą wysokie stopy procentowane tak długo ze spokojem można będzie patrzeć na to, że nieruchomości w Polsce drożeć nie będą.

Obecnie jesteśmy w fazie w której inwestorzy krótkoterminowi, fliperzy czy firmy wykonawcze mają mieszkania kupione drogo i musi trochę miesięcy minąć nim pogodzą się z obniżką cen, a często nawet stratą. Przez ten okres będzie utrzymywała się stagnacja jeżeli chodzi o średnią cen. Okazje będą codziennie, natomiast teraz trwa przeciąganie liny.

Chętnie poobserwuję jakie wygibasy będą robili niezwykle zmanierowani krakowscy deweloperzy, bo syta poducha finansowa zaczyna się powoli kurczyć, a im mniejsza będzie tym szerszy uśmiech na twarzy zacznie się pojawiać na twarzy, która przez ostatnie lata wręcz musiała prosić o partnerskie podejście do transakcji.

W Krakowie należy spodziewać się najwyższych spadków, gdyż tutaj ceny nieruchomości najbardziej odbiegły przez ostatnie dwa lata w stosunku do minimalnego wynagrodzenia.

W ramach dygresji miły telefon odebrałem w sobotę od jednego z dużych deweloperów (biura sprzedaży). Poinformowali mnie, że mają obecnie mieszkanie w cenie 13 500 zł, które dotychczas było wystawione cytuję "w cenie z sufitu" 17 500 zł. Oczywiście cena do rozmów. Także fajnie wyceniali, fajnie pelikanów strzygli, ale też fajnie się słucha takich upływów szczerości co do cen.

Kusper

Postautor: Kusper » 26 gru 2024, 15:21

Obecnie również bardzo dobrze można zarabiać na mieszkaniach w ramach flipowania. Oczywiście czas wychodzenia z inwestycji może się nieco wydłużyć, ale za to możemy uzyskać znacznie lepsze warunki u deweloperów i nie gorsze na rynku wtórnym, gdzie horyzont do obniżki ceny jest praktycznie nieograniczony w sytuacji, kiedy ktoś faktycznie chce szybko sprzedać.

Moja prognoza na przyszły rok to dynamiczny wzrost cen nieruchomości po uruchomieniu KPO. Dlatego zakładam, że dużą popularnością będą cieszyć się zakupy w celu odsprzedaży w ramach cesji (tj. polubownego odstąpienia dla osób prywatnych).

covid

Postautor: covid » 26 gru 2024, 17:31

Kusper pisze:Obecnie również bardzo dobrze można zarabiać na mieszkaniach w ramach flipowania. Oczywiście czas wychodzenia z inwestycji może się nieco wydłużyć, ale za to możemy uzyskać znacznie lepsze warunki u deweloperów i nie gorsze na rynku wtórnym, gdzie horyzont do obniżki ceny jest praktycznie nieograniczony w sytuacji, kiedy ktoś faktycznie chce szybko sprzedać.

Moja prognoza na przyszły rok to dynamiczny wzrost cen nieruchomości po uruchomieniu KPO. Dlatego zakładam, że dużą popularnością będą cieszyć się zakupy w celu odsprzedaży w ramach cesji (tj. polubownego odstąpienia dla osób prywatnych).

KPO dynamicznie zwiększy ceny mieszkań niby z jakiej paki :lol: Dostaniesz te pieniądze do ręki aby mieszkania kupować :lol:

Ile planujesz z KPO dostać?

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 26 gru 2024, 18:47

Kusper pisze:Obecnie również bardzo dobrze można zarabiać na mieszkaniach w ramach flipowania. Oczywiście czas wychodzenia z inwestycji może się nieco wydłużyć, ale za to możemy uzyskać znacznie lepsze warunki u deweloperów i nie gorsze na rynku wtórnym, gdzie horyzont do obniżki ceny jest praktycznie nieograniczony w sytuacji, kiedy ktoś faktycznie chce szybko sprzedać.

I na jakiej podstawie sądzisz że dostajesz lepsze warunki od dewelopera jako fliper? :D

Ładują was w te cesje jak największych osłów, potem będziecie dopłacać komuś żeby zdjął z was obowiązek zapłaty pozostałych 90%

Kusper

Postautor: Kusper » 26 gru 2024, 19:27

KPO spowoduje ogromny napływ gotówki do branży budowlanej, jest to zaplanowane w budżecie, termin wykorzystania środków jest niezwykle krótki, przez co firmy budowlane, wykonawcy, etc. będą wybierały najkorzystniejsze finansowo oferty, a dostępność konkurencyjnej siły roboczej niezwykle gwałtownie spadnie, siłą rzeczy ceny wzrosną.

W ramach zakupów grupowych, ale także indywidualnych, otrzymuję znacznie korzystniejsze ceny od oferentów, niż tzw. klient detaliczny. Dzięki wyrobionym latami kontaktom, setkom transakcji zarówno dla siebie jak i swoich podopiecznych, czy też w ramach współpracy na zasadzie 50/50, dostępność cenowa mieszkań jest na znacznie niższym poziomie co wpływa finalnie na korzystny wynik finansowy przy sprzedaży do klienta końcowego.

Jest to obliczony skrupulatnie proces inwestycyjny i po prostu łatwo policzalny biznes. Natomiast osoby chcące pominąć ten proces bardzo chętnie korzystają z gotowych już mieszkań wykończonych po ostatnie sztućce na stoliku.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 26 gru 2024, 19:37

Tyle że KPO to w większości pieniądze na transformacje energetyczną, zakup drogich urządzeń, czy termomodernizację istniejących budynków. Z tego co pamiętam to tam nie ma za wiele projektów które mogłyby rywalizować o firmy zajmujące się mieszkaniówką. Ewentualnie ceny materiałów mogą lekko pójść w górę, no ale po raz kolejny, to raczej mało się z mieszkaniówką pokrywa ....

Kusper

Postautor: Kusper » 26 gru 2024, 19:41

Znakomita część środków będzie kierowana na branże budowniczą, końcowym beneficjentem będą nie tylko firmy budowlane, ale cała branża, przede wszystkim dostawcy materiałów budowlanych.
Branża budowlana i branża materiałów budowlanych są oczywistymi kandydatami, którzy po stronie przychodów mogą skorzystać na środkach z KPO. Środki z KPO są przeznaczone m.in. na projekty termomodernizacyjne i inwestycje w odnawialne źródła energii (OZE).
Co więcej dofinansowaniem będą objęte mieszkania wchodzące w skład mieszkaniowego zasobu gminy (mieszkania komunalne), mieszkania chronione oraz mieszkania na wynajem tworzone z udziałem gminy albo związku międzygminnego (TBS-y i SIM-y). Na przedsięwzięcia te przewidziano ponad 510,5 mln zł.
Firmy budowlane nie mają zawężonej specjalności, wolą wybudować mieszkanie komunalne za 130% wartości dotychczasowej, niż mieszkaniówkę komercyjną za 110%. Skanska może budować mosty czy inną infrastrukturę, nie musi budować mieszkań czy hoteli. I podobna analogia w każdym przypadku. Ceny materiałów wystrzelą w górę, w przypadku takich produktów jak wełna czy styropian będą to przebitki w setkach procent.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2024, 19:44 przez Kusper, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”