Zapytanie o użytkowanie wieczyste gruntu w kupowanej nieruchomości

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Karoleq

Zapytanie o użytkowanie wieczyste gruntu w kupowanej nieruchomości

Postautor: Karoleq » 05 cze 2025, 22:03

Mam pytanie odnośnie użytkowania wieczystego. Chce kupić mieszkanie w Krakowie, które deweloper buduje na działce Skarbu Państwa będąc użytkownikiem wieczystym. W związku z tym mam pytanie, jeśli chciałbym przekształcić swój udział na własność to czy jest szansa na bonifikatę 60% przy jednorazowej opłacie (art. 9 ust. 3 ustawy o przekształceniu)? Pytam bo z tego co się orientuje to ustawowa bonifikata obowiązuje tylko wtedy, gdy grunt był zabudowany budynkiem mieszkalnym na 1 stycznia 2019 roku co w tym wypadku nie jest spełnione. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie lub miał podobną sytuacje? Deweloper twierdzi, że będzie taka bonifikata, ale nie wskazał podstawy prawnej.

jankomuzykanto

Re: Zapytanie o użytkowanie wieczyste gruntu w kupowanej nieruchomości

Postautor: jankomuzykanto » 06 cze 2025, 10:26

Deweloper przekształci użytkowanie wieczyste w prawo własności w momencie uzyskania zgody na użytkowanie, kupisz już przekształcone i tu niczego robić nie musisz. Maksymalna bonifikata obowiązuje w pierwszym roku od przekształcenia i maleje z każdym kolejnym rokiem, maksymalnie jest to chyba 50%, co roku maleje o 10%.
Oczywiście bonifikata obowiązuje tylko przy płatności jednorazowej, po zakupie należy złożyć wniosek o wyliczenie w wydziale opłat na Kasprowicza. Po opłaceniu otrzymasz zaświadczenie z którym należy udać się do sądu wieczystoksięgowego i wykreślić roszczenie o opłatę z działu III KW.

Karoleq

Postautor: Karoleq » 06 cze 2025, 10:39

Dzięki za odpowiedź, no właśnie tutaj jest trochę inna sytuacja bo od dewelopera dostałem informacje, że oni nie będą przekształcać tylko każdy indywidualnie sobie ma ogarnąć przekształcenie dla swoich udziałów w gruncie

jankomuzykanto

Postautor: jankomuzykanto » 06 cze 2025, 12:57

Kupowałem dwa mieszkania z użytkowaniem wieczystym i w obu przypadkach deweloper ogarniał sprawę.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”