W 2025 roku, w kosmos poleciał dr Sławosz. W 2027 dołączą do niego również ceny nieruchomości

wojdyla1980 pisze:https://deweloperuch.pl/
już tylko 69 dni 15 godzin 6 minut 7 sekund
wszystkie ceny będą jawne, raz na zawsze koniec z manipulacją "wykresikami", nawet w Łodzi która ma pierdyliard mieszkań których nikt nie chce pokazali wzrost o 3%, hit
mamy rozwiązanie zagadki dlaczego dzisiaj nie robi się ofifcjalnych obniżek cen, ...
kiedy darmowe miejsca parkingowe, komórki czy bony na wczasy to za mało, to nasze deweloperuszki zaczynają dodawać gratisowe metry do mieszkania ...
Flakez pisze:mamy rozwiązanie zagadki dlaczego dzisiaj nie robi się ofifcjalnych obniżek cen, ...
kiedy darmowe miejsca parkingowe, komórki czy bony na wczasy to za mało, to nasze deweloperuszki zaczynają dodawać gratisowe metry do mieszkania ...
Rozmawiałem wczoraj ze znajomą, która pracuje u dewelopera przy sprzedaży mieszkań, to mieszkania schodzą w cenach do 16k. Jak mieszkanie jest ustawne, to ludzie są w stanie zapłacić to 16k za metr. Wszystko, co było powyżej 16k nie schodziło, więc stąd były te "Gratisy" w postaci miejsca parkingowego, czy komórki lokatorskiej. Mieszkania, które sprzedają u tego dewelopera chodzą w cenach 15-16k za metr, mają mnóstwo chętnych na dwóch inwestycjach. Mają jeszcze dwie inwestycje, które będą startowały ze sprzedażą za kilka miesięcy.
Wydaje mi się, że to 16k za metr jest tą granicą, którą ludzie są w stanie jeszcze zapłacić i godzą się z tymi cenami. Wszystko co jest powyżej tej kwoty to już jest dla bogaczy.
Cykl obniżek stóp procentowych rozpoczęty w tym tygodniu przyczyni się do zwiększenia zdolności kredytowej, więc prognozują, że będzie jeszcze więcej chętnych na inwestycjach, których sprzedaż się rozpocznie w listopadzie. Prawdopodobnie ceny pójdą przez to do góry na 16-17k za metr.
wojdyla1980 pisze:ja wczoraj byłem na piwie ze znajomym który też pracuje u tego dewelopera, mówił dokładnie na odwrót niż ty
Flakez pisze:wojdyla1980 pisze:ja wczoraj byłem na piwie ze znajomym który też pracuje u tego dewelopera, mówił dokładnie na odwrót niż ty
Aha, to czyli według Ciebie w najbliższych latach mieszkania będą tanieć, tak? Pomimo tego, że wypłaty rosną, zarówno minimalna jak i średnia krajowa, pomimo tego, że robocizna jest i będzie coraz droższa, pomimo tego, że stopy procentowe są obniżane, co sprawia, że coraz więcej ludzi będzie w stanie wziąć kredyt.
NeVeS pisze:Ceny mieszkań spadają już od prawie roku, i zdecydowanie przekroczyliśmy już połowę czasu tej korekty, także bliżej już końca tej korekty niż początku. Za rok będzie zabawnie się czytać te wpisy.
Co do kosztów, to o ile rzeczywiście wybudowanie kosztuje około 6k z metra, to koszt gruntu to jest 4k z metra, kolejny 1k to projekt + finansowanie, zysk brutto dewelopera to jakieś 4,5k z metra, co daje 28% marży brutto i jak widać na wykresie jest jeszcze przestrzeń by deweloperzy zeszli ze swojej marży, ale to już jest mniej niż 10%.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości