Który obszar w Krakowie jest najmniej dotknięty smogiem? Który obszar ma najczystsze powietrze?
Zielonki?
Węgrzce?
Mistrzejowice?
Wzgórza Krzesławickie?
Ruczaj?
Swoszowice?
Podgórze Duchackie?
Bronowice?
Czy ktoś posiada jakieś informacje opierające się na rzetelnych danych?
Gdzie jest najczystsze powietrze w Krakowie - dyskusja na forum
-
Re: Gdzie jest najczystsze powietrze w Krakowie - dyskusja na forum
Najgorzej jest w Zielonkach, Zabierzowie, ogólnie całe tereny na północ od Opolskiej to jest istna masakra. Ten smród z reguły też się wdziera bliżej centrum. Słabo też jest z terenami położonymi nisko czyli np okolice Wieczystej, Rond Mogilskiego i Grzegórzeckiego. Ogólnie obrzeża krakowa jest masakra bo napływa z wiosek śmierdzące powietrze. Przy głównych trasach komunikacyjnych jak ATW, Konopnicka, Nowohucka, Wielicka, itd. Jest mega zanieczyszczenie pyłem wzbudzanym i tlenkami azotu, nie polecam zwłaszcza Nowego Kleparza itp. miejsc.
Ogólnie zastanawiając się gdzie jest najlepiej to wydaje się, że może to być okolica Czyżyn, Nowej Huty, Oświecenia, nie wiem w sumie jak Kurdwanów bo to też niby wyżej, ale w sumie blisko wiejskich chat opalanych węglem. Więc raczej bym celował w Czyżyny i Starą Nową Hutę. z takich co teraz coś budują to trzebaby sprawdzić Mistrzejowice, Piasta Towers, tam są wysokie budynki. Tylko znowu będzie blisko do obwodnicy i tlenki azotu będą tam podwyższone w promieniu kilkuset metrów. Ogólnie więc najlepiej moim zdaniem szukać w Czyżynach coś jak Avia.
Ogólnie kieruj sie jak najdalej na wschód bo w mieście raczej nie ma emitentów a wieje z zachodu, jak najdalej od wiosek zwłaszcza tych na północ, zachód i południe, no i jak najwyżej nad poziom morza.
Ogólnie zastanawiając się gdzie jest najlepiej to wydaje się, że może to być okolica Czyżyn, Nowej Huty, Oświecenia, nie wiem w sumie jak Kurdwanów bo to też niby wyżej, ale w sumie blisko wiejskich chat opalanych węglem. Więc raczej bym celował w Czyżyny i Starą Nową Hutę. z takich co teraz coś budują to trzebaby sprawdzić Mistrzejowice, Piasta Towers, tam są wysokie budynki. Tylko znowu będzie blisko do obwodnicy i tlenki azotu będą tam podwyższone w promieniu kilkuset metrów. Ogólnie więc najlepiej moim zdaniem szukać w Czyżynach coś jak Avia.
Ogólnie kieruj sie jak najdalej na wschód bo w mieście raczej nie ma emitentów a wieje z zachodu, jak najdalej od wiosek zwłaszcza tych na północ, zachód i południe, no i jak najwyżej nad poziom morza.
-
slomski007 pisze:Który obszar w Krakowie jest najmniej dotknięty smogiem? Który obszar ma najczystsze powietrze?
Zielonki?
Węgrzce?
Mistrzejowice?
Wzgórza Krzesławickie?
Ruczaj?
Swoszowice?
Podgórze Duchackie?
Bronowice?
Czy ktoś posiada jakieś informacje opierające się na rzetelnych danych?
Są takie urządzenia oczyszczacz powietrza. Ja używam dwóch Airfree (po 700 można kupić w Saturnie/Media Markt są). Ktoś kiedyś mierzył ile smogu jest u wylotu było podobno 50% mniej. A w sumie fajny bo filtrów nie ma i działa.
Pomaga też na alergię.
obawiam się że nigdzie
-
tomekl007 pisze:airly.eu/map/pl
potrzebuję dane historyczne conajmniej za ostatnie 3-5 lat. dane z jednego dnia nic mi nie mówią.
-
pozdro pisze:Najgorzej jest w Zielonkach, Zabierzowie, ogólnie całe tereny na północ od Opolskiej to jest istna masakra. Ten smród z reguły też się wdziera bliżej centrum. Słabo też jest z terenami położonymi nisko czyli np okolice Wieczystej, Rond Mogilskiego i Grzegórzeckiego. Ogólnie obrzeża krakowa jest masakra bo napływa z wiosek śmierdzące powietrze. Przy głównych trasach komunikacyjnych jak ATW, Konopnicka, Nowohucka, Wielicka, itd. Jest mega zanieczyszczenie pyłem wzbudzanym i tlenkami azotu, nie polecam zwłaszcza Nowego Kleparza itp. miejsc.
Dzięki za najbardziej rzetelną odpowiedź.
slomski007 pisze:Dzięki za najbardziej rzetelną odpowiedź.
Jeżeli chodzi o to, gdzie jest najczystsze powietrze w Krakowie lub gdzie w Krakowie jest najmniejszy smog, to nie wiem czy takie rozważania mają większy sens. Generalnie, jeżeli nie wieje przez kilka dni i jest zimno (ludzie palą w piecach), to całe miasto śmierdzi i nie wiem czy faktycznie można tu mówić o jakiś większych różnicach na terenie miasta.
gazetakrakowska.pl/krakow-utonal-w-smogu-wokol-miasta-jest-katastrofa/ar/c14-14629491
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”