Witam serdecznie,
Od kilku dobrych tygodni zagłębiałem się w rynek mieszkaniowy w Krakowie. Szukam dla siebie mieszkania ok 50-60m^2 3-pokojowego (sypialnia, biuro, salon).
Tak się złożyło, że jestem w PL 2 tygodnie w miesiącu, a następne 2 zza granicą (parter odpada) i będąc w PL pracuję cały czas zdalnie. W przeciągu najbliższych 10 lat może się okazać, że będę pracował już tylko z PL. Jako, że jestem wciąż młodą osobą szukam inwestycji, która będzie w miarę blisko centrum lub z bdb dojazdem. W mieszkaniu zamierzam mieszkać, ok 10 lat natomiast w dalszej kolejności chciałbym je albo wynająć albo sprzedać (w zależności od mojej sytuacji i sytuacji na rynku Krakowskim) także ważna jest dla mnie lokalizacja również z tego powodu.
Przeglądając rynek trafiłem przyglądałem się następującym inwestycjom:
1. MWM - Pozostaje jedynie etap Aktorów gdyż w Kompozytorów i Wizjonerów nie ma już 3-pokojowych mieszkać. Cena lekko 9k/m. Przejechałem się ostatnio samochodem i osiedle wygląda super. Dostęp do komunikacji również ok. Jedynie na co zwróciłem uwagę to hałas samolotów dosłownie co 5 minut. Może można się do tego przyzwyczaić.
2. N5D - na początku był to mój faworyt, jednak mieszkania, które mają w miarę rozsądną cenę są rozmieszczone oknami od torów. I wszystko byłoby ok jakby nie przystanek i hamujące pociągi. W nocy towarowce również mnie przerażają.
3. Apartamenty w Parku Lotników - lokalizacja bardzo spoko z tym, że cena wywalona w Kosmos. Za 56m^2 mieszkanie 10000/1m to już lekka przesada w tych "apartamentach".
4. Acatom Kobierzyńska 164 - byłem zainteresowany głównie z powodu cenowego, jednak przejechałem się po okolicy i totalnie do mnie nie przemówiła. Droga na kobierzyńskiej wygląda gorzej niż na 80% Polskich wsiach, Autobus stoi w korkach. Na tramwaj trzeba iść "na około" przez Lubostroń i wychodzi ponad kilometr. Odpada zdecydowanie.
5. 29Aleja - blok z drogi wygląda najlepiej z wszystkich wymienionych powyżej, lecz to kwestia gustu. Blisko centrum to zdecydowany +. Cena jednakże nie wiem czy jest adekwatna do tego miejsca i potrzebuję poznać wasze zdanie. Oczywiście czytałem forum jednak jednoznacznie nie znalazłem porównania tej inwestycji z innymi.
I szczerze powiedziawszy nie mam więcej pomysłów co do mieszkań, które mają w miarę szybki termin oddania.
Macie jakieś inne propozycje, które warto byłoby rozważyć?
Nie urkywam, że im więcej ofert przeglądam tym bardziej robię się zrezygnowany.
Mieszkanie dla młodego pracującego zdalnie z dobrym dostępem do centrum (w Krakowie)
-
Re: Mieszkanie dla młodego pracującego zdalnie z dobrym dostępem do centrum
To w sumie jaki masz limit cenowy ?
art city odpada ?
develia zbyt daleko ?
Może w marcu będzie coś nowego
art city odpada ?
develia zbyt daleko ?
Może w marcu będzie coś nowego

-
Chciałbym aby mieszkanie nie wyszło powyżej 500k (bez parkingu) lub nie chciałbym płacić więcej niż 9000-9200/1m.
Art City jest naprawdę spoko, jednak niestety cena jest poza moim budżetem totalnie. Z tego co widzę, jedyne dostępne mieszkanie 3-pokojowe to koszt 680000zł. Kosmos.
Develia wydaje się w miarę ok lokalizacyjne i bardzo spoko cenowo jednak realizacja dopiero za 2 lata. Nie ukrywam, że im szybciej tym lepiej gdyż sam już i tak wynajmuję mieszkanie zza granicą i nie chciałbym utrzymywać 2 mieszkań w formie wynajmu przez 2 lata.
Art City jest naprawdę spoko, jednak niestety cena jest poza moim budżetem totalnie. Z tego co widzę, jedyne dostępne mieszkanie 3-pokojowe to koszt 680000zł. Kosmos.
Develia wydaje się w miarę ok lokalizacyjne i bardzo spoko cenowo jednak realizacja dopiero za 2 lata. Nie ukrywam, że im szybciej tym lepiej gdyż sam już i tak wynajmuję mieszkanie zza granicą i nie chciałbym utrzymywać 2 mieszkań w formie wynajmu przez 2 lata.
Sprawdź inwestycje w Nowym Bieżanowie. Niby "daleko" od centrum, ale w zasadzie najlepiej skomunikowana dzielnica z tych poza ścisłym centrum.
- Willa Nokturn od Nokturn Deweloper (to najbliżej oddania - za ok. rok - jeszcze zostało kilka mieszkań, w tym 3-4 pokojowe)
- Mała Góra od PM development - to dopiero zaczynają
- Osiedle pod Kasztanem od Samson Dom - bardzo zaawansowana już budowa, choć z wybojami po drodze
Te trzy są 1-5 min na piechotę od pętli tramwajowej Bieżanów P+R.
Poza tym:
Aleksandry Park, to zaraz koło pętli autobusowej Bieżanów Południe, ale ta inwestycja to dinozaur pod względem projektu.
I jeszcze zostały jakieś ostatnie mieszkania w Osiedlu Telimeny - odbiory zaraz.
- Willa Nokturn od Nokturn Deweloper (to najbliżej oddania - za ok. rok - jeszcze zostało kilka mieszkań, w tym 3-4 pokojowe)
- Mała Góra od PM development - to dopiero zaczynają
- Osiedle pod Kasztanem od Samson Dom - bardzo zaawansowana już budowa, choć z wybojami po drodze
Te trzy są 1-5 min na piechotę od pętli tramwajowej Bieżanów P+R.
Poza tym:
Aleksandry Park, to zaraz koło pętli autobusowej Bieżanów Południe, ale ta inwestycja to dinozaur pod względem projektu.
I jeszcze zostały jakieś ostatnie mieszkania w Osiedlu Telimeny - odbiory zaraz.
Wymaganie aby bylo od zaraz rozwala wiekszosc opcji podczas "hossy", moze spróbuj czy bez tego wymagania cokolwiek spelni kryteria.
Przy pracy zdalnej mocno zastanowiłbym się - czy Kraków i jeśli jednak tak to czy koniecznie centrum 

A "mieszkaj w miescie" ? paskudnawe nieco lecz termin pewnie bluski, cenowo i komunikacyjnie jest znośnie, jeżeli w końcu zmienią trasy przelotów samolotów będzie nawet ok..jeżeli.
ach przecież wymieniłeś na 1..sorki.
Może sprawdź czy cokolwiek znosnego zwolnilo się w bumie przy matecznym. uklady średnie jednak i te parę metrów zbyt blisko do halasu i dymu.
ach przecież wymieniłeś na 1..sorki.
Może sprawdź czy cokolwiek znosnego zwolnilo się w bumie przy matecznym. uklady średnie jednak i te parę metrów zbyt blisko do halasu i dymu.
- aczkolwiek
W planach jest budowa równoległej ulicy 8 Pułku Ułanów, która miałaby troszeczkę odciążyć Kobierzyńską: krakow.pl/aktualnosci/233088,29,komunikat,trwa_projektowanie_ulicy_8_pulku_ulanow.htmlSirkamillo99 pisze:4. Acatom Kobierzyńska 164 - byłem zainteresowany głównie z powodu cenowego, jednak przejechałem się po okolicy i totalnie do mnie nie przemówiła. Droga na kobierzyńskiej wygląda gorzej niż na 80% Polskich wsiach, Autobus stoi w korkach. Na tramwaj trzeba iść "na około" przez Lubostroń i wychodzi ponad kilometr. Odpada zdecydowanie.
Sam kupiłem mieszkanie w tej inwestycji i zgadzam się, że ścisłe centrum to to nie jest.

Myślę, że zasadne jest też pytanie kwk czy przy pracy zdalnej rzeczywiście centrum jest takie istotne, bo na dłuższą metę bliskość centrum może działać na niekorzyść.
-
Ogólnie traktuje to mieszkanie jako taki "part-time" życiowy. Nie chce pchać się w coś dużego gdyż nie mam jeszcze rodziny, chciałbym być blisko znajomych i centrum rozrywki Krakowa, żeby wyskoczyć na rynek bądź Kazimierz po pracy. A z drugiej strony, skoro i tak byłbym ok. 10 lat w tym mieszkaniu to chciałbym aby było łatwo najmowalne bądź sprzedawalne i tu jest następny argument przemawiający za centrum.
Nie jest to jeszcze postanowione i z chęcią posłucham waszych opinii. Być może będą lepsze wybory.
Zawsze też mogę rozważyć inne miasto. Kraków wybrałem bo mam tu swoich najlepszych przyjaciół, lubię to miasto i się dobrze w nim czuję. Przeszkadza ten smog ale z drugiej strony gdzie go w PL nie ma.
Nie jest to jeszcze postanowione i z chęcią posłucham waszych opinii. Być może będą lepsze wybory.
Zawsze też mogę rozważyć inne miasto. Kraków wybrałem bo mam tu swoich najlepszych przyjaciół, lubię to miasto i się dobrze w nim czuję. Przeszkadza ten smog ale z drugiej strony gdzie go w PL nie ma.
Myślę, ze więcej można utopić przy 15k/m^2 niż kupując za 6-7k/m^2 na obrzeżach. Do pracy zazwyczaj chodzi się regularnie 2x5dni a praca ta często jest właśnie w okolicach centrum lub popularnych korkach. Jeśli to Ci odpada (o ile nie jest on codziennie) to wypad na piwo trafiasz poza godzinami szczytu, więc sprawdziłbym dojazd MPK lub koszt taksówki. Nie wierze, że przez te 10 lat przejeździsz różnice w cenie metra kwadratowego.
No i poza centrum miasto jest bardziej dla mieszkańców, w centrum mamy turystyczne eldorado.
No i poza centrum miasto jest bardziej dla mieszkańców, w centrum mamy turystyczne eldorado.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”