Dzielnica Krzyszkowice, Wieliczka - jak się mieszka? / opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Pau

Dzielnica Krzyszkowice, Wieliczka - jak się mieszka? / opinie na forum

Postautor: Pau » 12 maja 2020, 8:43

Witam,

Rozważamy z mężem zakup/budowę domu w Krzyszkowicach, dzielnicy Wieliczki, graniczącej z Krakowem. Przekonują nas ceny i "wiejski klimat", dobry dojazd do południowego Krakowa, gdzie od lat mieszkamy i pracujemy. Odstraszają nieco sprzeczne opinie dot Baryczy ;) (sami nigdy jej nie czuliśmy, ale po przeczytaniu jednego z forów, można się wystraszyć) i rosnące zabudowywanie tejże okolicy. Powstaje tu dużo nowych inwestycji... Jeśli ktoś chciałby podzielić się swoją wiedzą jak tu się mieszka, plus i minusy, zapraszam.

Pozdrawiam.

Arylek

Re: Dzielnica Krzyszkowice, Wieliczka - jak się mieszka? / opinie na forum

Postautor: Arylek » 20 maja 2020, 9:26

Hej,

Podlaczam sie pod pytanie. Tez jestem zainteresowany ta okolica - mozna wiedziec na jaka inwestycje z mezem patrzycie i co o niej juz udalo wam sie dowiedziec?

Od siebie na chwile obecna moge tyko powiedziec ze bylem w weekend na miejscu i smrodow nie czulem zadnych.

Pau

Postautor: Pau » 30 maja 2020, 9:53

Hej,

Tak, Słoneczne Ogrody, ul. Krzyszkowicka. Widzimy, że osiedle się dopiero buduje. A Wy?

My tam jesteśmy często, też nic nie czułam jeszcze.

Pozdrawiam

Arylek

Postautor: Arylek » 31 maja 2020, 14:22

Hej,

No to patrzymy na ta sama inwestycje. My tez bylismy juz kilkukrotnie i w rozna pogode - zadnych nieprzyjemnych zapachow nie bylo. Rezerwowaliscie juz cos czy narazie tylko sie zastanawiacie? My rozmawialismy z przedstawicielem i raczej bedziemy sie decydowac. Bierzecie dom czy mieszkanie?

Czy moze jest cos konkretnego co budzi wasze watpliwosci? Moze akurat my nie zwrocilismy na cos uwagi stad pytanie.

Pozdrawiam

Pau

Postautor: Pau » 01 cze 2020, 6:29

Hej,

Inwestycja podoba nam się. Buduje się dosyć szybko. Plusem jest, że można zobaczyć już wybudowaną w Zabawie czy Skawinie. Nic nie wzbudza naszych wątpliwości. Kontakt z przedstawicielem bardzo konkretny i sympatyczny.

Podoba nam się też okolica, choć dobrze by było, gdyby docelowo zrobili drogę dojazdową i połączyli ją z ul. Koszutki, wtedy do Krakowa już w ogóle rzut beretem.

Jedynemu, czemu chciałam się przyjrzeć to opiniom nt Baryczy, na innym forum jest mnóstwo negatywnych komentarzy, że śmierdzi. Są to jednak komentarze głównie z lat 2008-2015, potem coraz mniej. Dużo nowych mieszkań i domów zostało tam wybudowanych, a na rynku wtórnym mało na sprzedaż - może nie jest tak źle? ;) Okolicą interesujemy się od ponad roku.

My- dom-segment, ten mniejszy, z ogrodkiem.

A Wy interesujecie się mieszkaniem czy domem?

Pozdrawiam

Arylek

Postautor: Arylek » 01 cze 2020, 12:26

Hej,

No tak - tez gdzies natknalem sie na temat Baryczy no ale jednak po kilku wizytach nic niepokojacego nie bylo czuc. Co do drogi to z tego co sie dowiedzialem jest to droga gminna i to miasto musialoby ja przebudowac wiec tutaj juz od dewelopera nic nie zalezy.

Mozliwe ze w weekend znow bedziemy na miejscu gdybyscie chcieli wymienic sie opiniami to zawsze mozemy sie spotkac :)

dominikj

Postautor: dominikj » 29 lip 2020, 13:48

Witam ,
Rowniz na to patrze i mam zamiar tam pojechac w Poniedzialek.
Rowniez patrze na osiedle obok Ostoya. /blizej i dalej od Baryczy.

Co do wysypiska to raczej malo prawdopodoble aby cos bylo czuc,to ponad 2 km od investycji.

mikrus

Postautor: mikrus » 29 lip 2020, 13:56

dominikj pisze:Rowniz na to patrze i mam zamiar tam pojechac w Poniedzialek.

Daj znać, jak wypadły odwiedziny w Krzyszkowicach, jeśli to możliwe, to wrzuć też jakąś małą fotorelację.

Pau

Postautor: Pau » 30 lip 2020, 8:38

Czułam Barycz raz, nie przez cały czas, ale momentami "zalatywało". Piszę o osiedlu w Krzyszkowicach. Ostatnio byliśmy tam we wtorek, wiał pd-zach wiatr (czyli taki, który niesie centralnie zapachy z Baryczy na osiedle), był upał, nic nie śmierdziało.

bocian

Postautor: bocian » 05 sie 2020, 8:32

Byłem na tych dwóch investycjach ( ogrody i Ostoya).
Wybraliśmy Ostoye.
* Budowa bardzo zaawansowana ,pewny deweloper( SM Czyżyny)
* 5 minut do przystanku MPK 9 minut pieszo do przystanku MPK 1 strefa na Wielickiej .
* Ostoya jest lepiej skomunikowana
* Dobra droga dojazdowa i widziałem jakis nowy duży sklep spożywczy się otwiera po lewej stronie od przystanku ( nie sieciowy )

Osiedle jest za domami jednorodzinnymi jest droga dojazdowa około 100 metrów więc jest lekko schowane co mi psuje krajobrazu.
Bloki mają tylko 2 piętra

Osiedle zielone ogrody jest dalej od komunikacji , bliżej Baryczy .nie było nic czuć ale była ładna pogoda i nie wiało.
Myślę że dla tych co kupią tylko mieszkanie parking może być problemem a w dzisiejszych czas2 miejsca to minimum.
Domy prezentują się lepiej ale w tej cenie to sam bym wolał wybudować .

Ogólnie Krzyszkowice bardzo fajna okolica, 5 lat szukałem czegoś konkretnego i to jest to .
Na pewno się będzie jeszcze budować kilka innych inwestycji ale na pewno nie Wielkie bloki.
Niby Wieliczka a prawie Kraków.Bardzo cicho , wjazdy na odwodnice super skomunikowane.
Autobus 2 razy na godzinę. Troche słabo ale jest to jakaś opcja w razie problemu z samochodem. Uber 10 zł do Prokocimia.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”