Czemu tyle mieszkań stoi pustych po zakończeniu budowy?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
ITGeek

Re: Czemu tyle mieszkań stoi pustych po zakończeniu budowy?

Postautor: ITGeek » 12 mar 2021, 9:33

tomekl007 pisze:Fajnie skale tego zjawiska pokazuje np to:
gumtree.pl/s-mieszkania-i-domy-do-wynajecia/krakow/dabska/v1c9008l3200208q0p1
na Ul dąbskiej, świetna lokalizacja w centrum, jest ~20 mieszkań do wynajęcia dostępnych (większość nowe budownictwo)

Czego skale to pokazuje? Chyba jedynie braku studentow, turystow, imprez w Tauron Arenie oraz masowej pracy zdalnej i pandemii.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 mar 2021, 11:31

No bo to jest właśnie jeden z podstawowych czynników na obniżenie cen. Wiele tych mieszkań, po sprzedaży z obniżką np. 10%, dalej powoduje, że właściciel jest do przodu. A nie wszyscy chcą się bujać przez dwa lata pandemii i kto wie ile potem z pustymi lokalami, które trzeba doglądać i za które trzeba płacić czynsz, ubezpieczenie itd.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Rak

Postautor: Rak » 12 mar 2021, 12:10

tomekl007 pisze:Fajnie skale tego zjawiska pokazuje np to:
https://www.gumtree.pl/s-mieszkania-i-d ... 200208q0p1
na Ul dąbskiej, świetna lokalizacja w centrum, jest ~20 mieszkań do wynajęcia dostępnych (większość nowe budownictwo)

no tak, żeby je jeszcze wszystkie sprzedawali anie tylko na wynajem i teraz wstrzymują się ze sprzedażą, bo przeczekają. Wtedy by się coś wybrało i byłoby mniej ciemnych okien ;)

Rak

Postautor: Rak » 12 mar 2021, 12:11

anubis pisze:
Rak pisze:Jeżeli dla Ciebie widok biurowca z okna i spojrzenia czy też światło z niego nie jest problemem, no to polecam Barską ! - tam dobrze kupisz i w centrum, żyć by tam jednak raczej nikt nie chciał.

A co sądzisz o tym 17-piętrowym budynku przy Biprostalu? Stamtąd też są oferty na bardzo wysokich piętrach i średnio idą. Dlaczego? Tam jest chyba nawet jakiś parking podziemny, chociaż nie wiem skąd ma wjazd. Tak na oko to stawiałem na akustykę, bo budynek ma już chyba więcej niż 20 lat, ale szczerze mówiąc to nie jestem przekonany.

niestety nie wiem gdzie to nawet :) tam rzadko chodzę jedynie do bipro do ing..

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 14 mar 2021, 13:12

Z mieszkaniami bardzo podobnie. Też ma być oddana rekordowa ilość, sprzedaż zwalnia co nawet widać, a tylu banerów z reklamami nowych osiedli co ostatnio to nigdy nie widziałem.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Karciunia

Postautor: Karciunia » 14 mar 2021, 17:58

Nie chce włączać się mocno do dyskusji, ale napisze jedna ważna rzecz- wszyscy wychodzicie z założenia, ze pandemia minie- a co jeśli... nie minie? Jeśli już będzie tak jak jest przez 5-10 lat? Czy rok temu ktoś poza niewielka grupa osób (w tym tez ja, ale nazywano mnie wyznawczynią teorii spiskowych) mógł to przypuścić? Dlatego właśnie trzeba spoglądać na świat w obecnym kształcie. Taki może już pozostać.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 14 mar 2021, 19:25

Karciunia pisze:Nie chce włączać się mocno do dyskusji, ale napisze jedna ważna rzecz- wszyscy wychodzicie z założenia, ze pandemia minie- a co jeśli... nie minie? Jeśli już będzie tak jak jest przez 5-10 lat? Czy rok temu ktoś poza niewielka grupa osób (w tym tez ja, ale nazywano mnie wyznawczynią teorii spiskowych) mógł to przypuścić? Dlatego właśnie trzeba spoglądać na świat w obecnym kształcie. Taki może już pozostać.

Jesli pandemia nie minie nigdy, a ziemia się wyplaszczy, to ludzie juz nie będą potrzebowali mieszkań, Będzie im tam za gorąco z powodu podniesionej wysokiej temperatury ciała i będą mogli zyć tylko w lasach na mchu. Miasta jeszcze bardziej zapelnia sie banerami i 80% promocjami.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 14 mar 2021, 21:51

Wyniki z Izreala póki co są optymistyczne, mają w pełni zaszczepionych 47,7% obywateli, 59,3% otrzymało jedną dawkę, znieśli większość ograniczeń, więc najbliższe tygodnie pokażą czy uda się im uniknąć kolejnej fali i ograniczyć śmiertelność do akceptowalnych społecznie poziomów. Także zamiast snuć pesymistyczne wizje, wystarczy trochę poczekać bo na wiosnę Izrael może być pierwszym krajem który obwieści światu że pokonał epidemię.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 mar 2021, 23:22

buda pisze:
anubis pisze:A co sądzisz o tym 17-piętrowym budynku przy Biprostalu? Stamtąd też są oferty na bardzo wysokich piętrach i średnio idą. Dlaczego? Tam jest chyba nawet jakiś parking podziemny, chociaż nie wiem skąd ma wjazd. Tak na oko to stawiałem na akustykę, bo budynek ma już chyba więcej niż 20 lat, ale szczerze mówiąc to nie jestem przekonany.

Z zewnątrz wygląda to jak półbiurowiec i półblok. Od dwóch stron okna wygladaja na biurowe... Tam na pewno jest hałas od skrzyżowania Kijowskiej z K. Wielkiego, auta stoja na Kijowskiej bez przerwy. Od strony Królewskiej na pewno dochodzi hałas tramwajów. Im wyższy wysoki blok, tym mocniej słychac u góry.

Z tego budynku co jakiś czas pojawiają się oferty z najwyższych pięter - tam już chyba ulicy nie słychać, tj. kiedyś mieszkałem w Warszawie na 14 piętrze przy bardzo ruchliwym skrzyżowaniu i z tej wysokości było tylko bardzo delikatnie słychać tramwaje (samochodów nie).

Zastanawiam się czemu to nie schodzi, bo to oferty 10k z metra. Czy ten budynek jest dotnięty klątwą najmu krótkoterminowego, stary, czy po prostu ludzie uważają, że to słaba lokalizacja.

Rak

Postautor: Rak » 20 mar 2021, 10:52

Teraz sprzedają się osiedla, kameralne czy nie, lecz osiedla. Pojedyncze kamienice i budynki wciśnięte pomiedzy inne będą zawsze miały mniej chętnych.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”