Cześć małopolscy miłośnicy domów, amatorzy tanich budów, deweloperzy, naganiający ukryci agenci biur sprzedaży, piękne panie i mili panowie, amerykańscy i rosyjscy szpiedzy, osoby młode jak i te przed emeryturą, klony Anibusa oraz inne istoty pozaziemskie
Chciałem się dowiedzieć co myślicie o tym pomyśle domów bez pozwoleń o którym wstępnie mowa w Nowym Wale.
Prosiłbym żeby nie mieszać tego wątku z tematami "Kraków potrzebuje tanich mieszkań" i tym samym nie licytować się kiedy mieszkania przestaną w końcu drożeć (i czy wogole)
Moje opinie na ten temat:
- jeżeli faktycznie jak powiedział Jarek, z poddaszem użytkowym wyjdzie 90 metrów kwadratowych to jest to fajny dom, w którym spokojnie może mieszkać 3 osobowa rodzina, a nie jedna czteroosobowa też da radę i będzie zadowolona
-osobiście widzę takie domy jako takie bez garażu, czyli idealnie działeczka 5-9 arów i do tego ładna, niedroga wiata garażowa
-uważam że takie domy to super opcja cenowa ale tylko przy założeniu że nie ma się lewych rąk i po godzinach coś tam ma się możliwości samemu podłubać przy budowie. Biorąc do wszystkiego ekipę chyba za wiele się nie zaoszczędzi porównując do domu np. 110 metrowego.
-o ile ciężko zaprzeczyć, że uprości to budowę, to myślę że nie jakoś mocno, bo tak naprawdę mapę do celów projektowych nadal trzeba, warunki przyłącza nadal trzeba, lokalizację zjazdu nadal trzeba, przy kredytowaniu takiej budowy dziennik budowy pewnie nadal będzie trzeba
-myślę, że pojawia się jakieś firmy które będą takie domki budować pod inwestycje, ale początkowo nie będzie to duża skala
-ogólnie podobają mi się małe domy wizualnie, ale jest małe pole od manewry jeśli chodzi o ich kształt
To chyba tyle ode mnie. Pozostawiam was z właściwie otwartym tematem i od tylko siebie takie pytanie:
Gdzie w okolicach Krakowa widzicie jakieś fajne okolice na takie inwestycje. Wieliczka? Północ Krakowa? Niepołomice? A może coś w kierunku Ojcowa lub też Tyńca?
Małopolskie domy do 75 metrów - co o tym myślicie
-
Re: Małopolskie domy do 75 metrów - co o tym myślicie
To jest dla kogoś kto ma działkę już wtedy kosztowo faktycznie najtaniej beż kredytów moze sobie dłubać ale jeśli jej się nie ma to jaki to miałoby mieć sens zrobienie domu niewiele tańszego przy już dużym koszcie działki skoro upchane się wszystko i tak w kredyt?
-
Myślę, ze głównie jako alternatywa dla beznadziejnych mieszkań w mieście za 7-8k za metr.
Działka 150tys, budowa takiego domu do stanu deweloperskiego myślę max 300tys.
Wychodzi 450 za działkę z domem, czyli tyle co 55 metrowe marne mieszkanie na obrzeżach.
Niektórzy myślę, mogą też zdecydować jak na taki domek jako na weekendową bazę wypadową.
Wychodzi 450 za działkę z domem, czyli tyle co 55 metrowe marne mieszkanie na obrzeżach.
Niektórzy myślę, mogą też zdecydować jak na taki domek jako na weekendową bazę wypadową.
Mateuszkrk93 pisze:Myślę, ze głównie jako alternatywa dla beznadziejnych mieszkań w mieście za 7-8k za metr.
jesli finansowane gotowka to spoko
-
trabel pisze:Mateuszkrk93 pisze:Myślę, ze głównie jako alternatywa dla beznadziejnych mieszkań w mieście za 7-8k za metr.
jesli finansowane gotowka to spoko
Problemem jest tutaj brak księgi wieczystej i uregulowania prawnego takiego budownictwa. Zamiast uprościć wydawanie papierów to przestali je wydawać. Bardziej się do nada budownictwo letniskowe niż mieszkaniówkę

Brak też konkretów, jedynie co udało mi się wyczytać to z dachem płaskim. Dodatkowo, ma być zgodne z mzpz, czyli już odpada w 90% miejsc. Ktoś z administracji powiedział, że tylko to będzie dotyczyć domów modułowych. Póki co, dla mnie kiełbasa wyborcza. Bez aktów prawnych nie ma co myśleć.
Choć tak, fajna perspektywa.
Smacznej kawui
Choć tak, fajna perspektywa.
Smacznej kawui
Dom w mieście to ideał, na który obecnie prawie nikogo nie stać. Większość mieszkań nie ma nawet tych marnych 70m2 nie wspominając o skrawku ziemi dla psiaka.
Mieszkam obecnie na Woli Justowskiej (ok 1.5km od Błoni), w mojej okolicy jest kilka (4-5) pustostanów (tyle naliczyłem na szybko), jedne zadbane ale nikt w nich nie mieszka, inne rudery, raczej do wyburzenia, z oknami pootwieranymi cały rok (żeby chyba szybciej się zwaliły..). Nie jestem za katastrem, na pewno nie na poziomie 1-2%, ale kurczę czy w takiej sytuacji nie byłby rozwiązaniem problemu takiego marnotrawstwa miejsca w mieście? I to tak blisko centrum, w takiej atrakcyjnej okolicy?
asander pisze:Mieszkam obecnie na Woli Justowskiej (ok 1.5km od Błoni), w mojej okolicy jest kilka (4-5) pustostanów (tyle naliczyłem na szybko), jedne zadbane ale nikt w nich nie mieszka, inne rudery, raczej do wyburzenia, z oknami pootwieranymi cały rok (żeby chyba szybciej się zwaliły..). Nie jestem za katastrem, na pewno nie na poziomie 1-2%, ale kurczę czy w takiej sytuacji nie byłby rozwiązaniem problemu takiego marnotrawstwa miejsca w mieście? I to tak blisko centrum, w takiej atrakcyjnej okolicy?
Czy nie jest tak, że te pustostany w centrum zwykle mają problemy z uregulowaniem własności w postaci wielu współwłaścicieli zamist jednego, który by coś z tym zrobił.
70 m2 metrażu gdy posiada się działeczkę to świetna alternatywa dla 3 pokoi. Przyjemny salonik 30m2 i dwa pokoje
Na siłę.by i 4 pokój wcisnął :/
domiporta.pl/poradnik/7,126866,27097306,dom-70-mkw-juz-za-56-tys-zl-bez-zezwolenia-bedzie-mozna-wybudowac.html
Teraz tylko pytanie skąd wytrzasnąć takie mikro działeczkę, nie dzieli ktoś pasa startowego na paski ?

domiporta.pl/poradnik/7,126866,27097306,dom-70-mkw-juz-za-56-tys-zl-bez-zezwolenia-bedzie-mozna-wybudowac.html
Teraz tylko pytanie skąd wytrzasnąć takie mikro działeczkę, nie dzieli ktoś pasa startowego na paski ?
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”