Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Mateuszkrk93

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Mateuszkrk93 » 30 maja 2021, 1:22

noicomyzrobimy pisze:Ponawiam - proszę o przesłanie jednego ogłoszenia (nie parter, nie pierwze piętro) z Grzegorzek (do torów),Krowodrzy, starego podgrorza, zablocie (lokum salsa to już płaszów) do 10,000zl/m2. Skoro tak łatwo sie negocjuje to powinno być to przecież osiągalne.
Czy może mamy czekać kolejne pol roku na spadki?

Ale po co kopać się z koniem i próbować negocjować?
Czekamy, aż negocjować czytaj zachęcać niższą ceną zaczną deweloperzy i właściciele z wtórnego ;)

Komentarz Krakusa dobitnie opisał sytuację na najbliższe 5 lat.

Jak się komuś spieszy to kupujcie i to szybko, oferta jest atrakcyjna. Mamy obecnie dołek cenowy, poza tym jest super rozwój gospodarczy, słyszałem dziś w TVP, ostatni rok był mega stymulujący dla gospodarki nadchodzą wielkie podwyżki płac i okres prosperity, taniej nie będzie, wszystko drożeje, najbardziej stal.
pl.tradingeconomics.com/commodity/steel
Stopy procentowe nie wzrosną już nigdy, bo niskie są fajne.
Udanych zakupów :D

Bartab

Postautor: Bartab » 30 maja 2021, 12:03

noicomyzrobimy pisze:Ponawiam - proszę o przesłanie jednego ogłoszenia (nie parter, nie pierwze piętro) z Grzegorzek (do torów),Krowodrzy, starego podgrorza, zablocie (lokum salsa to już płaszów) do 10,000zl/m2. Skoro tak łatwo sie negocjuje to powinno być to przecież osiągalne.
Czy może mamy czekać kolejne pol roku na spadki?

Lokum Salsa to Zabłocie, spójrz na mapę.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 30 maja 2021, 12:11

krotek pisze:No jeśli jesteś w stanie wybrać 54 mieszkania to zdecydowanie się rozmijamy w standardzie i oczekiwaniach. Szukam już bardzo długo, wspomniałam o ostatnim czasie bo to ma znaczenie. Kilka mieszkań we wtórnym się do czegokolwiek nadaje. Reszta to okolice 800tys za komplet a na to mnie po prostu nie stać.

No nie wiem, czy 3 miesiące to bardzo długo. Ja szukam od ponad roku. :D

Jak zaczęłaś szukać w styczniu to był to faktycznie kiepski moment, bo dało się odczuć taką falę inwestycyjną. Teraz jest luźniej. Od ok. drugiej połowy marca zaczęły pojawiać się mieszkania po airbnb, jest już tego sporo. A ostatnio właściciele opuszczają ceny, tak po 20-30k, bo te mieszkania nie chcą się sprzedać.

Jak masz budżet do 700k to nie panikuj, tylko przeglądaj oferty. Spokojnie coś znajdziesz. Przeciętny Krakus szuka do 400-600k czyli jesteś ponad tym.

Moim zdaniem nie ma co się stresować, bo najem w Krakowie jest już tańszy niż rata kredytu. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek w Krakowie można było na luzie wynająć dwupokojowe mieszkanie w centrum za 1000 zł. Wyższe ceny najmu są obecnie np. w Łodzi lub Szczecinie. To też pokazuje jaką ogromną mamy podaż w stosunku do potrzeb, bez turystów nasz rynek nieruchów nie ma sensu.

Bardzo dużo rzeczy może się w najbliższym czasie wydarzyć: stopy procentowe, paszporty covidowe, kryzys polityczny, a nawet jakaś IV fala wirusa. Jednocześnie ceny ofertowe trzymają poziom bliski absurdu, sami pośrednicy to przyznają.

Ludzie z branży uwielbiają powtarzać hasła, że "ludzie mówią o bańce od lat", ale teraz jest serio zupełnie inna sytuacja. Teraz ta bańka jest i coraz więcej osób (również sprzedających) to sobie uświadamia.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

mariar

Postautor: mariar » 30 maja 2021, 12:45

Moim zdaniem nie ma co się stresować, bo najem w Krakowie jest już tańszy niż rata kredytu. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek w Krakowie można było na luzie wynająć dwupokojowe mieszkanie w centrum za 1000 zł.

Ale Ty jesteś oderwany od rzeczywistości.

Trabb

Postautor: Trabb » 30 maja 2021, 12:49

mariar pisze:
Moim zdaniem nie ma co się stresować, bo najem w Krakowie jest już tańszy niż rata kredytu. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek w Krakowie można było na luzie wynająć dwupokojowe mieszkanie w centrum za 1000 zł.

Dokładnie, Anubis - skoro Ty już wynajmujesz to swoje mieszkanie po taniości a ofert po 1000 zł za dwa pokoje jest tak dużo, to podrzuć mi proszę bo ja nie potrafię nic znaleźć w takiej cenie... Nawet nie musi być centrum - Czyżyny, Płaszów czy Ruczaj też będzie OK ;)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 30 maja 2021, 12:56

mariar pisze:

Obecnie na samym gumtree ofert 2-pokojowych mieszkań poniżej 1000 zł jest 105. Tak, wiem, czynsz, rachunki, co nie zmienia faktu, że jest śmiesznie tanio. Jak trochę tylko podniesiesz kryteria, tj. chcesz dać za dwa pokoje 1500 zł to ofert jest... 1281. Za 2000 zł wynajmiesz już (licząc z większością opłat) mieszkanie po turystach na Starym Mieście lub Kazimierzu.

Koleżanka szukała teraz właśnie to dodatkowo można negocjować. Często jak dzwoniła to była jedyną, chętną osobą.

Te ceny cały czas konsekwentnie lecą. Zaraz wszyscy przekonają się, że teza o rychłym "zalaniu Krakowa przez turystów w wakacje" będzie tak samo prawdziwa jak w zeszłe wakacje, tj. przyjedzie trochę turystów krajowych i tyle. A co w październiku to nie wiadomo, ale powodzenia w planach, że studenci wezmą wszystko co jest na rynku plus to co się wybudowało przez dwa lata pandemii.

No i wrzucałem grafikę, parę stron wcześniej, że w oparciu o dane tylko otodom (cena sprzedaży, cena wynajmu), w Krakowie obecnie najem jest już tańszy niż rata kredytu (!) i to mimo, że kredyty są historycznie najtańsze, bo stopy są na zero procent.

Bierze się to z niczego innego jak relacji popytu do podaży. Mieszkań jest dużo, dużo więcej niż chętnych do ich wynajmowania. Są to największe różnice w Polsce.

Jak wspominałem, otworzę niedługo wątek o nowych, pustych budynkach w Krakowie, które mają już pozwolenie na użytkowanie. W mojej okolicy jest już takich kilka i powstają kolejne. Doskonale widać pod wieczór, że pali się tylko lampka przy wejściu.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 30 maja 2021, 13:29

Potwierdzam, dużo tego na gumtree, spoko dwupokojowych kilkadziesiąt w cenie do 1400 z mediami (zazwyczaj stare budownictwo).
Natomiast super kawalerki, chodzi mi o standard i lokalizację za 1200 można znaleźć w centrum.

To przy cenie takiej kawalerki 300-350tys faktycznie kupno się nie opłaca.

Ogólnie na kawalerkach jest pogrom teraz cenowy jeśli chodzi o wynajem vs zakup. Pytanie jak przełoży się to na ofertę rynku pierwotnego na 2022, bo to co jest teraz plus to co się buduje będzie stało częściowo puste jeszcze kilka dobrych lat, więc nie sądzę, że dojdą nowi inwestorzy, zwłaszcza jak wtórny się uspokoi a takie tendencje już widać.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 30 maja 2021, 13:39

No "plan" jest taki, że jak wszystko wróci "do normy" to właściciele podniosą ceny i się "odkują".

Pytania są takie:
- Kiedy wróci "do normy" i czy to nie będzie trwało kilka lat?
- Co z tym wszystkim co się pobudowało?
- Czy w międzyczasie coś dodatkowo się nie posypie?
- Ile kawalerek było inwestycjami na kredyt?

Szczególnie co do tego ostatniego, bo skoro najem jest tańszy niż rata kredytu to ci, co mają kawalerki inwestycyjne na kredyt aktualnie do imprezy dopłacają. A to było popularne przed pandemią: google.com/search?q=kredyt+na+mieszkanie+pod+wynajem

platinium

Postautor: platinium » 30 maja 2021, 13:44

mariar pisze:

Już zmienił na 2 tys :)

Z tym porównaniem że najem jest tańszy od raty kredytu to.. nie obraź się, ale brak mi słów. Tak idiotycznego porównania jeszcze nie widziałem. Czego się nie robi dla klikalności.

Ja jeżdżę obecnie samochodem wartym 250k który wziąłem w leasing (2 lata, potem przeniesienie na własność i sprzedaż). Płacę za to 3k miesięcznie. Mógłbym taki sam samochód wynająć nawet za 1300zł netto. Czyli jestem debilem?
No nie, bo płacąc 1300 zł za dwa lata oddałbym to auto i został z niczym. A tak, przeniosę na własność i sprzedam za niewiele mniej niż za nie zapłaciłem.

Ciężko mi ogarnąć że ktoś może porównywać raty kredytu do ceny najmu i podniecać się że raty kredytu są tańsze. Btw, do średnich cen najmu pewnie zostały wzięte ceny ofertowe, które w przeciwieństwie do sprzedaży są przy najmie niższe niż przy wynajmie - ale tego juz się nie czepiam bo za czynsze, media etc płaci się tak samo w wynajmowanym jak i w swoim.

Z takim myśleniem to bez sensu jest mieć cokolwiek na własność. Wynajmuj mieszkanie, wynajmuj samochód, wynajmuj eksres do kawy i dziewczyny do towarzystwa. Tak jest wygodniej, nie będzie się trzeba zakotwiczać gdziekolwiek z kimkolwiek.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 30 maja 2021, 13:52

platinium pisze:Z tym porównaniem że najem jest tańszy od raty kredytu to.. nie obraź się, ale brak mi słów. Tak idiotycznego porównania jeszcze nie widziałem.

Bo go nie rozumiesz to wydaje Ci się "idiotyczne". Jak najem jest tańszy niż rata kredytu to znaczy, że inwestycje pod najem na kredyt przestają się opłacać. A jeśli jednocześnie inflacja jest na wyższym poziomie niż realny (czyli to za ile możesz sprzedać) wzrost ceny to na całości jesteś na stałej stracie i w ciemnej d...

To jest sygnał makro.

A idiotyczne to jest porównywanie leasingu auta do zakupu mieszkania z kredytem pod korek na 30 lat.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”