Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 26 lip 2021, 12:44

Pixi pisze:mimo cen kupujemy i pewnie dodatkowo nakręcany ten boom

Boom nakręcają inwestorzy, fliperzy i zwykli spekulanci. Kupujący na własne potrzeby mieszkaniowe to jest obecnie margines rynku. Jak karta się odwróci to nagle z tego rynku wyparuje kilkadziesiąt procent popytu.

Co do kupowania na własne potrzeby - od początku piszę, że każdy moment jest dobry, nawet teraz. Jak masz mieszkanie na które Cię stać, pasuje Ci i nie bierzesz na niego kredytu na 50% dochodów to trzeba kupić i tyle.

Za to jeżeli Twoją motywacją jest FOMO (kupujesz cokolwiek, bo boisz się, że będzie drożej), bierzesz jakiś absurdalny kredyt lub godzisz się na duże kompromisy typu zakup w Bonarka Living Under Estakada to lepiej poczekać aż rynek przynajmniej się uspokoi.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 26 lip 2021, 14:49

anubis pisze:

Boom nakręcają inwestorzy, fliperzy i zwykli spekulanci. Kupujący na własne potrzeby mieszkaniowe to jest obecnie margines rynku. Jak karta się odwróci to nagle z tego rynku wyparuje kilkadziesiąt procent popytu.

Co do kupowania na własne potrzeby - od początku piszę, że każdy moment jest dobry, nawet teraz.

Tutaj akurat ja nie mogę się zgodzić. Może i duże mieszkania, rodzinne których brakuje jak najbardziej, zwłaszcza że większe są chociaż nieco tańsze za metr.

Jeśli chodzi o zakup teraz na własne cele mieszkaniowe kawalerki byle gdzie (czyt. kawalerka po za ścisłym centrum) za 10-11 tys to uważam, że jest to najgorszy moment.
Jednocześnie osobiście cieszę się z każdej sprzedanej, bo przyspieszy to nadchodząca solidną korektę cen czy może nawet (czego osobiście nadal nie przewiduje) krach i wyprzedaż, próbę realizacji zysków przez tych wszystkich co kupowali po 6-8k i ich wyjście z rynku przy cenie 7-8k.

Pozyjemy, zobaczymy, wiem jedynie że jak już rypnie to nie bedzie z kim o tym tu podyskutować, bo osoby piszące głupoty o dalszych wzrostach cen, grzechnie podwiną wtedy ogon i pradowopodnobioe nawet nie będą się tu odzywać :lol:

Giovanna

Postautor: Giovanna » 26 lip 2021, 15:16

Mateuszkrk93 pisze:
anubis pisze:

Co do kupowania na własne potrzeby - od początku piszę, że każdy moment jest dobry, nawet teraz.

Tutaj akurat ja nie mogę się zgodzić. Może i duże mieszkania, rodzinne których brakuje jak najbardziej, zwłaszcza że większe są chociaż nieco tańsze za metr.

Jeśli chodzi o zakup teraz na własne cele mieszkaniowe kawalerki byle gdzie (czyt. kawalerka po za ścisłym centrum) za 10-11 tys to uważam, że jest to najgorszy moment.
Jednocześnie osobiście cieszę się z każdej sprzedanej, bo przyspieszy to nadchodząca solidną korektę cen czy może nawet (czego osobiście nadal nie przewiduje) krach i wyprzedaż, próbę realizacji zysków przez tych wszystkich co kupowali po 6-8k i ich wyjście z rynku przy cenie 7-8k.

Pozyjemy, zobaczymy, wiem jedynie że jak już rypnie to nie bedzie z kim o tym tu podyskutować, bo osoby piszące głupoty o dalszych wzrostach cen, grzechnie podwiną wtedy ogon i pradowopodnobioe nawet nie będą się tu odzywać :lol:

Spoko, na razie nie musisz sie tym martwic, bo jest dokladnie na odwrot jesli chodzi o ceny.
Ale jak juz ktos wypisuje tu bzdury od miesiecy gwarantujac 50% znizki na wiosne 2021 to lepiej sie schowac ze wstydu, zamiast kontynuowac ten belkot wymyslajac tematy poboczne *krachy, spadajace ceny najmu, pustostany i bańki, ktore pekaja od maja 2020..i peknac ni mogom... :lol: Ale pomarzyc zawsze mozesz wymyslajac wirtualne sytuacje... 8-)
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

mariar

Postautor: mariar » 26 lip 2021, 15:19

Ale jak to, przecież rok temu był najgorszy moment. :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 26 lip 2021, 22:40

mariar pisze:

Ale jak to, przecież rok temu był najgorszy moment. :lol:

Okazuje się, że zawsze może być jeszcze gorszy. :D
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

karoloko

Postautor: karoloko » 27 lip 2021, 10:04

Mar G pisze:facet ponad rok temu zapowiedział na bank, że ceny do lata 2021 spadną o ca 50% - i teraz oceń jak wielu ludziom, którzy niefrasobliwie zaufali/dali się omamić setkami postów produkowanych 24h/7 , zrobił krzywdę. liczyli na ceny 5-6 k np. na Krowodrzy, a mają 12 na Prokocimiu.
i nad nimi zapłacz - nie nad nim.

To jest podsumowanie waszych wywodów. Byłbym tym nad którym, trzeba zapłakać ponieważ czytałem te produkowane posty i był ogromny mętlik w głowie. Miało "spadać". Tylko dzięki naciskom małżonki, która okazała się mądrzejsza od waszych skretyniałych wywodów, na ten moment kupiłem duże mieszkanie prawie 150 tyś taniej, niż jest obecnie. A było to pół roku temu. Dlatego apeluje, nie czytajcie tych bredni i myślcie samodzielnie. Przynajmniej będziecie mieli pretensje do siebie.

Edit: dodam jeszcze, że kupując mieszkanie w 2017 roku, pisaliście to samo. Więc ten najgorszy moment trwa i trwa...

platinium

Postautor: platinium » 27 lip 2021, 10:19

karoloko pisze:
Mar G pisze:facet ponad rok temu zapowiedział na bank, że ceny do lata 2021 spadną o ca 50% - i teraz oceń jak wielu ludziom, którzy niefrasobliwie zaufali/dali się omamić setkami postów produkowanych 24h/7 , zrobił krzywdę. liczyli na ceny 5-6 k np. na Krowodrzy, a mają 12 na Prokocimiu.
i nad nimi zapłacz - nie nad nim.

To jest podsumowanie waszych wywodów. Byłbym tym nad którym, trzeba zapłakać ponieważ czytałem te produkowane posty i był ogromny mętlik w głowie. Miało "spadać". Tylko dzięki naciskom małżonki, która okazała się mądrzejsza od waszych skretyniałych wywodów, na ten moment kupiłem duże mieszkanie prawie 150 tyś taniej, niż jest obecnie. A było to pół roku temu. Dlatego apeluje, nie czytajcie tych bredni i myślcie samodzielnie. Przynajmniej będziecie mieli pretensje do siebie.

Edit: dodam jeszcze, że kupując mieszkanie w 2017 roku, pisaliście to samo. Więc ten najgorszy moment trwa i trwa...

Zawsze tak było. Nawet w 2016 czy 2017. Ja chciałem kupić mieszkanie w 2018, ale kilku znajomych + głupota polegająca na czytaniu wykopu mnie zniechęciły. Potem kupiłem mieszkanie w 2019 o 50k droższe (choć w stosunku do zarobków to mieszkania i tak dla mnie tanieją z roku na rok). Wtedy to już w ogóle miało się zalamać. Dziś koledzy którzy zniechęcali do zakupu w 2018, podpisują umowy na mieszkania za górką narodową za 10k/m2.

Dziś ludzie którzy rok temu pisali o najgorszym momencie na zakup, piszą że jednak teraz jest najgorszy moment.. I tak to właśnie wyglądało, wygląda i będzie wyglądać :D Zawsze tacy będą :)

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 27 lip 2021, 10:52

Ceny mieszkań coraz bardziej rozjeżdżają się z realnym kosztem budowy i zarobkami, po za tym podaż jest coraz większą - rekordowa ilość mieszkań jest budowana, a w Krakowie to już wogole.
Plany na rybitwy mówią o kolejnych 100tys mieszkań i nowoczesnej dzielnicy w ciągu kolejnych 10-15 lat.

Kolejny ignorant jako argument podaje, że będzie drożej bo przecież w ostatnim czasie drożało.
Ignorancja, brak podstawowej wiedzy i umiejętności analitycznych.
Koledzy kupili za 10tys na obrzeżach - ciekawe kto im doradzał.

Takim naganianiem naprawdę można komuś wyrządzić, krzywdę gdy ktoś zadłuży się na powiedzmy 500tys, wklad własny 100, banieczka pęknie, mieszkanie zamiast 600 będzie warte 400, a kredytu po podniesieniu stóp zamiast oryginalnych 500 plus odsetki powiedzmy 200tys, spłacić będzie trzeba 500 plus 350 odsetki.

Zamiast z mieszkaniem wartym 600tys i kredytem o lacznym koszcie 800tys, zostajemy z mieszkaniem wartym 400tys i lacznym kosztem 950tys.
No normalnie deal życia :lol:

NeVeS

Postautor: NeVeS » 27 lip 2021, 11:07

Ciekawy raport się ukazał
Na sześciu głównych rynkach w Polsce sprzedano w II kwartale 19,5 tys. mieszkań, czyli tyle samo co rok wcześniej w analogicznym okresie - wynika z raportu firmy JLL.

stooq.pl/n/?f=1435485

Drugi kwartał poprzedniego roku był naznaczony pandemią, obecny optymizmem, a wynik taki sam :o

platinium

Postautor: platinium » 27 lip 2021, 11:24

Mateuszkrk93 pisze:Ceny mieszkań coraz bardziej rozjeżdżają się z realnym kosztem budowy i zarobkami

Dane grupy psb, porównanie 2021/2020:
Odnotowano wzrosty w 17 grupach towarów spośród 20 analizowanych. Najmocniej wzrosły ceny płyt OSB - o 14 proc., suchej zabudowy - o 11 proc., cementu i wapna - o 7 proc. Średnio ceny materiałów budowlanych wzrosły w marcu 2020 w stosunku do marca 2021 o 5 procent.

Link: money.pl/gospodarka/rosna-ceny-materialow-budowlanych-postawienie-domu-drozsze-o-30-tysiecy-zlotych-6631119926008672a.html

Btw, nie tak dawno pisałeś/pisaliście że ceny mieszkan prawie nie wzrosły w 20'. Teraz że jednak ceny mieszkań rosną szybciej niż materiałów. To w końcu jak jest? bo już się gubię :D

Kolejny ignorant jako argument podaje, że będzie drożej bo przecież w ostatnim czasie drożało.
Ignorancja, brak podstawowej wiedzy i umiejętności analitycznych.

Bijesz do mnie? Gdzie ja piszę że coś będzie drożało? Znajdź choć jeden taki post stworzony przeze mnie. W zeszłym roku napisałem że ceny mogą wzrosnąć lub spasć o kilka % i to by było na tyle jeśli chodzi o prognozy. Tak, wiem teraz już na pewno wszystko runie XDD

Zamiast z mieszkaniem wartym 600tys i kredytem o lacznym koszcie 800tys, zostajemy z mieszkaniem wartym 400tys i lacznym kosztem 950tys.
No normalnie deal życia :lol:

Sam zaklinasz rzeczywistość pisząc o jakiś konkretnych wartościach, wyciągniętych z d***py. Nom, kupujesz mieszkanie za 600k, które jest warte 400k. To przecież oczywiste :DD A rzeczoznawcy są opłacani przez mafie deweloperskie zawyżając ceny mieszkań.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”