Mieszkanie dla rodziny 2+1 w Krakowie z dobrym dojazdem do centrum
Re: Mieszkanie dla rodziny 2+1 w Krakowie z dobrym dojazdem do centrum
Powiem Ci, że tez czekałam z nadzieja, ze ceny spadna, ale niestety jest zupelnie odwrotnie. Warto korzystac póki wklad wlasny znowu jest na poziomie 15-20% jesli chce sie zaciagnac kredyt na zakup mieszkania. Rozwazalam zakup nawet dzialki pod budowe domu, ale chyba musialby to byc dom z kartonu, bo na inny mnie nie byloby stac - tak drogo teraz wychodza grunty
Aktualnie rozważam zakup mieszkania w Bonarka Living wlasnie ze wzgledu na ceny i lokalizacje.

-
ania888 pisze:Powiem Ci, że tez czekałam z nadzieja, ze ceny spadna, ale niestety jest zupelnie odwrotnie. Warto korzystac póki wklad wlasny znowu jest na poziomie 15-20% jesli chce sie zaciagnac kredyt na zakup mieszkania.
Jeszcze raz jak mantre

Nie ma sensu CZEKANIE na spadki. Mieszkać gdzieś trzeba i warto wybierać tę formę która aktualnie jest najtańsza.
Jeśli boisz się że za chwilę nie będziesz mieć zdolności kredytowej, to tym bardziej trzymaj sie od kredytu z daleka
Ku przestrodze jaka pętle zakłada kredyt ...youtu.be/woJIdbL4u7Q?t=1627 , tu historia dotyczy franków , ale jeśli stopy skocza nagle do 5 % taka sama sytuacja będzie z obecnymi kredytami, wtedy tak sama mało prawdopodobny wydawał się frank po 4 zł ...
-
Brać póki wkład własny niski...
Boże czy ty to widzisz...

Boże czy ty to widzisz...

Mateuszkrk93 pisze:Brać póki wkład własny niski...![]()
Boże czy ty to widzisz...![]()
Bardziej niepokojące, że ludzie rozważają przy tym ofertę Bonarka Living Under Estakada.
Aby ceny spadły musi dojść do takiego momentu, tj. ludzie muszą wystrzelać się z gotówki, zdolności, brać co jest. Gdyby wszyscy czekali na spadki to spadki nigdy by nie nastąpiły, bo czekający przestaliby czekać przy pierwszej, lepszej promocji. Aby były spadki musi nie być popytu.
Nie ma obecnie w Krakowie sensownych ofert 2+1. Szukałbym pod miastem gdybym teraz musiał kupić. Bonarka Living Under Estakada to masochizm, nawet najmować bym tam nie chciał.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
ania888 pisze:Powiem Ci, że tez czekałam z nadzieja, ze ceny spadna, ale niestety jest zupelnie odwrotnie. Warto korzystac póki wklad wlasny znowu jest na poziomie 15-20% jesli chce sie zaciagnac kredyt na zakup mieszkania. Rozwazalam zakup nawet dzialki pod budowe domu, ale chyba musialby to byc dom z kartonu, bo na inny mnie nie byloby stac - tak drogo teraz wychodza gruntyAktualnie rozważam zakup mieszkania w Bonarka Living wlasnie ze wzgledu na ceny i lokalizacje.
Jak brać kredyt to z głową i na coś, co jest tego warte

Tak jak Ci napisał Anubis - Bonarka Living z widokiem na drogę ekspresową w postaci Turowicza to chyba najbardziej kuriozalna inwestycja w ostatnim czasie w Krk. Nie warto.
I to nawet biorąc pod uwagę mega solidnego dewelopera jakim jest Echo. Nie mówiąc o sprzedaży w przyszłości takiego kwiatka.
anubis pisze:Nie ma obecnie w Krakowie sensownych ofert 2+1.
Zgadzam się że ciężko znaleźć sensowne 2+2, czyli 4-pokojowe. Ale 2+1 to już nie jest jakiś duży problem. Jakbym sam szukałem takiego mieszkania, zobaczyłbym na przykład na coś takiego w zależności od budżetu:
mieszkajwmiescie.pl/mieszkania-wyszukiwarka-zaawansowana.html?openFlatId=G1_105_M01
grzegorzkipark.pl/szczegoly/mieszkanie/4920
grzegorzkipark.pl/szczegoly/mieszkanie/4704
zakatekdabie.pl/_get/budynek/1/etap/I/pietro/5/nr/113
alejapokoju.pl/_get/budynek/B3/etap/IIIB/pietro/4/nr/b3-49
Ok, Zakątek Dąbie było fajną ofertą. Było, bo sprzedało się w 3 godziny, a następnego dnia podniesiono ceny.
Akurat mi ta lokalizacja nie podchodzi. No i trochę ciasno, ale jakbym miał coś rozważyć na już to tam były lokale dla 2+1 w cenie od 9 z przodu. Ze sprzedażą tego też nie powinno być w przyszłości problemu.

Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
Cóż, skończyło się na kolejnym wynajmie.
Pech chciał, że okres wczesnej młodości przypadł mi
na początek trendu wzrostów cen mieszkań.
Po cenach 7000-9000 za m2 myślę, że mógłbym kupić coś dla mnie odpowiedniego, ale to już było.
Wtedy nie mogłem sobie na to pozwolić. Dziś ceny za szybko rosną
w stosunku do tego co zarabiam, a do tego wchodzenie na rynek teraz
to z jednej strony ryzyko przepłacenia za samo mieszkanie, a z drugiej
nadziania się na znaczne wzrosty rat kredytu w przypadku podniesienia stóp procentowych.
Pech chciał, że okres wczesnej młodości przypadł mi
na początek trendu wzrostów cen mieszkań.
Po cenach 7000-9000 za m2 myślę, że mógłbym kupić coś dla mnie odpowiedniego, ale to już było.
Wtedy nie mogłem sobie na to pozwolić. Dziś ceny za szybko rosną
w stosunku do tego co zarabiam, a do tego wchodzenie na rynek teraz
to z jednej strony ryzyko przepłacenia za samo mieszkanie, a z drugiej
nadziania się na znaczne wzrosty rat kredytu w przypadku podniesienia stóp procentowych.
Ja bym brał kredyt w PL tylko w sytuacji gdybym mial kwote okolo 80-100% tego kredytu. Bez kasy nigdy bym się w kredyt nie pakował. W Polsce warunki kredytowe sa zamordystyczne to nie jest kraj w ktorym jak ci sie nie podoba, oddajesz klucze i mieszkanie i masz w dupie bank. Tu cie beda ścigać komornicy po calym kraju a nawet swiecie. To nie jest kraj do brania kredytów. To wszystko fajnie wyglada teraz, ale kredyt bierze sie na 30lat. Co wiecej nie masz nawet stałych rat, za 10-20 lat rata moze byc dowolnie wysoka np 2x wyzsza. To jakis nonsens. Ja pierdziele takie cos. Czekam na mieszkanie plus z dojściem do własności. Wole taki model gdzie nie mam zadnych zobowiązań, a nie jakies zamordystyczne kredyty. We Wroclawiu ruszyła budowa fajnego osiedla w centrum w ramach Mieszkania Plus. Nowa Kolejowa. Projekt wyglada na bardzo prestiżowy, w Krakowie to moze do Browaru Lubicz mozna porownywac.
Duzo bardziej wole taki model. Szkoda ze nie Krakow u nas tez by cos mogli zbudowac w tym stylu. Jak nie to wole miec psa niz dzieci i mieszkac w swoim ciasnym, nie miec kredytów i stresów. Przynajmniej sie wyspie.
Pisiorki jak chca zebym mial dzieci w tym kraju to neich ogarna darmowe żłobki, przedszkola, mieszkania na wynajem, ja sie nie bede zacharowywal po to zeby im zus nie zabankrutował.
Ja polecam
urbanity.pl/dolnoslaskie/wroclaw/osiedle-kolejowa-mieszkanie-plus,b15574
Sam bede namawiał partnerkę, żeby tam zaaplikować na jakieś 100m2, bo w Krakowie raczej nic się nie wydarzy.
Duzo bardziej wole taki model. Szkoda ze nie Krakow u nas tez by cos mogli zbudowac w tym stylu. Jak nie to wole miec psa niz dzieci i mieszkac w swoim ciasnym, nie miec kredytów i stresów. Przynajmniej sie wyspie.
Pisiorki jak chca zebym mial dzieci w tym kraju to neich ogarna darmowe żłobki, przedszkola, mieszkania na wynajem, ja sie nie bede zacharowywal po to zeby im zus nie zabankrutował.
Ja polecam
urbanity.pl/dolnoslaskie/wroclaw/osiedle-kolejowa-mieszkanie-plus,b15574
Sam bede namawiał partnerkę, żeby tam zaaplikować na jakieś 100m2, bo w Krakowie raczej nic się nie wydarzy.
Kredyty tanie jak nigdy? Czyli w perspektywie kilku lat taniej nie będzie, a raczej drożej...
Do tego ile ja muszę zapłacić za każde pożyczone 100 000 zł?
Szkoda, że nie funkcjonują u nas jakieś modele na wzór crowdfundingowych możesz wykupić mieszkanie razem z innymi prywatnymi "inwestorami". Każdy płaca powiedzmy XX% na "dzień dobry", a reszta proporcjonalnie w ratach po odebraniu kluczy.
Ja wcale nie potrzebuję "na już" tych 500 000 zł + odsetki + koszty obsługi.
Do tego ile ja muszę zapłacić za każde pożyczone 100 000 zł?
Szkoda, że nie funkcjonują u nas jakieś modele na wzór crowdfundingowych możesz wykupić mieszkanie razem z innymi prywatnymi "inwestorami". Każdy płaca powiedzmy XX% na "dzień dobry", a reszta proporcjonalnie w ratach po odebraniu kluczy.
Ja wcale nie potrzebuję "na już" tych 500 000 zł + odsetki + koszty obsługi.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”