Polski Ład i jego wpływ na ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Mar G

Re: Polski Ład i jego wpływ na ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - opinie na forum

Postautor: Mar G » 21 sie 2021, 20:16

NeVeS pisze:Widziałem kolejną plotkę odnośnie restrykcji, że z kredytu będę mogły skorzystać tylko małżeństwa, osoby samotnie wychowujące dzieci i osoby niepełnosprawne, wszyscy oczywiście tylko do lat 40. Czyli to wyklucza singli i pary z dziećmi ale bez małżeństwa :lol:. Póki co te plotki idą w takim ograniczeniu dostępność do tego programu, że mało kto na tym skorzysta.

nie wiem czy plotki, bo te warunki to podawali od kilku tygodni medialnie głośno.
Rodzina w sensie prawnym.

krakus1891

Re: Polski Ład i jego wpływ na ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - opinie na forum

Postautor: krakus1891 » 25 sie 2021, 9:16

Mar G pisze:
NeVeS pisze:Widziałem kolejną plotkę odnośnie restrykcji, że z kredytu będę mogły skorzystać tylko małżeństwa, osoby samotnie wychowujące dzieci i osoby niepełnosprawne, wszyscy oczywiście tylko do lat 40. Czyli to wyklucza singli i pary z dziećmi ale bez małżeństwa :lol:. Póki co te plotki idą w takim ograniczeniu dostępność do tego programu, że mało kto na tym skorzysta.

nie wiem czy plotki, bo te warunki to podawali od kilku tygodni medialnie głośno.

Pamiętajcie jednak o jednym , te program jest skierowany przede wszystkim do osób które w tej chwili wynajmują mieszkania. Jasne ta liczba osób mogąca skorzystać z tego programu to nie spowoduje że nagle popyt na rynku wystrzeli, niech to będzie 50 tyś osób rocznie, tylko że to są osoby które znikną z rynku najmu , a to jest jakieś 5 % tego rynku ... , w ciągu 4 lat rynek ten skurczy nam się o 20 %.
Pamiętajcie że drugim elementem są domy na zgłoszenie ... , to tylko kwestia czasu aby firmy robiące domy szkieletowe/prefabrykowane miały oferty domów pod polski ład ...

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 28 wrz 2021, 10:40

krakus1891 pisze:
Mar G pisze:

Pamiętajcie jednak o jednym , te program jest skierowany przede wszystkim do osób które w tej chwili wynajmują mieszkania. Jasne ta liczba osób mogąca skorzystać z tego programu to nie spowoduje że nagle popyt na rynku wystrzeli, niech to będzie 50 tyś osób rocznie, tylko że to są osoby które znikną z rynku najmu , a to jest jakieś 5 % tego rynku ... , w ciągu 4 lat rynek ten skurczy nam się o 20 %.
Pamiętajcie że drugim elementem są domy na zgłoszenie ... , to tylko kwestia czasu aby firmy robiące domy szkieletowe/prefabrykowane miały oferty domów pod polski ład ...

Co sądzicie o przedstawianiu Nowego Ładu przez Midela?
youtube.com/watch?v=XCtNorwGkKs
widzę że filmik odbił się dużym echem :P

Sarenka

Postautor: Sarenka » 28 wrz 2021, 10:56

krakus1891 pisze:
Mar G pisze:

Będziemy pamiętać ! To co ja mam zrobić teraz w związku z tym ? Dom 70m2 wybudować na 10 arowej działce, skąd ja taką działkę wezmę ? Kto mi to wybuduje ?

Nie rozumiem Cię

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 28 wrz 2021, 11:32

Sarenka pisze:
Będziemy pamiętać ! To co ja mam zrobić teraz w związku z tym ? Dom 70m2 wybudować na 10 arowej działce, skąd ja taką działkę wezmę ?

Co masz zrobić ... nie wiem ... . Skąd wziąć działkę .... ?? , kupić .... ? Gdzie znaleźć , cóż każdy otodom, gumtree , ma możliwość ustalenia filtru, drugi sposób, wsiadasz w samochód i jeździsz po okolicy w której chciałabyś się wybudować i szukasz tablic z numerami telefonów wbitych w ziemię ...

Kto mi to wybuduje ?

Firma budowalna ... , producent domów z prefabrykatów.
Tak jak teraz masz firmy sprzedające gotowe domy na zgłoszenie 35m2, za chwilę będą mieć w ofercie 70m2 ...
meveline.com/index.php/projekty

Sarenka pisze:Nie rozumiem Cię

przepraszam już prościej nie potrafię ... :(

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 28 wrz 2021, 11:45

Im więcej jest szczegółów Nowego Ładu, tym mocniej się przekonuję, że wpływ na rynek mieszkaniowy w miastach będzie miał on znikomy. Tam jest tyle obwarowań i wyłączeń, limity itd, że z tego skorzysta garstka ludzi w niektórych rejonach Polski.

Nie sądzę też aby ludzie się rzucili do budowy domów 70 metrów, może po wsiach gdzieś na podkarpaciu, gdzie jest dużo tanich gruntów i dodatni przyrost naturalny. Jak już masz działkę i kasę na dom to normalny człowiek postawi zwykłą parterówkę 120 metrów, a nie coś wielkości średniego mieszkania. Proces budowlany to nie jest taka katorga jak to próbują sprzedawać politycy. Największą przeszkodą jest działka i kasa.

To jest wielka ściema wyborcza. Porównywać tego do MdM nie ma sensu, bo do MdM to nie ma podjazdu.

Największy wpływ na rynek będzie miała podatkowa część NŁ, o której mało się mówi, a na którą np. tak wścieka się Midel. Brak możliwości amortyzowania mieszkania, ryczałt od przychodów z najmu, czy pewnie jeszcze inne wynalazki, które się pojawią - to walnie w rynek. To co mamy ogłoszone to jest moim zdaniem rozgrzewka. Może nie będzie katastru, ale zobaczycie, że to nie koniec fantazji rządu. Wzięli się już za właścicieli mieszkań pod najem i będą teraz dokładać cegiełki.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Sarenka

Postautor: Sarenka » 28 wrz 2021, 14:58

krakus1891 pisze:
Sarenka pisze:
Będziemy pamiętać ! To co ja mam zrobić teraz w związku z tym ? Dom 70m2 wybudować na 10 arowej działce, skąd ja taką działkę wezmę ?

Co masz zrobić ... nie wiem ... . Skąd wziąć działkę .... ?? , kupić .... ? Gdzie znaleźć , cóż każdy otodom, gumtree , ma możliwość ustalenia filtru, drugi sposób, wsiadasz w samochód i jeździsz po okolicy w której chciałabyś się wybudować i szukasz tablic z numerami telefonów wbitych w ziemię ...

Kto mi to wybuduje ?

Firma budowalna ... , producent domów z prefabrykatów.
Tak jak teraz masz firmy sprzedające gotowe domy na zgłoszenie 35m2, za chwilę będą mieć w ofercie 70m2 ...
meveline.com/index.php/projekty

Sarenka pisze:Nie rozumiem Cię

przepraszam już prościej nie potrafię ... :(

Pomyliłam i 10 ar to zdaje się będzie jednak maksymalna a nie minimalna wielkość działki jak przeczytałam tu bezprawnik.pl/dom-bez-pozwolenia .

Ale co z tego skoro tam też napisali, że można zaoszczędzić 2 do 4 tysięcy złotych.
To aby te kilka tysięcy zaoszczędzić będę jeździć i działki szukać i ktoś prefabrykaty zrobi na 70 m2 ?!

Wariactwo i pomyleństwo. Nie wiem czy bardziej niedorzeczne są te przepisy czy to co tutaj piszesz o szukaniu działki aby takie małe pieniądze zaoszczedzić, czy Ty wiesz ile kosztuje budowa ? Notariusza za tyle to jeszcze pewnie opłacisz, wielka łaska mieć ten dom 70 m2 bez pozwolenia.

Sam sobie kup do niego prefabrykaty i szukaj innych co tak wybudują ! Góra cztery tysiące Ci to da, powodzenia.

Chyba Ci z rządu zapłacili Ci żebyś takie bzdury wypisywał ?

To nie ma ładu ani składu!

drzewo_z_betonu

Postautor: drzewo_z_betonu » 28 wrz 2021, 19:35

Martab pisze:
Mnie krew zalewa ,że przez tych milenialsów nie ma normalnych mieszkań tylko same apartamenty 30 metrowe. (bo milenials jest signlem i ma wywalone na metry)

Zrobił bym wątek "Milenialsi i ich wpływ na rynek mieszkań" :P

Ja bym się na tych milenialsach tak nie skupiała, mówili właśnie w wiadomościach że Fundusze ze Szwecji i Niemiec wykupują ogromną liczbę mieszkań na wynajem, przez co podbili ceny i jest za drogo a w dalszej kolejności podbiją ceny najmu dla tych których nie było stać na kupno, przez to że ceny są za wysokie.
KUPUJĄCY: Ludzie którzy są przed kupnem mieszkania: myślę że dobrym pomysłem jest sprawdzanie czy przypadkiem mieszkania nie wynajmuje fundusz, ew. poszukać pracy zdalnej i przenieść się na przedmieścia albo do małych miasteczek, albo do rodziny na jakiś czas żeby zaoszczedzic na kupno, jak robią moi znajomi :)

DEWELOPERZY: sprzedawajcie funduszom po dużo wyższej cenie, i tak kupią, a normalnym ludziom za normalne ceny :)

Peace :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 28 wrz 2021, 19:51

drzewo_z_betonu pisze:
Martab pisze:
Mnie krew zalewa ,że przez tych milenialsów nie ma normalnych mieszkań tylko same apartamenty 30 metrowe. (bo milenials jest signlem i ma wywalone na metry)

Zrobił bym wątek "Milenialsi i ich wpływ na rynek mieszkań" :P

Ja bym się na tych milenialsach tak nie skupiała, mówili właśnie w wiadomościach że Fundusze ze Szwecji i Niemiec wykupują ogromną liczbę mieszkań na wynajem, przez co podbili ceny i jest za drogo a w dalszej kolejności podbiją ceny najmu dla tych których nie było stać na kupno, przez to że ceny są za wysokie.
KUPUJĄCY: Ludzie którzy są przed kupnem mieszkania: myślę że dobrym pomysłem jest sprawdzanie czy przypadkiem mieszkania nie wynajmuje fundusz, ew. poszukać pracy zdalnej i przenieść się na przedmieścia albo do małych miasteczek, albo do rodziny na jakiś czas żeby zaoszczedzic na kupno, jak robią moi znajomi :)

DEWELOPERZY: sprzedawajcie funduszom po dużo wyższej cenie, i tak kupią, a normalnym ludziom za normalne ceny :)

Peace :)

Te fundusze to pic na wodę. Takie naganianie ostatnich jeleni. Ze statystyk NBP i AMRONU wynika, że łączny udział tych słynnych funduszy w rynku to kilka tysięcy mieszkań na blisko 200 000 oddanych do użytkowania. Zakupy dotyczą głównie Warszawy, trochę Trójmiasta, w Krakowie pod to podpada te kilka bloków na Avii od Budimeksu Nieruchomości, który został sprzedany w zeszłe wakacje. Potem jeszcze okazało się, że część sprzedaży to było prawo pierwokupu.

W Polsce nie ma przepisów, które umożliwiłyby najem instytucjonalny, czyli funkcjonowanie takich funduszy. Jakby tacy Norwegowie zaczęli działać na szerszą skalę to zaraz mieliby najazd patologii, która nie płaci, której nie da się wyeksmitować i generalnie ciężko coś z nią zrobić. Kilka takich niepłacących lokali może zabić rentowność całej inwestycji. Tak więc może kupią sobie kilka bloków w większych miastach i na tym koniec imprezy.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 01 paź 2021, 14:49

Poprawki poodrzucane, mamy prawie finalny kształt ustawy o dopłatach do kredytów:

sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1541

Czyli limit 6500 dla pierwotnego w Krakowie i 6200 dla wtórnego staje się powoli faktem. Deweloper chce więcej - zapomnij o dopłatach z Nowego Ładu.

Czekam na wysyp nowych osiedli po Prądnikach Białych, Hutach, Bronowicach itd. w limicie 6500. :D

Co ciekawe, w ustawie nie tylko nie przewidziano możliwości podwyższania współczynników 1,3 i 1,2, ale nawet przewidziano możliwość ich obniżania przez ministra.

Nie ma też możliwość kombinowania na parkingach itd. jak w MdM. Napisano wprost, że chodzi o kredyt mieszkaniowy i wszystko w nim zawarte. No chyba, że te parkingi będą finansowane gotówką. Czekam na pierwsze pomysły deweloperów jak poobchodzić limity, ale wychodzi, że się nie da. :D

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”