Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
ziomek_szuka

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: ziomek_szuka » 12 lis 2021, 11:49

Funny situation oglądaliśmy mieszkanie na woli jakieś pół roku temu za ok 800k, nie do końca się nam spodobało (parter i dziwny układ, ale bardzo ładny ogródek) w rozmowie z właścicielem powiedzieliśmy, że raczej za tą cenę nas nie zainteresuje, on powiedział, że ma bardzo dużo chętnych i zobaczy jeszcze co rynek powie na tą bo mu się nie śpieszy, później na ogłoszeniu były 2 podwyżki do 1mln zł. Dzisiaj wpadło mi znowu w oko to ogłoszenie cena... 800k chyba rynek chce powiedzieć, że pora schodzić w dół :P

rydler32

Postautor: rydler32 » 12 lis 2021, 12:00

anubis pisze:
rydler32 pisze:takie gadanie .. trzeba było brać kredyt i miałbyś jednocześnie tańsze mieszkanie a kredyt byś nadpłacił przed zwiększeniem stóp ...

Przy docelowych stopach zdolność kredytowa ludzi spadnie prawie o połowę. Oni nie wyczarują więcej kasy, ja ją mam. To jest zasadnicza różnica. Oferty będą szukały ludzi, a anubisów z gotówką będzie garstka. Dodatkowo odpadają ci, co dotychczas szli w tezauryzację, bo przecież mają być te podatki.

Nie wierzę, że zostało jakoś dużo ludzi z dużą kasą, jak ja, którzy szukają dla siebie, a nie pod inwestycje. Kto miał kupić ten już dawno spanikował i kupił.

Będzie padaka na rynku, a ja sobie będę spacerował i oglądał oferty. Taki jest plan. :D

masz rację, będziesz dalej spacerował i oglądał oferty;)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 lis 2021, 12:06

Wyczuwam nutkę zazdrości. :D

Co do tych ofert mieszkań za milion na Woli. Tak, jak para sprzątaczki z taksówkarzem ma zdolność 800k to ludziom biło. Teraz wszyscy będą musieli poschodzić na ziemię. Bardzo się cieszę, że nie będę musiał już z tym konkurować. Ja na swoje pieniądze zapracowałem.

A żeby było lepiej, podatek od pustostanów powinien uwolnić ogromną podaż mieszkań na wynajem, które teraz stoją puste. Czyli będzie sobie można tanio mieszkać w wynajmowanym :D i obserwować jak właściciele biegają po ulicach i zderzają się czołami.

Król jest nagi. :D
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 12 lis 2021, 12:43

Dawno mnie tu nie bylo...wchodze i....widze ze belkot ciagle ten sam... :D
Ceny rosna, a tu radosc z przetrzymywanej gotowki, ktora topnieje pod wplywem inflacji.
Plan genialny!
Pewnie w koncu kupi za te 5k/m2...ale miejsce postojowe na platformie garazowej. Tyle ze tam sie tylko lozko zmiesci...

rydler32

Postautor: rydler32 » 12 lis 2021, 12:53

anubis pisze:Wyczuwam nutkę zazdrości. :D

Co do tych ofert mieszkań za milion na Woli. Tak, jak para sprzątaczki z taksówkarzem ma zdolność 800k to ludziom biło. Teraz wszyscy będą musieli poschodzić na ziemię. Bardzo się cieszę, że nie będę musiał już z tym konkurować. Ja na swoje pieniądze zapracowałem.

A żeby było lepiej, podatek od pustostanów powinien uwolnić ogromną podaż mieszkań na wynajem, które teraz stoją puste. Czyli będzie sobie można tanio mieszkać w wynajmowanym :D i obserwować jak właściciele biegają po ulicach i zderzają się czołami.

Król jest nagi. :D

raczej wrzuć to o czym mówisz do XLS i policz czy na tyle "spadną" ceny aby było realne i opłacalne Twoje czekanie, biorąc pod uwagę:
- wzrost cen nieruchów
- tanie kredyty przez okres pandemii
- koszty najmu
- wzrost cen wykończenia

Nawet zakładając zakup za gotówkę to się nie spina, a co dopiero jak można przez ten czas mieć kred na 2-3% i obracać kapitałem.
Wrzuć do XLS i nam powiedz ile zarobiłeś czekając ...

Mar G

Postautor: Mar G » 12 lis 2021, 12:55

Krakus44 pisze:Dawno mnie tu nie bylo...wchodze i....widze ze belkot ciagle ten sam... :D
Ceny rosna, a tu radosc z przetrzymywanej gotowki, ktora topnieje pod wplywem inflacji.
Plan genialny!
Pewnie w koncu kupi za te 5k/m2...ale miejsce postojowe na platformie garazowej. Tyle ze tam sie tylko lozko zmiesci...

a wkrótce druga rocznica proroctw 5 k :)))))) a potem 3. , 4. i kolejne

asander

Postautor: asander » 12 lis 2021, 13:02

ziomek_szuka pisze:Funny situation oglądaliśmy mieszkanie na woli jakieś pół roku temu za ok 800k, nie do końca się nam spodobało (parter i dziwny układ, ale bardzo ładny ogródek) w rozmowie z właścicielem powiedzieliśmy, że raczej za tą cenę nas nie zainteresuje, on powiedział, że ma bardzo dużo chętnych i zobaczy jeszcze co rynek powie na tą bo mu się nie śpieszy, później na ogłoszeniu były 2 podwyżki do 1mln zł. Dzisiaj wpadło mi znowu w oko to ogłoszenie cena... 800k chyba rynek chce powiedzieć, że pora schodzić w dół :P

Z ciekawości jaki to był metraż i ulica?

ralf

Postautor: ralf » 12 lis 2021, 13:03

asander pisze:Mały offtopic, przykład chińskiego budownictwa, koncepcji urbanistycznych, z zielenią, drogami, szkołą, sklepami, nie to co u nas, patoosiedla poodgradzane płotami, bez chodników, szkół, przychodni.

youtu.be/JEBTySHJZ5I?t=393

Tym się różni centralne sterowanie i komunizm od wolności i kapitalizmu. To mówisz, że które lepsze? :)
Nie wiem czy nadal się będziesz tak zachwycał jeżeli się dowiesz, że wszystkie mieszkania wykończone są identycznie! Jak się pomylisz i wejdziesz do sąsiada nawet nie zauważysz :)

Peace

Postautor: Peace » 12 lis 2021, 13:11

rydler32 pisze:
ziomek_szuka pisze:
anubis pisze:Gadałem dzisiaj rano z pośrednikiem i ponoć inwestorzy uciekli już z rynku, trochę jak na początku pandemii. Podobno też u niektórych deweloperów ludzie zrywają rezerwacje.

Masarska przykladowo bylo 30 rezerwacji, pozniej 27 teraz jest 26...

na początku zawsze są napaleńcy, później hype opada ....

Oprócz spadku rezerwacji z 30 na 26 wyleciało również dużo wstępnych rezerwacji.

Pytanie czy 26 rezerwacji na 115 mieszkań po półtora miesiąca to dużo czy mało.. i jak to rzutuje na całą inwestycję.

Jak sam wspomniałeś największy hype jest na początku to czy po aktualnych cenach jest szansa na zamknięcie sprzedaży do czasu oddania kluczy?

IMO Atal nie ma szczęścia do ustalania cen, najpierw Zakątek Dąbie rozszedł się bardzo szybko ("za nisko"), a teraz poszli w drugą stronę.

Mar G

Postautor: Mar G » 12 lis 2021, 13:19

ralf pisze:
asander pisze:Mały offtopic, przykład chińskiego budownictwa, koncepcji urbanistycznych, z zielenią, drogami, szkołą, sklepami, nie to co u nas, patoosiedla poodgradzane płotami, bez chodników, szkół, przychodni.

youtu.be/JEBTySHJZ5I?t=393

Tym się różni centralne sterowanie i komunizm od wolności i kapitalizmu. To mówisz, że które lepsze? :)
Nie wiem czy nadal się będziesz tak zachwycał jeżeli się dowiesz, że wszystkie mieszkania wykończone są identycznie! Jak się pomylisz i wejdziesz do sąsiada nawet nie zauważysz :)

niektórzy w naszym kraju otwarcie tęsknią za komunizmem - zwłaszcza, jeśli nie doznali jego uroków na własnej skórze ...

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”