Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Martab

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Martab » 15 lis 2021, 14:30

anubis pisze:No tylko jakoś magicznie po podwyżce stóp procentowych sprzedaż na pierwotnym stanęła w miejscu. Obecny konsensus na przyszły rok mówi o stopach na poziomi 3,5%.

To jest jak mówił dr Czerniak: inwestorzy dalej mówią żeby kupić, bańki nie ma itd, ale jakoś sami już nie kupują.

w których inwestycjach sprzedaż stanęła?

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 15 lis 2021, 14:35

Martab pisze: Czyli mówisz żeby teraz kupować?

Absolutnie tego nie mowie. Nie jestem oszolomem, ktory zapewnia, ze wie co bedzie za kwartal czy za 5 kwartalow, jak co niektorzy tutaj.
Twierdze jedynie , ze czekanie z zakupem 2-3 lata temu nie mialo sensu. Jesli jednak szukasz dla siebie i znajdziesz teraz cos fajnego, to nie ludzilbym sie, ze kupisz w przyszlosci taniej.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 lis 2021, 15:38

SmokWawelski pisze:

Absolutnie tego nie mowie. Nie jestem oszolomem, ktory zapewnia, ze wie co bedzie za kwartal czy za 5 kwartalow, jak co niektorzy tutaj.
Twierdze jedynie , ze czekanie z zakupem 2-3 lata temu nie mialo sensu. Jesli jednak szukasz dla siebie i znajdziesz teraz cos fajnego, to nie ludzilbym sie, ze kupisz w przyszlosci taniej.

No ale to co napisałeś jest sprzeczne. Z jednej strony piszesz, że nie masz szklanej kuli, a z drugiej strony, że z pewnością nie będzie taniej.

Ja też nie mam szklanej kuli, ale wydaje mi się, że rosnące stopy zdławią popyt inwestycyjny, planowane regulacje go dobiją, a ostateczny strzał przyjdzie prawdopodobnie z Chin. Myślę, że na ten moment jest to dużo bardziej prawdopodobne niż dalsze wzrosty cen.

Pamiętacie straszenie cenami stali, materiałów itd? No to stal leci w kierunku minimów, zaraz przełoży się to na półprodukty.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

GolodupiecZzagranicy

Postautor: GolodupiecZzagranicy » 15 lis 2021, 17:59

anubis pisze:
SmokWawelski pisze:

No ale to co napisałeś jest sprzeczne. Z jednej strony piszesz, że nie masz szklanej kuli, a z drugiej strony, że z pewnością nie będzie taniej.

Ja też nie mam szklanej kuli, ale wydaje mi się, że rosnące stopy zdławią popyt inwestycyjny, planowane regulacje go dobiją, a ostateczny strzał przyjdzie prawdopodobnie z Chin. Myślę, że na ten moment jest to dużo bardziej prawdopodobne niż dalsze wzrosty cen.

Pamiętacie straszenie cenami stali, materiałów itd? No to stal leci w kierunku minimów, zaraz przełoży się to na półprodukty.

Ja też nie mam szklanej kuli, ale:
* zdławią
* dobiją
* ostateczny strzał

Ale jak widać nie przeszkadza Ci to do formułowania bardzo mocnych tez. ( z różnym skutkiem)

BidakZwynajmowanego

Postautor: BidakZwynajmowanego » 15 lis 2021, 19:48

Martab pisze:
anubis pisze:No tylko jakoś magicznie po podwyżce stóp procentowych sprzedaż na pierwotnym stanęła w miejscu. Obecny konsensus na przyszły rok mówi o stopach na poziomi 3,5%.

To jest jak mówił dr Czerniak: inwestorzy dalej mówią żeby kupić, bańki nie ma itd, ale jakoś sami już nie kupują.

w których inwestycjach sprzedaż stanęła?

Oczywiście jak przychodzi do konkretów to pan A. siedzi cicho i czeka aż admin usunie nieprzychylne komentarze :)

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 15 lis 2021, 20:46

anubis pisze: No ale to co napisałeś jest sprzeczne. Z jednej strony piszesz, że nie masz szklanej kuli, a z drugiej strony, że z pewnością nie będzie taniej.

Gdzie napisalem, ze z PEWNOSCIA nie bedzie taniej??? Prosze o cytat.
Takie PEWNE tezy to stawiasz Ty od 18 miesiecy, gwarantujac tu wrecz kiedys wszystkim 50% przeceny na wiosne 2021, a teraz KRACHY i gigantyczne obnizki w 2023-4 :lol: Poki co zerowa sprawdzalnosc prognoz cenowych i krachowych.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 15 lis 2021, 23:34

Zaczynają się pojawiać analizy, że jeśli Fed ruszy stopy w pierwszej połowie 2022, to Polska będzie zmuszona podnieść stopy u nas na ponad 5 procent, żeby ograniczyć ryzyko kilkunastoprocentowej inflacji na lata 2023-2025.

Fajny news w zestawieniu z planowanym podatkiem od pustostanów.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 16 lis 2021, 8:15

To działa w odwrotną stronę jak FED podniesie stopy, to my nie będziemy musieli. Bo to stopy FEDu mają największy wpływ na ceny surowców nie nasze. Podniesienie stóp w stanach obniży inflację na całym świecie. My jedynie potrzebujemy mieć realne stopy(stopa - inflacja) zauważalnie wyższe niż w stanach, by złotówka nie traciła względem dolara.

asander

Postautor: asander » 16 lis 2021, 9:09

NeVeS pisze:To działa w odwrotną stronę jak FED podniesie stopy, to my nie będziemy musieli. Bo to stopy FEDu mają największy wpływ na ceny surowców nie nasze. Podniesienie stóp w stanach obniży inflację na całym świecie. My jedynie potrzebujemy mieć realne stopy(stopa - inflacja) zauważalnie wyższe niż w stanach, by złotówka nie traciła względem dolara.

Tymczasem Eugeniusz Gatnar, członek RPP właśnie oznajmił w Tok FM, że spodziewa się jeszcze tylko 2 podwyżek stóp po 50pb, a więc skończylibyśmy na 2.25% (1.25 + 0.5 + 0.5).

Peace

Postautor: Peace » 16 lis 2021, 10:40

asander pisze:
NeVeS pisze:To działa w odwrotną stronę jak FED podniesie stopy, to my nie będziemy musieli. Bo to stopy FEDu mają największy wpływ na ceny surowców nie nasze. Podniesienie stóp w stanach obniży inflację na całym świecie. My jedynie potrzebujemy mieć realne stopy(stopa - inflacja) zauważalnie wyższe niż w stanach, by złotówka nie traciła względem dolara.

Tymczasem Eugeniusz Gatnar, członek RPP właśnie oznajmił w Tok FM, że spodziewa się jeszcze tylko 2 podwyżek stóp po 50pb, a więc skończylibyśmy na 2.25% (1.25 + 0.5 + 0.5).

"Drodzy państwo, moim zdaniem stopy wzrosną o 80%, ale ani procenta więcej!" :mrgreen:

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”