SmokWawelski pisze:Pytanie tylko kto w tym dealu jest frajerem?

Rozejrzyj się po ogłoszeniach. Jest masa praktycznie nowych mieszkań do wynajęcia w samym centrum, na Kazimierzu czy Starym Mieście. Dla siebie bym tam nie kupił, bo to jednak nie jest miejsce do życia. Ale powynajmować jakiś czas to czemu nie? Te mieszkania przed pandemią chodziły za jakieś chore pieniądze, teraz kosztują niewiele więcej niż na Ruczaju.
Ile kosztuje odświeżenie takiego mieszkania po najemcy, z wymianą materacy, malowaniem ścian, naprawą jakiegoś AGD co padnie itd? A jak masz jeszcze najpopularniejsze rozliczenie w Krakowie tj. "ze wszystkim" to nie obchodzi Cię, że w międzyczasie właścicielowi skoczą opłaty dla wspólnoty, śmieci i prąd.
No więc poważnie to rozważam.

A jak rynek już się przewróci to kupię sobie gdzieś po taniości prawdziwy penthouse za cenę, którą wcześniej miałem dać za zwykłe mieszkanie.
Krakus44 pisze:anubis pisze:I kto niby kupi za 12k w Bonarka Living Under Estakada? Na Stańczyka ludzie też próbują opychać po 12k mieszkania kupione za 9 pół roku temu.
.
No kupi kupi ...i kupują, skoro średnia w Krakowie wynosiła 8 tys/m2 jak zacząłeś tu wypisywać te swoje rewelacje, a teraz jest 10 tys. Wtedy sobie gawędziliśmy tu trochę i słabo Ci to wyszło...nie? A taki byłeś pewny!

Bzdura na kiju. Jak wspominałem na bieżąco sprawdzam oferty, rozmawiam, notuję i tyle nie skoczyły. Toć nawet oficjalne statystyki mówią o zmianie 10%, ale tyle nie ma, bo bardzo spadł wolumen sprzedaży. Moje mieszkania, która ja obserwuję - to zmiana 6% z hakiem, tyle co nic. A średnia ofertowa to już inna bajka, zaraz pewnie jeszcze na moment podskoczy jak wszyscy w panice zapragną sprzedać. Gumtree przez jakiś czas będzie wypełniony marzeniami.
Jak ktoś myśli, że wtórny przez pandemię podskoczył bardzo dużo - to ok, zróbcie prosty test. Sprzedajcie za tą cenę.
Minięliśmy górkę. Nadchodzi czas:
1. anubisów z gotówką
2. drinków z limonką
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022