Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
asander

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: asander » 25 lis 2021, 13:02

AdamKownacik pisze:
asander pisze:
AdamKownacik pisze:Wydaje mi się że z powodu nie opanowania pandemii należy bardziej spodziewać się lockdownu i dofinansowywania gospodarki niż zaostrzania polityki monetarnej ;/

Nic z tych rzeczy już się nie zdarzy, tzn. rząd poszedł na żywioł, i paradoksalnie im mniej obostrzeń tym szybciej 4 fala minie, choć umrze więcej ludzi (głównie niezaszczepionych). To czysty oportunizm. Żadnych tarcz i lockdownów już nie będzie, a od lata 2022 covid zostanie uznany za endemię, tak jak grypa.

twitter.com/nmaliszewski/status/1463806729867640834/photo/1
Ja tu widzę kolejne tarcze i drukowanie pieniędzy :P

No zgoda coś przebąkują o tarczy antyinflacyjnej, ale to raczej będzie redystrybucja niż dodruk. Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie. Już kiedyś ktoś obiecał dopłaty do prądu i na slajdach się skończyło.

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 25 lis 2021, 13:26

asander pisze:
AdamKownacik pisze:
asander pisze:
Nic z tych rzeczy już się nie zdarzy, tzn. rząd poszedł na żywioł, i paradoksalnie im mniej obostrzeń tym szybciej 4 fala minie, choć umrze więcej ludzi (głównie niezaszczepionych). To czysty oportunizm. Żadnych tarcz i lockdownów już nie będzie, a od lata 2022 covid zostanie uznany za endemię, tak jak grypa.

No zgoda coś przebąkują o tarczy antyinflacyjnej, ale to raczej będzie redystrybucja niż dodruk. Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie. Już kiedyś ktoś obiecał dopłaty do prądu i na slajdach się skończyło.

Niestety się właśnie na tym nie skończyło :P
To Co się wysłałem wcześniej i wysyłam teraz: businessinsider.com.pl/wiadomosci/tarcza-antyinflacyjna-premier-morawiecki-zdradzil-szczegoly-kto-skorzysta/7dwzdre
to tylko wycinek wszystkich dopłat. Wszystko to prowadzi na wpuszczania na rynek tzn nadmiarowych pieniędzy (bez pokrycia). Które ludzie nie będą kisić w majtkach tylko będą starali się wydawać (zanim będzie jeszcze drożej)
Taka jest moja opinia :P

Opozycja proponuje jeszcze więcej tzn 600zł za zaszczepienie, stały dodatek covidowy i finansowanie prywatnego leczenia z budżetu
Źródło: pulsmedycyny.pl/600-zl-za-zaszczepienie-sie-przeciw-covid-19-i-staly-dodatek-covidowy-dla-personelu-niemedycznego-1134241

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 25 lis 2021, 13:39

AdamKownacik pisze:
asander pisze:
AdamKownacik pisze:

Niestety się właśnie na tym nie skończyło :P
To Co się wysłałem wcześniej i wysyłam teraz: businessinsider.com.pl/wiadomosci/tarcza-antyinflacyjna-premier-morawiecki-zdradzil-szczegoly-kto-skorzysta/7dwzdre
to tylko wycinek wszystkich dopłat. Wszystko to prowadzi na wpuszczania na rynek tzn nadmiarowych pieniędzy (bez pokrycia). Które ludzie nie będą kisić w majtkach tylko będą starali się wydawać (zanim będzie jeszcze drożej)
Taka jest moja opinia :P

Opozycja proponuje jeszcze więcej tzn 600zł za zaszczepienie, stały dodatek covidowy i finansowanie prywatnego leczenia z budżetu
Źródło: pulsmedycyny.pl/600-zl-za-zaszczepienie-sie-przeciw-covid-19-i-staly-dodatek-covidowy-dla-personelu-niemedycznego-1134241

Dzisiaj w radiu słyszałem polityka który mówił że ludzie wolą tarcze zamiast lockdownów :)

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 25 lis 2021, 14:46

Martab pisze:ale te pseudo promocje były już wcześniej. Nikt na tym forum nie jest w stanie podać żadnej realnej promocji w Krk :/

Ponieważ póki co rynek nadal jest rozgrzany do czerwoności, najniższa oferta deweloperów od 2018.
Reakcje rynku na podnoszone stopy zobaczymy najwcześniej za pól roku , ale wydaje mi się że to nie one przebiją bąbla ... Raczej spodziewam się że w momencie jak już stopy zaczną ciążyć pojawi się jakiś jakiś czarny łabędź. Póki co będziemy mieli nadal rekordy , bo część osób przyspieszy decyzje zakupowe "póki im zdolność nie ucieknie" , tak więc początkowa reakcja na stopy będzie odwrotna.
Tylko ja cały czas powtarzam to nie ma znaczenia czy te ceny zaraz się zatrzymają , czy wzrosną jeszcze o 5 lub 25 %, Ktokolwiek kupuje teraz mieszkanie i tak go nie będzie sprzedawał nawet jak będzie kosztowało 25 %... Rentowność najmu już przy obecnych cenach jest żadna, więc czy ceny wzrosną 5 czy 25 % , dla rentowności nie ma znaczenia . Znacznie bardziej istotne jest to jak będzie wyglądał kolejny cykl , bo to w nim będziemy to mieszkania sprzedawać, wymieniać na inne , a w trakcie kolejnego cyklu będzie najgorsze uderzenie fali demograficznej ...dodatkowo trzeba będzie spłacić covidowe długi które państwo zaciągnęło i dostosować budżet do dysproporcji między emerytami a pracującymi ... ,
Póki co tkwimy w pułapce średniego rozwoju bez żadnych koncepcji jak z niej uciec... , no i nie ma żadnych optymistycznych wiadomości które mogłyby ciągnąć nieruchomości w tym nadchodzącym cyklu w górę.
Będziemy mieć nadpodaż na skutek ujemnej demografii , olbrzymi rynek wtórny , w Krakowie spora część krowodrzy, te wszytskie kamienice i bloki w okolicach chopina , lea, mazowieckiej , tam jest masę wyżu powojennego.
Tutaj jest taka grafika sprzed 13 lat, ale te najstarsze dzielnice wcale jakoś dramatycznie nie odmłodniały, więc tam gdzie jest mocno brązowo , będzie olbrzymi rynek wtórny.
Obrazek

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 25 lis 2021, 15:04

krakus1891 pisze:
Martab pisze:ale te pseudo promocje były już wcześniej. Nikt na tym forum nie jest w stanie podać żadnej realnej promocji w Krk :/

Ponieważ póki co rynek nadal jest rozgrzany do czerwoności, najniższa oferta deweloperów od 2018.
Reakcje rynku na podnoszone stopy zobaczymy najwcześniej za pól roku , ale wydaje mi się że to nie one przebiją bąbla ... Raczej spodziewam się że w momencie jak już stopy zaczną ciążyć pojawi się jakiś jakiś czarny łabędź. Póki co będziemy mieli nadal rekordy , bo część osób przyspieszy decyzje zakupowe "póki im zdolność nie ucieknie" , tak więc początkowa reakcja na stopy będzie odwrotna.
Tylko ja cały czas powtarzam to nie ma znaczenia czy te ceny zaraz się zatrzymają , czy wzrosną jeszcze o 5 lub 25 %, Ktokolwiek kupuje teraz mieszkanie i tak go nie będzie sprzedawał nawet jak będzie kosztowało 25 %... Rentowność najmu już przy obecnych cenach jest żadna, więc czy ceny wzrosną 5 czy 25 % , dla rentowności nie ma znaczenia . Znacznie bardziej istotne jest to jak będzie wyglądał kolejny cykl , bo to w nim będziemy to mieszkania sprzedawać, wymieniać na inne , a w trakcie kolejnego cyklu będzie najgorsze uderzenie fali demograficznej ...dodatkowo trzeba będzie spłacić covidowe długi które państwo zaciągnęło i dostosować budżet do dysproporcji między emerytami a pracującymi ... ,
Póki co tkwimy w pułapce średniego rozwoju bez żadnych koncepcji jak z niej uciec... , no i nie ma żadnych optymistycznych wiadomości które mogłyby ciągnąć nieruchomości w tym nadchodzącym cyklu w górę.
Będziemy mieć nadpodaż na skutek ujemnej demografii , olbrzymi rynek wtórny , w Krakowie spora część krowodrzy, te wszytskie kamienice i bloki w okolicach chopina , lea, mazowieckiej , tam jest masę wyżu powojennego.
Tutaj jest taka grafika sprzed 13 lat, ale te najstarsze dzielnice wcale jakoś dramatycznie nie odmłodniały, więc tam gdzie jest mocno brązowo , będzie olbrzymi rynek wtórny.
Obrazek

stan na grudzień 2008? xD od 13 lat powinno spadać :P

GolodupiecZzagranicy

Postautor: GolodupiecZzagranicy » 25 lis 2021, 16:54

asander pisze:
zaba pisze:
Peace pisze:Kiedy mamy do czynienia z promocją, a kiedy z pseudo promocją?

Nie wiem czy to promocja czy pseudo promocja, ale np. tu Cordia przecenia mieszkania do 35 tys. zł:
https://cordiapolska.pl/aktualnosci/bla ... -all-month

Ha ha takie rabaty, że ceny i tak powyżej 10K z metra :lol:
Niektórzy żyją tu marzeniami i złudzeniami.
A informacje o darmowych miejscach postojowych to już serio nie wiem skąd Anubisie wziąłeś. Przeciwnie, ich ceny sięgają już 40-60K i więcej. Podaj konkret.

Murapol ma black weeka :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 25 lis 2021, 19:34

Wątek nie jest o szczepieniach.

Tymczasem śpieszę z pozytywnymi informacjami. Rząd potwierdza, że będzie jakiś podatek od flipów i pustostanów, chociaż redaktor coś namieszał i pomylił flipy z najmem krótkoterminowym: biznes.interia.pl/gospodarka/news-resort-finansow-bierze-sie-za-krotkoterminowy-najem,nId,5667514

Niestety zmiany dopiero od 2023 roku. Wejdą razem z uchwalonymi już zmianami wyłączającymi amortyzację mieszkań.

Jak powiedział Sarnowski, w najbliższych miesiącach MF zajmie się kwestią m.in. tzw. flippingu - szarej strefy w sferze najmu krótkoterminowego. Wskazał na problem pustostanów - posiadania lokali mieszkalnych, które nie trafiają na rynek nawet pod wynajem.

Zdaniem wiceministra, "bazując na bardzo szybko rosnących cenach mieszkań", na rynku mamy do czynienia z procederem krótkoterminowej spekulacji.

"Rynek nieruchomości to jeden z centralnych tematów, którym będzie zajmować się ministerstwo finansów, natomiast wszelkie zmiany w tym zakresie (...) wejdą w życie najwcześniej w styczniu 2023 r." - stwierdził Sarnowski.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Kaczka

Postautor: Kaczka » 25 lis 2021, 19:45

Jeszcze roczek aby wszystko opchnąć :twisted:

asander

Postautor: asander » 25 lis 2021, 20:09

anubis pisze:"...natomiast wszelkie zmiany w tym zakresie (...) wejdą w życie najwcześniej w styczniu 2023 r." - stwierdził Sarnowski.[/i]

Czyli realny wpływ na rynek może być dopiero w 2024. Dwa lata, wiesz ile to jest dwa lata na rynku nieruchomości? W obliczu wzrostu cen energii ceny budowy i mieszkań mogą znowu wzrosnąć, choć pewnie nie wszędzie jednakowo. Za dwa lata może przyjdzie korekta, i po niej ceny nominalnie mogą nadal być wyższe od dzisiejszych (inflacja).

Lepiej było zostać na tej giełdzie, wychodzenie w gotówkę w tych czasach to jednak trochę ryzyko, IMO.

Mar G

Postautor: Mar G » 25 lis 2021, 20:38

czyli z pierwotnego "w następnym tygodniu" zrobił się NAJWCZEŚNIEJ rok 2023.

czyli będzie jak z OFE, święty nigdy Obecnie nie ma decyzji politycznych o powrocie do projektu ustawy przekształcającej OFE i nie wiadomo, kiedy będzie na to dobry moment

ważne aby gonić króliczka i mieć zadania przed sobą - nie sztuka szybko wykonać i co potem robić ... typowo urzędnicze podejście - wszak jutro też jest dzień

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”