Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
GolodupiecZzagranicy

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: GolodupiecZzagranicy » 25 lis 2021, 20:45

anubis pisze:Wątek nie jest o szczepieniach.

Tymczasem śpieszę z pozytywnymi informacjami. Rząd potwierdza, że będzie jakiś podatek od flipów i pustostanów, chociaż redaktor coś namieszał i pomylił flipy z najmem krótkoterminowym: biznes.interia.pl/gospodarka/news-resort-finansow-bierze-sie-za-krotkoterminowy-najem,nId,5667514

Tja, flipa z flapem pomylił xD Mam wrażenie że pisowcy wgle tego nie rozróżniają czyli albo nad tym nie pracują albo są kompletnymi id...tami

BidakZwynajmowanego

Postautor: BidakZwynajmowanego » 25 lis 2021, 20:50

GolodupiecZzagranicy pisze:

Tymczasem śpieszę z pozytywnymi informacjami. Rząd potwierdza, że będzie jakiś podatek od flipów i pustostanów, chociaż redaktor coś namieszał i pomylił flipy z najmem krótkoterminowym: biznes.interia.pl/gospodarka/news-resort-finansow-bierze-sie-za-krotkoterminowy-najem,nId,5667514

Tja, flipa z flapem pomylił xD Mam wrażenie że pisowcy wgle tego nie rozróżniają czyli albo nad tym nie pracują albo są kompletnymi id...tami

Ja bym na serio rozważył ,że Ci politycy tego rynku nie ogarniają. Usłyszeli ,że młodzi mają problem z wkładem własnym to go zlikwidowali. Jestem przekonany że stało się to dlatego że młodzi nie mówią że mają problem z kasą na kupno tylko właśnie z kasą na wkład własny. Ci politycy żyli za komuny kiedy nie było wkładów własnych więc mogą tego nie ogarniać. Wtedy był problem z książeczką mieszkaniową i kolejką w spółdzielni :P

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 25 lis 2021, 21:37

BidakZwynajmowanego pisze:
GolodupiecZzagranicy pisze:

Ja bym na serio rozważył ,że Ci politycy tego rynku nie ogarniają. Usłyszeli ,że młodzi mają problem z wkładem własnym to go zlikwidowali. Jestem przekonany że stało się to dlatego że młodzi nie mówią że mają problem z kasą na kupno tylko właśnie z kasą na wkład własny. Ci politycy żyli za komuny kiedy nie było wkładów własnych więc mogą tego nie ogarniać. Wtedy był problem z książeczką mieszkaniową i kolejką w spółdzielni :P

Oczywiście, że nie ogarniają. Ten program powstał w chaosie. Najpierw deweloperzy podrzucili projekt. Potem uderzyła w ministerstwo krytyka, że to podniesie ceny mieszkań. No to wymyślili te limity cen i maks. 100k gwarancji. Na to weszły nakładki na dziecko itd. Wygląda jakby co chwila do stołu dosiadał się ktoś nowy i wrzucał kolejne pomysły. Wyszedł taki trochę legislacyjny bigos, ale ładnie wygląda na slajdach, że rząd pomaga młodym to uchwalili.

Mar G pisze:czyli z pierwotnego "w następnym tygodniu" zrobił się NAJWCZEŚNIEJ rok 2023.

czyli będzie jak z OFE, święty nigdy Obecnie nie ma decyzji politycznych o powrocie do projektu ustawy przekształcającej OFE i nie wiadomo, kiedy będzie na to dobry moment

ważne aby gonić króliczka i mieć zadania przed sobą - nie sztuka szybko wykonać i co potem robić ... typowo urzędnicze podejście - wszak jutro też jest dzień

Myślę, że chodzi raczej o to, że musieliby zdążyć przed końcem listopada, bo inaczej byłoby to niekonstytucyjne:

rp.pl/podatki/art6369771-zmiana-w-trakcie-roku-niezgodna-z-konstytucja

Więc będzie w kolejnym roku.

A że będzie to raczej tak niż nie. To nie jest kwestia ideologiczna tylko kasa do budżetu, w dodatku raczej nie elektorat rządzących.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 26 lis 2021, 7:47

anubis pisze:
Myślę, że chodzi raczej o to, że musieliby zdążyć przed końcem listopada, bo inaczej byłoby to niekonstytucyjne:

rp.pl/podatki/art6369771-zmiana-w-trakcie-roku-niezgodna-z-konstytucja

Więc będzie w kolejnym roku.

A że będzie to raczej tak niż nie. To nie jest kwestia ideologiczna tylko kasa do budżetu, w dodatku raczej nie elektorat rządzących.

Raczej klasyczne zagarnie tego rządu , czyli puszczamy przeciek i robimy sondaże po to aby przygotować wejście projektu przy najmniejszych szkoda politycznych. Jak już wiedza kto najbardziej krzyczał i czy są to ich wyborcy, to sie uruchomi Czarnka z jakimś nowym pomysłem na reformę szkoły, a w tle przepchnie przepisy.

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 27 lis 2021, 9:10

Gdzie nie spojrzeć piszą o hamowaniu cen mieszkań, a jeszcze kilka tygodni temu panowały artykuły w stylu mieszkania znów drożeją :D
Niby normalna sprawa bo jak inaczej miałoby to wyglądać u szczytu wierzchołka cenowego, ale jednak śmiesznie się to obserwuje.

pozdro

Postautor: pozdro » 27 lis 2021, 10:28

Polecam nowiutki dokument z Deutsche Welle.
Co nasze władze miasta planują zrobić z dostępem do mieszkań ;) Jakieś mieszkania komunalne jak w Wiedniu, czy dalej będą zwijać miasto?
youtu.be/NPloUxLWfB8

Wyobraźcie sobie ile wysoko wykwalifikowanych pracowników można ściągnąć do Krakowa z całej Europy i świata dostarczają mieszkania na wynajem od miasta. Kraków byłby nową doliną krzemową, czy Schenzen, ale to trzeba mieć wizję.

ralf

Postautor: ralf » 27 lis 2021, 10:46

pozdro pisze:Polecam nowiutki dokument z Deutsche Welle.
Co nasze władze miasta planują zrobić z dostępem do mieszkań ;) Jakieś mieszkania komunalne jak w Wiedniu, czy dalej będą zwijać miasto?
youtu.be/NPloUxLWfB8

Wyobraźcie sobie ile wysoko wykwalifikowanych pracowników można ściągnąć do Krakowa z całej Europy i świata dostarczają mieszkania na wynajem od miasta. Kraków byłby nową doliną krzemową, czy Schenzen, ale to trzeba mieć wizję.

Fakt, trzeba mieć wizję a nie zarzuty od CBA dla urzędników wydających pozwolenia na budowy czy pożar nowoczesnego archiwum.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 27 lis 2021, 13:10

Z badań dr. Czerniaka wynika, że na koniec 2020 roku udział fliperów w Krakowie sięgnął 6%. Jestem jednak przekonany, że w pierwszych dwóch kwartałach 2021 udział ten się przynajmniej podwoił.

Link: depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/20323/Czerniak%20Milewska-Wilk%20Bojęć%20Studia%20BAS%202%202021.pdf

Na podstawie m.in. tych danych rząd postanowił wprowadzić regulacje, aby flipy stały się dużo mniej opłacalne.

Fajne obserwacje, że ucieczka fliperów z rynku poprzedza krach. Chyba to właśnie mamy, szczególnie, że widać już że posypało się trochę ofert z tzw. flipów na pierwotnym (szczególnie rozbawiły mnie tu pierwsze oferty z osławionego na tym forum P64).

Zresztą to logiczne. Skoro fliperzy podbijają ceny nawet o połowę (jak wynika z raportu) to nagłe przerwanie tego handlu powoduje gwałtowne obniżanie cen, bo lepiej sprzedać z podbiciem 10% i pozbyć się gorącego ziemniaka niż łudzić się, że dalej znajdzie się ktoś z podbitką 50%.
Załączniki
podbijanieceny.jpg
podbijanieceny.jpg (161.7 KiB) Przejrzano 3794 razy
flipy.jpg
flipy.jpg (158.22 KiB) Przejrzano 3794 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

rydler32

Postautor: rydler32 » 27 lis 2021, 14:13

5% flipów to rzeczywiście coś co zmieni rynek ... zwłaszcza przy 7% inflacji ;)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 27 lis 2021, 14:17

To jest średnia, a i tak zaniżona i nie 5 tylko 6%... na koniec 2020 roku, czyli w momencie kiedy jeszcze nie było szaleństwa inwestycyjnego.

Skoro w innych miastach sięgało wtedy 12% to stawiam, że w Krakowie w pierwszej połowie 2021 roku, kiedy zwolniono hamulec kredytowo-lockdownowy, flipy sięgnęły 15% spokojnie. A to jest średnia pierwotny + wtórny. Niektóre budynki to gołym okiem widać, że pewnie i w połowie poszły na flipa np. KRK od Echo czy ostatnie etapy P64.

inwestorzzagranicy pisze:Inwestowac ;)

rp.pl/nieruchomosci-mieszkaniowe/art19129621-nawet-15-proc-mieszkan-nie-zarabia-wynajmujacy-sa-wybredni

Ja to widzę po sobie i moich znajomych, że nie dość, że nie interesują już ich standardy babcine i lokalizacje na Hucie to jeszcze wymagają standardu jak z katalogu Ikei w dotychczasowej cenie wielkiej płyty.

Ciężkie czasy dla inwestorów. Przy tej konkurencji będzie minimalne ROI, które i tak zeżre amortyzacja lokalu.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”