Przepisy likwidujące patologię parkingowo-platformianą w nowych inwestycjach - projekt przepisów

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Rak

Re: Przepisy likwidujące patologię parkingowo-platformianą w nowych inwestycjach - projekt przepisów

Postautor: Rak » 13 gru 2021, 15:07

znowu post ode mnie - więc niestety tak jestem upierdlilwy :(

ja mam w pamięci jak dzwonię do dewelopera i wyboru nie ma, jest platforma i tyle.

a tak 10 mieszkań co pójdą pod stołem nim się dowiem o ofercie pewnie załapie się na normalne to jasne.

ceny cenami, ale niech do tej platformy mnie nikt NIE ZMUSZA z własnego wygodnictwa

kozel

Re: Przepisy likwidujące patologię parkingowo-platformianą w nowych inwestycjach - projekt przepisów

Postautor: kozel » 13 gru 2021, 23:00

a ja jestem, za zmniejszeniem wpółczynnika liczby miejsc parkowych do 1,1 na mieszkanie, z jednej strony miasto zniechęca do samochodów, a z drugiej strony daje przepis ze 1,2 miejsca na mieszkanie.

Mieszkasz w mieście 1 auto na mieszanie - proste, po co ci dwa auta w mieście ???, nie mówię o wygwizdowu... , platformy, tak, ale do jednego mieszkania.
Zamiast majstrować, przy miejscach parkingowych, lepiej by się zajęli, współczynnikiem wielkości okien do powierzchni. Bo deweloperzy nam jednostronne ciemne nory budują, rozkładów mogą się z PRLu uczyć...
Jak widzę, że ktoś kupuje mieszkanie za 0,5 mln z oknem w salonie 2x60 lub 2x70 to mnie ściska.... 8-) :shock: a w pokoikach dają 70 tki, to jest dopiero patologia... ( cena jednego okna to jakieś 1tyś maks, a odpada materiał budowlany) a wy o jakiś chorych współczynnikach 2 samochody na mieszanie...
Zdecydowanie nie jestem na, za 2 drugimi poziomami (które docelowo może wymusić tak ustawa), z drugiej strony fakt - to może wymusić na deweloperce budowę większych mieszkań (a nie klitki) i to się rzeczywiście zaczyna dziać.

Ustawodawca, niech się lepiej zajmie powierzchnią biologiczną - zielone dachy - kpina ! - a po roku pustynia...
Jednym miejscem dla kuriera, budowlańców tzw. awaryjnym czy cuś takiego, a nie że pan Mietek trawnik rozjeżdza...
Jestem za współczynnikiem powierzchni okiem vs powierzchni całkowitej, bo 2x70 to kpina (i to nie kwestia kosztów !)
Dalej, niski współczynnik kawalerek vs mieszkania 2 i 3 pokojowe... na Zachodzie bodaj nasze 2 pokojowej liczy się jak, singel bedroom... 8-) o czymś to świadczy... Ognienie przekrojowo nasze mieszkania to ciasne klatki... vs zachód

kozel

Postautor: kozel » 17 gru 2021, 21:49

Na skutery rowery zrobić oddzielnie pomieszczenie, dedykowane 1 śladom, skuter to nie auto.

Rak

Postautor: Rak » 17 sty 2022, 13:16

o i być może odpadłyby cudeńka pokroju Obrazek

robcio

Postautor: robcio » 17 sty 2022, 17:50

Miejsca postojowe po 100 tysięcy złotych już w Krakowie były i to jeszcze przed pandemią.

Co do dyskusji na temat ile kto powinien mieć samochodów i gdzie w związku z tym ma mieszkać bo tak uważają forumowi eksperci to nie bede wnikał.

Co do platform czy innych udziwnień, to się powinno samo regulować (popytem), jeśli w inwestycji są same platformowe miejsca, a i tak ktoś to kupuje (czy jak to tutaj napisano, jest do tego zmuszany ale jednak się na to godzi) to ten proceder będzie kontynuowany. Gdyby potencjalni kupujący z uwagi na to, że są tylko platformy zrezygnowali z zakupu deweloper przemyśli czy warto następnym razem w to iść bo rynek tego nie chce.

Pamiętam jaki kilka lat temu nieliczni deweloperzy próbowali upowszechnić w Krakowie ogrzewanie logotermą zamiast klasycznego MPEC z pełna wymiennikownią i stety/niestety zależy od punktu widzenia pomysł się nie przyjął bo potencjalni kupujący widzieli w tym raczej komplikacje instalacji grzewczej, a nie oszczędności eksploatacyjne.

iti

Postautor: iti » 27 cze 2022, 12:52

Kojarzycie może, to prawo zabraniające budowy miejsc postojowych na platformach weszło w już w życie, czy nadal można takie coś fundować mieszkańcom? I to niekoniecznie oznacza, że trzeba robić więcej miejsc postojowych, kopać głębiej, przeznaczać na to większej powierzchni działki itp. Można też... budować większe mieszkania :)

szymek

Postautor: szymek » 14 lip 2022, 16:46

A to są chyba te słynne rodzinne miejsca postojowe, które czasem są do kupienia obowiązkowo z większymi mieszkaniami.

Generalnie, jakbym miał mieć jedno miejsce postojowe, to oczywiście, że wolałbym takie, ale jednak lepiej byłoby mieć dwa niezależne miejsca.

iti

Postautor: iti » 28 gru 2022, 21:40

Te przepisy o zakazie budowy miejsc na platformach, to chyba jeszcze nie weszły. Widzoałem ostatnio garaż jednego z nowych bloków w Czyżynach i tam same miejsca na platformach :/ Słabo to wyglądało. Ale może ktoś jest na forum, kto platformę parkingową posiada (miejsce na platformie parkingowej) i podzieli się wrażeniami z użytkowania?

Master

Postautor: Master » 31 sty 2024, 0:23

Widać lobby działa skutecznie i walczą z tym elementem ustawy zwanej Lex Deweloper:
ostatnie zmiany w "lex deweloper" wprowadzono w maju 2023 roku, wprowadzając wymóg budowy przynajmniej jednego miejsca parkingowego na jedno mieszkanie dla inwestycji w strefie śródmiejskiej, a poza nią – półtora miejsca.

money.pl/gospodarka/zmiany-w-lex-deweloper-parkingi-maja-byc-nieobowiazkowe-6990200515152832a.html

Pewnie im się uda usunąć ten zapis. Tylko trzeba by do tego dodać, że żadna osoba mieszkająca w takim mieszkaniu bez miejsca postojowego, nie może mieć samochodu i to egzekwować. Deweloperzy nabudują mieszkań bez parkingów, a mieszkańcy będą parkowali na osiedlach obok, na chodnikach i będą się domagali od gminy budowy dla nich darmowych parkingów za publiczną kasę.

Klasyczne prywatyzowanie zysków i uspołecznianie kosztów, ale w parlamencie udają, że tego nie widzą.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”