My póki co wydaliśmy 2900/m2 przy mieszkaniu ok 90m2.
Mysle ze dobijemy do okolic 3500/m2 juz tak do wejścia, patrząc na to co zostało do kupienia.
Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?
Re: Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?
1000 za m2
Jak? Spiecie du..y i nauczenie sie robienia mebli, kladzenia plytek itp. Zajelo mi to 4 miesiace po robocie. Niektore rzeczy wiadomo, lepiej bym teraz zrobil, ale satysfakcja, ze sie wszystko (poza drzwiami) samemu zrobila ogromna, a druga satysfakcja, ze kupe sianka zostalo.
Mialem jedna zasade, nie oszczedzac na narzedziach. Kupilem profesjonalna pile wodna, tarcze diamentowe. Potem wszystko sprzedalem praktycznie bez straty (200 zl taniej pila poszla).
Jak? Spiecie du..y i nauczenie sie robienia mebli, kladzenia plytek itp. Zajelo mi to 4 miesiace po robocie. Niektore rzeczy wiadomo, lepiej bym teraz zrobil, ale satysfakcja, ze sie wszystko (poza drzwiami) samemu zrobila ogromna, a druga satysfakcja, ze kupe sianka zostalo.
Mialem jedna zasade, nie oszczedzac na narzedziach. Kupilem profesjonalna pile wodna, tarcze diamentowe. Potem wszystko sprzedalem praktycznie bez straty (200 zl taniej pila poszla).
Re: Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?
asander pisze:rydler32 pisze:asander pisze:
no to jestem ciekaw ile Ci wyjdzie, podlicz też czas jaki CI to zajęło aby policzyć ile komuś musiałbyś zapłacić.
Ciekaw jestem ile wyjdzie od metra.
te 3-3.5k to już wszystko razem z AGD, meblami, architektem.
Tak tak (wykończenie + meble + AGD), skrupulatnie wszystko notuję, póki co narzędzia, wizualizacje itp. Czasu nie będę wyceniał bo robię to w czasie wolnym, później na zaległym urlopie, którego mam bardzo dużo i sprawia mi to przyjemnośćBędę mógł dać znać najwcześniej za pół roku, po odbiorze i wykończeniu. I mowa o średnim standardzie, nie jakimś super premium, ale też nie badziewiu. Czyli panele raczej za 100 zł/m2 niż 30 itd.
Koniec wykańczania, zajmowałem się tym od kwietnia do końca listopada 2022.
Metraż 46.5m2, Kraków.
Koszt materiałów (chemia budowlana, drzwi, podłoga, płytki itd.), mebli, AGD, wyposażenia pod klucz (zasłony, oświetlenie, dywany, rośliny, talerze itd.): 76 725 zł.
Standard: średni wyższy, taka przyzwoita średnia półka.
Sam wszystko wyszukiwałem, kupowałem i przywoziłem.
Zakupy głównie w marketach OBI, Casto, Ikea, Komfort, Bodzio i Internecie.
Zleciłem jedynie wykonanie gładzi oraz sfazowanie kilku płytek do 45 stopni w łazience.
Średnia za 1m2: 1650 zł.
UWAGI:
- wszystko prócz gładzi robiłem samodzielnie,
- miałem trochę narzędzi, trochę dokupiłem, nie ująłem ich w kosztach bo to są rzeczy trwałe i przydadzą się jeszcze na innym mieszkaniu i innych pracach,
- wykańczanie zajęło sporo czasu, ponad pół roku,
- wiem dokładnie co gdzie i jak jest zrobione, ponieważ sam wszystko robiłem,
- zaoszczędziłem ok 40-50 tys. na robociźnie, a może i więcej,
- satysfakcja, doświadczenie i poczucie sprawczości bezcenne,
- żeby było jasne, takie podejście nie jest dla wszystkich, trzeba mieć smykałkę do rzeczy technicznych, chęć nauki, sporo wolnego czasu, ale także i pokory, bo były momenty trudne, czasami trzeba było coś poprawić czy się nauczyć.
Ktoś napisze, jak to się kształtuje obecnie? Ktoś może w ostatnim czasie wykańczał mieszkanie? Ile dzisiaj kosztuje wykończenie łazienki, położenie podłóg czy zrobienie kuchni w nowym mieszkaniu? Jak to obecnie wygląda, ceny zarówno materiałów, jak i robocizny nadal pną się w górę czy się to ustabilizowało?
Master pisze:Ktoś napisze, jak to się kształtuje obecnie? Ktoś może w ostatnim czasie wykańczał mieszkanie? Ile dzisiaj kosztuje wykończenie łazienki, położenie podłóg czy zrobienie kuchni w nowym mieszkaniu? Jak to obecnie wygląda, ceny zarówno materiałów, jak i robocizny nadal pną się w górę czy się to ustabilizowało?
Akurat jestem nie bieżąco, więc za glazurnika koszt robocizny to jakieś 150zł/m2. Wykończenie łazienki pochłonie mnie jakieś 12-13 tysięcy. Mówię tu o gotowej łazience. Przy czym wszelkie zmiany w łazience jeśli chodzi o układ rur i elektrykę robiłem sam. Nie jest to mało, ale podobno na przeróbkach instalacji traci się najwięcej pieniędzy.
Położenie podłóg biorę już od producenta czyli panale 8% VAT + montaż. Wtedy wychodzi jakieś 1200 złotych za montaż takich paneli (52m2).
Kuchnia wychodzi najdrożej przy czym wszelkie przenoszenie gniazdek i lamp robiłem sam, więc kuchnia z AGD wyjdzie jakieś 35 tysięcy. Mówię tutaj o kuchni od stolarza, a nie z marketu.
Odpowiadając na Twoje główne pytanie to uważam, że ceny materiałów ustabilizowały się.
Ja mam teraz do wykończenia mieszkanie 90m2 w krk. Kojarzycie jaka cena jest fair za samą robociznę przy takim metrażu?
qbait pisze:Ja mam teraz do wykończenia mieszkanie 90m2 w krk. Kojarzycie jaka cena jest fair za samą robociznę przy takim metrażu?
Przecież to wszystko zależy co byś chciał tam zmieniać i jakich cudów byś oczekiwał. Bo pewnie mówimy tu o mieszkaniu w stanie deweloperskim, więc w zasadzie jakbyś wszedł to byś już mógł malować ściany.
qbait pisze:Ja mam teraz do wykończenia mieszkanie 90m2 w krk. Kojarzycie jaka cena jest fair za samą robociznę przy takim metrażu?
Napiszesz ile kosztuje wykończenie mieszkania ok. 90 m2, w sensie, a jakiej cenie wykończenia za metr się zamknąłeś? Rozumiem, że przynajmniej dwie łazienki i przynajmniej 3 sypialnie, tak? Co było najdroższe przy wykańczaniu mieszkania?
-
bohom pisze:qbait pisze:Ja mam teraz do wykończenia mieszkanie 90m2 w krk. Kojarzycie jaka cena jest fair za samą robociznę przy takim metrażu?
Napiszesz ile kosztuje wykończenie mieszkania ok. 90 m2, w sensie, a jakiej cenie wykończenia za metr się zamknąłeś? Rozumiem, że przynajmniej dwie łazienki i przynajmniej 3 sypialnie, tak? Co było najdroższe przy wykańczaniu mieszkania?
Przecież to zależy od standardu. Czy chcesz kłaść panele czy czarny dąb. Meble od stolarza czy z ikei. Dwie łazienki czy jedna.
Najdrosza zawsze jest łazienka i kuchnia i tam wpompujesz może kilkadziesiąt procent kosztów, gdy wykończenie jet bez wodotrysków.
-
darioszowski pisze:Co do dekoracji ścian to zdecydowanie na przykład fajnie się sprawdzą płytki klinkierowe z King Klinker. Są różnorodne, dostępne w różnych kolekcjach, proste w układaniu. Możemy wybrać takie, które będą pasować do salonu, do kuchni czy na przedpokój
Dodaj, do tego że są takie mocno przeciętne

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”