Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+ / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
comadan

Re: Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+

Postautor: comadan » 04 kwie 2023, 2:47

Jeśli chodzi o to 106m2 w Start - 20 metrów na korytarz i 40 metrów na salon z aneksem, 3 sypialnie i to wszystko na 106 metrach. Przy takim metrażu oczekiwałbym już 4 sypialni a to niestety jest jakiś "apartament" z małymi sypialniami(zważając na ich ilość i metraż całego mieszkania). Tylko 13.9k za metr :D
Generalnie byłem na Hemmie Orawskiej, wygląda to całkiem sensownie, obsługa git, aczkolwiek na początku określiłem budżet około 1.4mln na samo mieszkanie + 2 miejsca postojowe(komórek już brak) + info o kredycie, dorzuciłem w żarcie i z uśmiechem że mogą być droższe przy dobrych rabatach to zawiało mrozem iż ceny raczej nie są do negocjacji. Generalnie widziałem budowę, wszystko ładnie pięknie ale wyszedłem z niedosytem i informacją że jednak większość mieszkań jest za gotówkę sprzedana. Na koniec dostałem jedynie broszurę o wykończeniach pewnej Pani i to wszystko. Generalnie nic co dotyczy inwestycji, aczkolwiek najważniejsze dokumenty(prospekt, standard wykończenia) otrzymałem mailowo przed spotkaniem. Czyli w bardzo kulturalny i przemyślany pomysł dostałem informację że to nie inwestycja dla nas - przynajmniej trochę tak to odebrałem, mimo wszystko nadal zostaje w moim kręgu zainteresowania z względu na układ i mieszkania nie od strony stacji i drogi, standard wygląda OK, jest smart home(na +) i układy wyglądają na przemyślane, szczególnie że max budżet jaki mogę wyskrobać to okolice 1.5mln.
Turniejowa 59 - podjechałem tam zerknąć - blokowiska trochę na odludziu. Na minus kontakt, czekałem na telefon zwrotny(podpisywana była umowa) a następnego dnia zdziwienie bo nikt nie dzwonił i nie da się umówić. Na minus to możliwość zakupu miejsca parkingowego dla mieszkań od 67m2. I to w ilości 1 sztuki. Ban permanentny - 2 miejsca to must have.
Śliczna 36 (36 i 6) - obsługa bdb, inwestycja całkiem spoko aczkolwiek nie chce mi się wierzyć w wspomniane około 50 metrów do torów, bardziej jest to 20-30 metrów(jak na mierzenie googlem). Standard w miarę spoko, jest smart i to w 3 opcjach(do wyboru po ukończeniu inwestycji, każdy wybiera co mu pasuje i na co go stać). Niestety tory + możliwość max 1 miejsca = ban
Centralna od Develia układ taki se, standard jak dla mnie średni(żywica na balkonie). Byłem tam i strasznie się korkowało koło 18 a patrząc na ilość bloków i kolejne inwestycje to aż strach pomyśleć. No i wciskają na siłę platformę - dodatkowo zależną.... No i poza platformą nie można dobrać "trzeciego" miejsca. Generalnie platformy są u mnie na bardzo duży minus, a zależne to chyba ban. No i stwierdziłem że mi się tam nie podoba, po prostu nie chciałbym tam mieszkać
Saska Blu jak dla mnie ekstra. Układ mi pasuje, metraż też, są normalne 2 miejsca parkingowe, do mieszkania komórka na piętrze murowana( obligatoryjnie do tego mieszkania), mogę dobrać drugą w garażu. Na minus brak jakiegokolwiek smart, standard spoko, ogólnie ładne osiedle, klatki, obsługa bdb, prezentacja na mieszkaniu w 2 etapie. Niestety mieszkanie jest zarezerwowane więc spisuje je jako sprzedane. Generalnie chyba poczekam na kolejny etap.
ZAM od Echo - trochę jestem skrzywiony osiedlem obok bonarki, aczkolwiek układ nienajgorszy, lokalizacja (chyba) spoko, normalne miejsca, niby są boxy na motocykl ale stwierdzam że w cenie boxu to można kupić motocykl więc raczej nie, jest smart, cena przesadzona moim zdaniem(tak, nadal klapki na oczach i bonarka przed mną).
Generalnie nie jest jeszcze całkowicie przez mnie przeanalizowana ale zalicza się do starcia z skanska hemma orawska i saska blu. No i gdzieś tam jeszcze jest Malborska od domd w rywalizacji(aczkolwiek minusiki za usunięcie programu poleceń - miałbym możliwość skorzystać, garaż na raty 0 tylko jeśli korzystamy z ich doradcy finansowego, tak samo kwestia oddania 100% rezerwacji jak uzyskam odmowy od 3 banków - tylko za pośrednictwem ich doradcy) Smart jest, 2 miejsca są, układ średni, komórki jeszcze dostępne ale zaś lokalizacja nie bardzo mi fituje + te dojazdy(tramwaj daleko).
Slow City za daleko i zbyt wczesny etap inwestycji jak na jego skalę. Banacha to ewentualny plan awaryjny. Generalnie bardziej kieruję się ku 3 pokojowemu z rynku wtórnego w późniejszych celach inwestycyjnych i poczekam co się będzie pojawiało na rynku.

zulov

Postautor: zulov » 05 kwie 2023, 8:40

Jakby komuś się przydało to mi na Echo Zam oferowali 5% zniżki, dalej tego nie pociągnąłem. Może coś jeszcze by się udało.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 05 kwie 2023, 9:13

comadan pisze:Centralna od Develia układ taki se, standard jak dla mnie średni(żywica na balkonie). Byłem tam i strasznie się korkowało koło 18 a patrząc na ilość bloków i kolejne inwestycje to aż strach pomyśleć. No i wciskają na siłę platformę - dodatkowo zależną.... No i poza platformą nie można dobrać "trzeciego" miejsca. Generalnie platformy są u mnie na bardzo duży minus, a zależne to chyba ban. No i stwierdziłem że mi się tam nie podoba, po prostu nie chciałbym tam mieszkać

Mówisz o platformach z miejscami parkingowymi? Nie ma tam czegoś takiego. Wiesz, mam tam kupione mieszkanie i są normalne miejsca parkingowe + wokoło osiedla też są z których można skorzystać, więc w tym przypadku nie widzę problemu. Przecież korki są w całym Krakowie - co to za argument? Tam wszystko jest w trakcie budowy drugiego ronda, więc Centralna jest zamknięta. Nie wiem dlaczego ta okolica jest tak źle oceniana.

Szczerze to polecam tę lokalizację, a wiem co mówię, bo mieszkam tu od urodzenia i bardzo dużo się zmieniło. Obok osiedla ma powstać druga szkoła (pierwsza jest oddalona o około 800metrów od inwestycji). Poza tym blisko do przystanku tramwajowego (800m), jakieś 20 minut i jesteś pod Teatrem Słowackiego. Duże centrum handlowe praktycznie pod nosem i dodatkowo jeszcze centrum handlowo usługowe ATUT, gdzie jest LIDL. Na ulicy Sołtysowskiej znajduje się Biedronka, więc do wyboru do koloru. Z jednej strony Park Lotników z drugiej wały wiślane gdzie masz nowiutką drogę rowerową którą dojedziesz np. do Niepołomic.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2023, 9:44 przez scr4tchi, łącznie zmieniany 1 raz.

NairdaD

Postautor: NairdaD » 05 kwie 2023, 10:40

Co do Centralnej to sam rozważam tam kupno bo lokalizacja jest ok, ale przeskanowałem grupę mieszkańców na . i jest tam trochę informacji o bardzo słabej akustyce :| Wiadomo, jak na te czasy to ceny są dość niskie (problem akustyki jest w wielu inwestycjach) i to pewnie jeden z powodów ale mnie osobiście to odrzuca troche.

czyzy

Postautor: czyzy » 05 kwie 2023, 10:55

NairdaD pisze:jest tam trochę informacji o bardzo słabej akustyce :| Wiadomo, jak na te czasy to ceny są dość niskie (problem akustyki jest w wielu inwestycjach) i to pewnie jeden z powodów ale mnie osobiście to odrzuca troche.

No właśnie problem akustyki przewijał się na forum w przypadku wielu inwestycji. Zastanawiam się czy to faktycznie wynika z niższej jakości czy z niedostosowanych oczekiwań / pecha, bo jak trafi się na głośnych sąsiadów, to robi się problematycznie.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 05 kwie 2023, 14:18

NairdaD pisze:Co do Centralnej to sam rozważam tam kupno bo lokalizacja jest ok, ale przeskanowałem grupę mieszkańców na . i jest tam trochę informacji o bardzo słabej akustyce :| Wiadomo, jak na te czasy to ceny są dość niskie (problem akustyki jest w wielu inwestycjach) i to pewnie jeden z powodów ale mnie osobiście to odrzuca troche.

czyzy pisze:
NairdaD pisze:jest tam trochę informacji o bardzo słabej akustyce :| Wiadomo, jak na te czasy to ceny są dość niskie (problem akustyki jest w wielu inwestycjach) i to pewnie jeden z powodów ale mnie osobiście to odrzuca troche.

No właśnie problem akustyki przewijał się na forum w przypadku wielu inwestycji. Zastanawiam się czy to faktycznie wynika z niższej jakości czy z niedostosowanych oczekiwań / pecha, bo jak trafi się na głośnych sąsiadów, to robi się problematycznie.

Tak jak pisałem wyżej. Kupiłem tam mieszkanie. Na razie wtedy kiedy jestem to nie słyszę sąsiadów. Poza tym mieszkamy w bloku, więc zawsze będzie się słyszało innych mieszkańców. Ja mieszkałem w takim bloku, że rury przenosiły wszystko to co mówię do sąsiadów z góry i z dołu, więc być może teraz tak bardzo mi to nie przeszkadza. Cały czas patrzyłem na tę obudowę i nie zauważyłem gorszych materiałów.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 05 kwie 2023, 19:29

scr4tchi pisze:
comadan pisze:Centralna od Develia układ taki se, standard jak dla mnie średni(żywica na balkonie). Byłem tam i strasznie się korkowało koło 18 a patrząc na ilość bloków i kolejne inwestycje to aż strach pomyśleć. No i wciskają na siłę platformę - dodatkowo zależną.... No i poza platformą nie można dobrać "trzeciego" miejsca. Generalnie platformy są u mnie na bardzo duży minus, a zależne to chyba ban. No i stwierdziłem że mi się tam nie podoba, po prostu nie chciałbym tam mieszkać

Mówisz o platformach z miejscami parkingowymi? Nie ma tam czegoś takiego. Wiesz, mam tam kupione mieszkanie i są normalne miejsca parkingowe + wokoło osiedla też są z których można skorzystać, więc w tym przypadku nie widzę problemu. Przecież korki są w całym Krakowie - co to za argument? Tam wszystko jest w trakcie budowy drugiego ronda, więc Centralna jest zamknięta. Nie wiem dlaczego ta okolica jest tak źle oceniana.

Szczerze to polecam tę lokalizację, a wiem co mówię, bo mieszkam tu od urodzenia i bardzo dużo się zmieniło. Obok osiedla ma powstać druga szkoła (pierwsza jest oddalona o około 800metrów od inwestycji). Poza tym blisko do przystanku tramwajowego i autobusowego (800m), jakieś 20 minut i jesteś pod Teatrem Słowackiego. Duże centrum handlowe praktycznie pod nosem i dodatkowo jeszcze centrum handlowo usługowe ATUT, gdzie jest LIDL. Na ulicy Sołtysowskiej znajduje się Biedronka, więc do wyboru do koloru. Z jednej strony Park Lotników z drugiej wały wiślane gdzie masz nowiutką drogę rowerową którą dojedziesz np. do Niepołomic.

Pośród wszystkich nowych (oddawanych w ciągu ostatniego roku) inwestycji w Krakowie na jakich byłem, Develia przy Centralnej wydaje się mieć najniższy standard. Wykonanie tych zadaszeń nad wejściami do lokali usługowych czy sposób odprowadzania deszczówki za pomocą komicznie poprowadzonych rynien to coś co nadaje się na memy. Grubość ścian oddzielających sąsiednie mieszkania przednia. Zapewne pozostałe parametry również na "wysokim poziomie".
Jakość wykonania balkonów rodem z PRL. To, że mamy brzydko do okoła to pomijam, bo tam brzydko do okoła było od zawsze, teraz tylko jest betonoza otoczona brzydkimi widokami dookoła.
Smród z zatłoczonej nowohuckiej i wieczne korki w jej okolicy pomijam, bo to nie nowość w Krakowie, ale pisanie, że jest to okolica gdzie z jednej strony mamy park lotników, z drugiej wały wiślane zakrawa na śmiech. Równie dobrze taki dyrdymał możemy napisać mieszkając na osiedlu oficerskim, z tym, że przynajmniej to by były okolice centrum, a nie poprzemysłowe zadupie.
800m do autobutu to blisko? Na wsi tak, w sumie do niedawna była to wieś, więc może i blisko?

scr4tchi pisze:Nie wiem dlaczego ta okolica jest tak źle oceniana.

Ktoś kto nie wtopił tam pieniędzy nie będzie na siłę sam siebie oszukiwał, stąd obiektywne i jednocześnie negatywne opinie.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 06 kwie 2023, 7:59

bartekrk pisze:Pośród wszystkich nowych (oddawanych w ciągu ostatniego roku) inwestycji w Krakowie na jakich byłem, Develia przy Centralnej wydaje się mieć najniższy standard. Wykonanie tych zadaszeń nad wejściami do lokali usługowych czy sposób odprowadzania deszczówki za pomocą komicznie poprowadzonych rynien to coś co nadaje się na memy. Grubość ścian oddzielających sąsiednie mieszkania przednia. Zapewne pozostałe parametry również na "wysokim poziomie".
Jakość wykonania balkonów rodem z PRL. To, że mamy brzydko do okoła to pomijam, bo tam brzydko do okoła było od zawsze, teraz tylko jest betonoza otoczona brzydkimi widokami dookoła.
Smród z zatłoczonej nowohuckiej i wieczne korki w jej okolicy pomijam, bo to nie nowość w Krakowie, ale pisanie, że jest to okolica gdzie z jednej strony mamy park lotników, z drugiej wały wiślane zakrawa na śmiech. Równie dobrze taki dyrdymał możemy napisać mieszkając na osiedlu oficerskim, z tym, że przynajmniej to by były okolice centrum, a nie poprzemysłowe zadupie.
800m do autobutu to blisko? Na wsi tak, w sumie do niedawna była to wieś, więc może i blisko?

Tak jak sam napisałeś "zapewne" czyli nie wiesz i tylko się domyślasz. Daj znać jaka jest odległość oddzielająca mieszkania tutaj na Centralnej i przy innych inwestycjach, ale konkretnie podaj. Mówimy oczywiście o nowym etapie. Tak smród z Nowohuckiej :lol: Dodaj jeszcze, że śmierdzi z kominów :lol: No tak korki, bo przecież tylko tutaj są :lol: Dyrdymał? To napisz mi w którym miejscu napisałem coś źle geniuszu. Nie każdemu musi się podobać ta okolica proste.

bartekrk pisze:800m do autobutu to blisko? Na wsi tak, w sumie do niedawna była to wieś, więc może i blisko?

Chłopie, do jakiego autobusu, do tramwaju. Nie jesteśmy na klinach.

bartekrk pisze:Ktoś kto nie wtopił tam pieniędzy nie będzie na siłę sam siebie oszukiwał, stąd obiektywne i jednocześnie negatywne opinie.

Jasne, bo jak Tobie się nie podoba to od razu innym też musi.

realista

Postautor: realista » 06 kwie 2023, 9:28

Pośród internetowych troli, najzabawniejszym gatunkiem, jest ten, który sam siebie potrafi zaorać, bez specjalnej pomocy innych. Tutaj mamy idealny przykład reprezentanta tego gatunku
scr4tchi pisze:Poza tym blisko do przystanku tramwajowego i autobusowego (800m)

bartekrk pisze:800m do autobutu to blisko? Na wsi tak, w sumie do niedawna była to wieś, więc może i blisko?

scr4tchi pisze:Chłopie, do jakiego autobusu, do tramwaju. Nie jesteśmy na klinach.

:lol:

scr4tchi pisze:[Daj znać jaka jest odległość oddzielająca mieszkania tutaj na Centralnej i przy innych inwestycjach, ale konkretnie podaj. Mówimy oczywiście o nowym etapie.

Oj, widzę, że ktoś nie odrobił lekcji przed zakupem i teraz frustracja wylewa się zza ekranu monitora. Potem płacz połowy kupujących, że mogę rozmawiać na spokojnie z sąsiadem bez otwierania drzwi :lol:

Ogólnie pisać można by dużo, ale przecież to niereformowalny beton, jako wisienkę na torcie typuję "złotą myśl"
scr4tchi pisze:jakieś 20 minut i jesteś pod Teatrem Słowackiego

Nie no, tym argumentem przekonałeś mnie do tej inwestycji :lol: Kto przebije powyższą zaletę centralnej?

Ja spróbuję, z centralnej jest najbliżej do Łęgu, jakieś 2 minuty! O!

A odnośnie pytań autora, jest jeszcze inwestycja Vido, jeśli ceny byłyby tak niższe o 30% to w mojej ocenie można by uznać za atrakcyjną ofertę.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 06 kwie 2023, 9:56

realista pisze:
scr4tchi pisze:[Daj znać jaka jest odległość oddzielająca mieszkania tutaj na Centralnej i przy innych inwestycjach, ale konkretnie podaj. Mówimy oczywiście o nowym etapie.

Oj, widzę, że ktoś nie odrobił lekcji przed zakupem i teraz frustracja wylewa się zza ekranu monitora. Potem płacz połowy kupujących, że mogę rozmawiać na spokojnie z sąsiadem bez otwierania drzwi :lol:
Ogólnie pisać można by dużo, ale przecież to niereformowalny beton, jako wisienkę na torcie typuję "złotą myśl"

Spoko już usunąłem, żebyś nie miał się do czego przyczepić.
No niekoniecznie jest tak jak piszesz. Chciałem tam kupić i kupiłem i nie wylewam żadnych żalów. Po prostu nikt jeszcze nie podał jakiegoś sensownego powodu czemu ta okolica jest tak nielubiana. Okej przyjedź tu i to udowodnij, że można rozmawiać z sąsiadem bez otwierania drzwi. Takie gadanie dla samego gadania.

realista pisze:
scr4tchi pisze:jakieś 20 minut i jesteś pod Teatrem Słowackiego

Nie no, tym argumentem przekonałeś mnie do tej inwestycji :lol: Kto przebije powyższą zaletę centralnej?

Okej to podaj lepszą propozycję dla mieszkania 3 pokojowego z ceną 8700 za metr.

realista pisze:Ja spróbuję, z centralnej jest najbliżej do Łęgu, jakieś 2 minuty! O!

Ostra beczunia wariatko.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”