Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+ / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie
-
Re: Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+
A mi się podoba ta śliczna, wiem że są te tory, ale coś za coś, cena jak za tą lokalizację jest na prawdę mega atrakcyjna moim zdaniem 

nowybudowlany pisze:A mi się podoba ta śliczna, wiem że są te tory, ale coś za coś, cena jak za tą lokalizację jest na prawdę mega atrakcyjna moim zdaniem
Cena owszem jest bdb jednakże mieszkania które mnie interesują mają okna na tory. Byłem na budowie, w ciągu pół godziny(7:30-8:00) jechały 3 pociągi(2x osobowe i jeden towarowy) + takie żółte coś(nie wiem jak to się nazywa, takie do inspekcji chyba). Wygląda to ładnie w oddanym budynku ale ale: komórki lokatorskie na piętrach spoko dopóki nie są obok twoich drzwi wejściowych, winda graniczy z mieszkaniem choć wydaje się że może tam być jakaś grubsza ściana izolacyjna, tory które są około 50m od mieszkania podczas wizyty w biurze są bliżej o kolejne 10m podczas wejścia na budowę(oczywiście tylko w osobistej ocenie osoby prezentującej). W rzeczywistości może to być około 30 metrów w linii prostej(po mapach spekulowałem 20-30m), oczywiście licząc po przeciwprostokątnej trójkąta to odległość będzie większa i będzie się zwiększać z każdym piętrem. No i dodatkowo moim zdaniem malutki balkon choć foremny, jednak nie jest indywidualny a dzielony, drzwi balkonowe przesuwne też na +. Jest przebicie do klimy, jest dostępny SMART ale to jedno miejsce parkingowe + zawalone uliczki samochodami to horror. Dodatkowo dojazd do budynku obecną i przyszłą drogą jest drogami na których są "szykany" w postaci miejsc parkingowych czyli przeciśnie się jedno auto, podczas gdy dojeżdżałem na miejsce to trochę się tam korkowało i było to mało przyjemne - a że jestem mocno motoryzacyjny to zwracam na to uwagę. Inwestycja ciekawa ale mi niestety nie "fituje"
Co do Centralna Park
scr4tchi pisze:Mówisz o platformach z miejscami parkingowymi? Nie ma tam czegoś takiego. Wiesz, mam tam kupione mieszkanie i są normalne miejsca parkingowe + wokoło osiedla też są z których można skorzystać, więc w tym przypadku nie widzę problemu.
Rozumiem że jesteś lepiej poinformowany niż sam deweloper i jego przedstawiciele ? Dokładnie tak, platforma parkingowa, taka na prąd, jedno auto na dole a drugie u góry. No i zależne czyli dla wytłumaczenia - jak masz auto na dole na platformie to nie wjedziesz/wyjedziesz z góry, musisz wyjechać z dołu i dopiero masz dostęp do góry. I tak, takie miejsce jest obligatoryjne do dużego mieszkania, nie można wziąć zwykłych pojedynczych albo chociaż platformę + pojedyncze. Dla mnie to patologia, tyle szczęścia że taka platforma to 46k za całość. Do tego brak monitoringu na garażu.
Łap zdjęcie niedowiarku:

No i 145 mieszkań i tylko 123 miejsca w garażu podziemnym, "dodatkowo miejsca postojowe na parkingach zewnętrznych". Czyli szukaj miejsca u siebie albo pod inną klatką wraz z nieszczęsnymi kolejnymi 42 mieszkaniami w tej jednej inwestycji + reszta bloków(a z tego co widziałem gdy tam byłem to nie tak łatwo znaleźć tam miejsce do zaparkowania koło tej 18:00). Dlaczego 42 mieszkania nie ma miejsca? No bo 145 mieszkań odjąć 123 miejsca parkingowe = 22. No ale na platformie masz 2 miejsca parkingowe, platforma zależna więc trafia do jednego mieszkania, szybkie obliczenia i 20 sztuk takich platform daje kolejne 20 mieszkań bez miejsca w garażu. A na rzucie widać że "miejsca" od 84 do 123 to "miejsca" na platformach.
scr4tchi pisze:Przecież korki są w całym Krakowie - co to za argument? Tam wszystko jest w trakcie budowy drugiego ronda, więc Centralna jest zamknięta. Nie wiem dlaczego ta okolica jest tak źle oceniana.
Wyjazd z osiedla na główną drogę o godzinie podkreślam 18:00 to około 20-30min. Nigdy tego nie uznam za normalne. Mieszkam w Wrocławiu w okolicach rynku(Tęczowa) i dojazd o godzinie 9:00 w okolice pętli na kromera zajmuje około 20minut wliczając wyjście z mieszkania, zamknięcie mieszkania, zejście do garażu, otwarcie bramy garażowej, otwarcie bramy wjazdowej na osiedle, zaparkowanie na parkingu pod biurem. Tutaj w tym czasie wyjadę z osiedla na główną drogę o godzinie 18:00, adresy podałem specjalnie żebyś mógł sobie zweryfikować.
scr4tchi pisze:Szczerze to polecam tę lokalizację, a wiem co mówię, bo mieszkam tu od urodzenia i bardzo dużo się zmieniło. Obok osiedla ma powstać druga szkoła (pierwsza jest oddalona o około 800metrów od inwestycji). Poza tym blisko do przystanku tramwajowego (800m), jakieś 20 minut i jesteś pod Teatrem Słowackiego. Duże centrum handlowe praktycznie pod nosem i dodatkowo jeszcze centrum handlowo usługowe ATUT, gdzie jest LIDL. Na ulicy Sołtysowskiej znajduje się Biedronka, więc do wyboru do koloru. Z jednej strony Park Lotników z drugiej wały wiślane gdzie masz nowiutką drogę rowerową którą dojedziesz np. do Niepołomic.
Cieszę się że tobie się podoba, mi się nie podoba i mówię o tym wprost. Fajnie że wypowiedziałeś się tylko o pozytywach które znam, mieszkając w mieście oddalonym o około 3h drogi samochodem to wszystko wraz z wizją lokalną miałem już zweryfikowane przed umówieniem się na wizytę u dewelopera. Szkoda że nie podałeś minusów jak chociażby planowane kolejne etapy, expo(uważam za minus).
scr4tchi pisze:Po prostu nikt jeszcze nie podał jakiegoś sensownego powodu czemu ta okolica jest tak nielubiana.
Po co mam cię zniechęcać do kupionego już mieszkania ? Trochę mam wrażenie że jesteś tak zafascynowany że widać tylko plusy. Minusy masz w tej i poprzedniej mojej wypowiedzi, nie uważam żeby to były argumenty całkowicie subiektywne czy obiektywne, trochę racji mają ale też są spersonalizowane pod moje wymagania.
bartekrk pisze:Pośród wszystkich nowych (oddawanych w ciągu ostatniego roku) inwestycji w Krakowie na jakich byłem, Develia przy Centralnej wydaje się mieć najniższy standard.
I tutaj +1. Spodziewałem się że cena jest taka a nie inna z względu na lokalizację na mapie Krakowa ale dodatkowo standard jest moim zdaniem na minus. Jest to chyba jedyna inwestycja którą się interesuję i nie ma dostępnego standardu deweloperskiego na stronie. Mailowo też nie dostałem dedykowanego materiału, po mojej prośbie dostałem prospekt w którym taki standard jest opisany. Wspomniane przez mnie wykończenie balkonu żywicą. Brak wzmianki o cichobieżnych windach(może marketing u innych deweloperów a może nie? Chyba pochwalili by się czymś "lepszym"). Wysokość pomieszczenia 256cm(standard to podobno 260cm a w wszystkich wspomnianych inwestycjach wysokość na piętrach wyższych niż parter to minimum 265cm), brak dodatkowych zabezpieczeń akustycznych(potwierdzone na spotkaniu). Na + to mamy wideodomofon, grzejniki wraz z termostatami, gniazdka elektryczne, włączniki światła, gniazdka teletechniczne. Aczkolwiek nie jest to coś co brakowałoby w innych inwestycjach w standardzie.
scr4tchi pisze:Okej to podaj lepszą propozycję dla mieszkania 3 pokojowego z ceną 8700 za metr.
3 sypialnie + salon z aneksem 86,24m2 - 9500 za 1 piętro i wyżej coraz drożej, 6 piętro 9950. Gratuluje zakupu za niższą cenę.
No i ostateczne "Finish Him":
scr4tchi pisze:Po prostu nikt jeszcze nie podał jakiegoś sensownego powodu czemu ta okolica jest tak nielubiana.
a chwilę wcześniej
scr4tchi pisze:Nie każdemu musi się podobać ta okolica proste.
Generalnie Mi nie odpowiada, Mi nie podoba się, Mi i pod Moje wymagania oraz potrzeby nie "fituje"
Trochę cytując klasyka - Jest tanio ? - No jest - A czy jest dobrze? - No jest tanio.
Choć w sumie to nie jest extra tanio choć rozumiem że sporo tutaj wejdzie na obiecany kredyt 2%
comadan pisze:Co do Centralna Parkscr4tchi pisze:Mówisz o platformach z miejscami parkingowymi? Nie ma tam czegoś takiego. Wiesz, mam tam kupione mieszkanie i są normalne miejsca parkingowe + wokoło osiedla też są z których można skorzystać, więc w tym przypadku nie widzę problemu.
Rozumiem że jesteś lepiej poinformowany niż sam deweloper i jego przedstawiciele ? Dokładnie tak, platforma parkingowa, taka na prąd, jedno auto na dole a drugie u góry. No i zależne czyli dla wytłumaczenia - jak masz auto na dole na platformie to nie wjedziesz/wyjedziesz z góry, musisz wyjechać z dołu i dopiero masz dostęp do góry. I tak, takie miejsce jest obligatoryjne do dużego mieszkania, nie można wziąć zwykłych pojedynczych albo chociaż platformę + pojedyncze. Dla mnie to patologia, tyle szczęścia że taka platforma to 46k za całość. Do tego brak monitoringu na garażu.
A to widzisz o tym nie wiedziałem, bo mieszkanie kupiłem w pierwszym wybudowanym bloku z nowego etapu i tam mam normalne miejsce parkingowe podziemne na parterze, bo blok jest podniesiony od tej strony. Jeśli chodzi o wizje parkingów platformowych o których wiesz, bo dopytałeś to beznadzieja. Sam osobiście nie kupiłbym miejsca na parkingu platformowym, więc o tyle z plusów.
comadan pisze:scr4tchi pisze:Przecież korki są w całym Krakowie - co to za argument? Tam wszystko jest w trakcie budowy drugiego ronda, więc Centralna jest zamknięta. Nie wiem dlaczego ta okolica jest tak źle oceniana.
Wyjazd z osiedla na główną drogę o godzinie podkreślam 18:00 to około 20-30min. Nigdy tego nie uznam za normalne. Mieszkam w Wrocławiu w okolicach rynku(Tęczowa) i dojazd o godzinie 9:00 w okolice pętli na kromera zajmuje około 20minut wliczając wyjście z mieszkania, zamknięcie mieszkania, zejście do garażu, otwarcie bramy garażowej, otwarcie bramy wjazdowej na osiedle, zaparkowanie na parkingu pod biurem. Tutaj w tym czasie wyjadę z osiedla na główną drogę o godzinie 18:00, adresy podałem specjalnie żebyś mógł sobie zweryfikować.
Mówisz, że wyjazd z osiedla Centralna Park na Nowohucką zajmuje 20 minut?
comadan pisze:Cieszę się że tobie się podoba, mi się nie podoba i mówię o tym wprost. Fajnie że wypowiedziałeś się tylko o pozytywach które znam, mieszkając w mieście oddalonym o około 3h drogi samochodem to wszystko wraz z wizją lokalną miałem już zweryfikowane przed umówieniem się na wizytę u dewelopera. Szkoda że nie podałeś minusów jak chociażby planowane kolejne etapy, expo(uważam za minus).
Nie powiedziałem dlatego, bo o tym nie wiedziałem. Głównym minusem jest ta beznadziejna ulica Nowohucka.
Jeśli chodzi o wysokość mieszkań to prawda, jest dokładnie 257cm. Brak wzmianki o cichobieżnych windach, ale są w budynku.
No i widzisz pod Twoje preferencje nie pasuje i spoko. Tylko skoro mieszkasz we Wrocławiu to po co przeprowadzać się do Krakowa. Chyba, że to zakup inwestycyjny to okej.
comadan pisze:scr4tchi pisze:Okej to podaj lepszą propozycję dla mieszkania 3 pokojowego z ceną 8700 za metr.
3 sypialnie + salon z aneksem 86,24m2 - 9500 za 1 piętro i wyżej coraz drożej, 6 piętro 9950. Gratuluje zakupu za niższą cenę.
Tak jak pisałem wyżej, że nie kupiłem w tym bloku co się sprzedaje teraz. Bardziej chodziło mi o podanie przykładu i podobnej ceny gdzieś w innych lokalizacjach gdzie mamy 3 pokoje (razem z salonem z aneksem) czyli jakieś 50-60m2 w cenie 8700 za metr. Oczywiście najlepiej jak najwyżej z wyłączeniem ostatniego piętra.
Na szybko - tak wyjazd o godzinie 18:00 zajął mi od 20 do 30 minut aby dostać się do głównej drogi. Mówię o etapie K czyli tym który jest obecnie dostępny w sprzedaży, nie każdy etap jest identyczny szczególnie że podobno inny deweloper zaczął budowę a Develia z tego co wiem przejęła tą inwestycję. Cena dla 5 piętra to 9800 za m2 a na 1p jest chyba 9200, jeśli kupiłeś w 1 etapie jakiś czas temu to ceny były inne i jak widzisz standard też inny(wspomniana platforma).
Rozumiem że nie wolno zmienić mi miejsca zamieszkania skoro mieszkam gdzieś indziej i zakup mieszkania w innym mieście to tylko pod inwestycję jest OK ? Gdyby poświęcić minutę na przeczytanie pierwszego posta to wszystko byś miał wyjaśnione, żadna inwestycja a przeprowadzka na stałe.
Są lepsze inwestycje od centralnej, to nie jest zakup pod inwestycję czy na 2 lata tylko z perspektywą dłuższego zamieszkania. Są minusy które definitywnie przekreślają tą inwestycję + fizycznie będąc tam na miejscu stwierdzam że nie jest to mój klimat, nikomu nie zakazuję tam mieszkać aczkolwiek chciałem coś oddać do forum za wszystkie informacje które już pochłonąłem i w jakimś stopniu pozwoliły mi na samo wytypowanie interesujących mnie inwestycji, myślę że niejednej osobie moje przemyślenia pomogą.
Rozumiem że nie wolno zmienić mi miejsca zamieszkania skoro mieszkam gdzieś indziej i zakup mieszkania w innym mieście to tylko pod inwestycję jest OK ? Gdyby poświęcić minutę na przeczytanie pierwszego posta to wszystko byś miał wyjaśnione, żadna inwestycja a przeprowadzka na stałe.
Są lepsze inwestycje od centralnej, to nie jest zakup pod inwestycję czy na 2 lata tylko z perspektywą dłuższego zamieszkania. Są minusy które definitywnie przekreślają tą inwestycję + fizycznie będąc tam na miejscu stwierdzam że nie jest to mój klimat, nikomu nie zakazuję tam mieszkać aczkolwiek chciałem coś oddać do forum za wszystkie informacje które już pochłonąłem i w jakimś stopniu pozwoliły mi na samo wytypowanie interesujących mnie inwestycji, myślę że niejednej osobie moje przemyślenia pomogą.
comadan pisze: Rozumiem że nie wolno zmienić mi miejsca zamieszkania skoro mieszkam gdzieś indziej i zakup mieszkania w innym mieście to tylko pod inwestycję jest OK ? Gdyby poświęcić minutę na przeczytanie pierwszego posta to wszystko byś miał wyjaśnione, żadna inwestycja a przeprowadzka na stałe.
Przeczytałem dużo wcześniej początkowy post i wszystko się zgadza tylko po prostu nie skojarzyłem, że piszę teraz z autorem tematu i tyle. Więc zupełnie nieświadomy pytałem o to mieszkanie jako inwestycje.
Plusem centralnej są calkiem ciekawe rozklady. Kilka mieszkan mialo tez taras. Co prawda z tragicznym widokiem, ale jednak taras.
A tak to coz. Kolejny twór nowej deweloperki. Ciasno, smutno i ponuro. Jakosc wykonania typowa dla inwestycji w tej okolicy - wygladają tanio i są tanie.
Platformy zalezne to nieporozumienie.
Natomiast niezalezne gdzie kupujemy dwa miejsca obok siebie (czyli caly poziom) są do przezycia.
Miejmy nadzieje, ze develia stworzy tam infrastrukture przynajmniej w 20 procentach taka jak na avii.
Pzdr.
A tak to coz. Kolejny twór nowej deweloperki. Ciasno, smutno i ponuro. Jakosc wykonania typowa dla inwestycji w tej okolicy - wygladają tanio i są tanie.
Platformy zalezne to nieporozumienie.
Natomiast niezalezne gdzie kupujemy dwa miejsca obok siebie (czyli caly poziom) są do przezycia.
Miejmy nadzieje, ze develia stworzy tam infrastrukture przynajmniej w 20 procentach taka jak na avii.
Pzdr.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.
Centralna/Sołtysowska i okolice? W telegraficznym skrócie to będzie mniej więcej tak. Ciasne, brzydkie, beznadziejne betonowe blokowisko. Pomnik krakowskiej deweloperki i zarządzających tym miastem cwaniaków. Dzieło towarzystwa kierującego się tylko i wyłącznie zyskiem. Pewnie można znaleźć jakieś plusy. Tylko po co? Szczerze mówiąc nie wiem gdzie wcześniej mieszkali docelowi nabywcy mieszkań w tych okolicach. No ale podobno ludzie nie mają wyjścia i kupują, bo przecież każdy musi gdzieś mieszkać.Praktycznie każde peerelowskie osiedle jest od tego czegoś lepsze.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D
ghd pisze:Centralna/Sołtysowska i okolice? W telegraficznym skrócie to będzie mniej więcej tak. Ciasne, brzydkie, beznadziejne betonowe blokowisko. Pomnik krakowskiej deweloperki i zarządzających tym miastem cwaniaków. Dzieło towarzystwa kierującego się tylko i wyłącznie zyskiem. Pewnie można znaleźć jakieś plusy. Tylko po co? Szczerze mówiąc nie wiem gdzie wcześniej mieszkali docelowi nabywcy mieszkań w tych okolicach. No ale podobno ludzie nie mają wyjścia i kupują, bo przecież każdy musi gdzieś mieszkać.Praktycznie każde peerelowskie osiedle jest od tego czegoś lepsze.
Ty pewnie mieszkasz w pałacu na Wawelu, bo gdzie nie skomentujesz to wszędzie jest źle i wszędzie patodeweloperka. Ale no cóż typowe gadanie trolla z internetu by pobudzić emocje u innych

Sądzę że na prawdę w Krakowie ilość dobrych mieszkań o takim metrażu to można liczyć w dziesiątkach maksymalnie. Jak na każdą inwestycje jest 1-3 max takie mieszkania, inwestycji ostatnio jest nie wiele, a taki metraż jest porządany. Dodatkowo te mieszkania nie są tanie, i wykładając taką kwotę jednak się oczekuje pewnego standardu, o który ciężko, więc lekką ręką 50% takich mieszkań odpada...
Sądzę że niestety w Krakowie nie budują dla rodzin, tylko singli, korpo-par, i bogaczy. Dla rodzin zostaje chyba rynek wtórny (budynki 10+ lat).
Takie są moje obserwacje po szukaniu mieszkania 100m+, 5 pok, najlepiej z tarasem.
Abstrahując od cen, to moje doświadczenie jest takie że nawet jak już jakiś deweloper buduje inwestycje z takimi mieszkaniami to rozchodzą się zanim jeszcze oferta trafi do sprzedaży. Trzeba mieć koneksje, jak ktoś ma tipy jak takie mieszkanie upolować to słucham z zaciekawieniem.
Sądzę że niestety w Krakowie nie budują dla rodzin, tylko singli, korpo-par, i bogaczy. Dla rodzin zostaje chyba rynek wtórny (budynki 10+ lat).
Takie są moje obserwacje po szukaniu mieszkania 100m+, 5 pok, najlepiej z tarasem.
Abstrahując od cen, to moje doświadczenie jest takie że nawet jak już jakiś deweloper buduje inwestycje z takimi mieszkaniami to rozchodzą się zanim jeszcze oferta trafi do sprzedaży. Trzeba mieć koneksje, jak ktoś ma tipy jak takie mieszkanie upolować to słucham z zaciekawieniem.
Jeśli przełkniesz cenę to w Solaris Park są wciąż dostępne duże mieszkania ~100m2 od strony parku.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”