Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+ / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
nowybudowlany

Re: Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+

Postautor: nowybudowlany » 06 kwie 2023, 15:25

A mi się podoba ta śliczna, wiem że są te tory, ale coś za coś, cena jak za tą lokalizację jest na prawdę mega atrakcyjna moim zdaniem :)

comadan

Postautor: comadan » 07 kwie 2023, 3:10

nowybudowlany pisze:A mi się podoba ta śliczna, wiem że są te tory, ale coś za coś, cena jak za tą lokalizację jest na prawdę mega atrakcyjna moim zdaniem :)

Cena owszem jest bdb jednakże mieszkania które mnie interesują mają okna na tory. Byłem na budowie, w ciągu pół godziny(7:30-8:00) jechały 3 pociągi(2x osobowe i jeden towarowy) + takie żółte coś(nie wiem jak to się nazywa, takie do inspekcji chyba). Wygląda to ładnie w oddanym budynku ale ale: komórki lokatorskie na piętrach spoko dopóki nie są obok twoich drzwi wejściowych, winda graniczy z mieszkaniem choć wydaje się że może tam być jakaś grubsza ściana izolacyjna, tory które są około 50m od mieszkania podczas wizyty w biurze są bliżej o kolejne 10m podczas wejścia na budowę(oczywiście tylko w osobistej ocenie osoby prezentującej). W rzeczywistości może to być około 30 metrów w linii prostej(po mapach spekulowałem 20-30m), oczywiście licząc po przeciwprostokątnej trójkąta to odległość będzie większa i będzie się zwiększać z każdym piętrem. No i dodatkowo moim zdaniem malutki balkon choć foremny, jednak nie jest indywidualny a dzielony, drzwi balkonowe przesuwne też na +. Jest przebicie do klimy, jest dostępny SMART ale to jedno miejsce parkingowe + zawalone uliczki samochodami to horror. Dodatkowo dojazd do budynku obecną i przyszłą drogą jest drogami na których są "szykany" w postaci miejsc parkingowych czyli przeciśnie się jedno auto, podczas gdy dojeżdżałem na miejsce to trochę się tam korkowało i było to mało przyjemne - a że jestem mocno motoryzacyjny to zwracam na to uwagę. Inwestycja ciekawa ale mi niestety nie "fituje"

Co do Centralna Park
scr4tchi pisze:Mówisz o platformach z miejscami parkingowymi? Nie ma tam czegoś takiego. Wiesz, mam tam kupione mieszkanie i są normalne miejsca parkingowe + wokoło osiedla też są z których można skorzystać, więc w tym przypadku nie widzę problemu.

Rozumiem że jesteś lepiej poinformowany niż sam deweloper i jego przedstawiciele ? Dokładnie tak, platforma parkingowa, taka na prąd, jedno auto na dole a drugie u góry. No i zależne czyli dla wytłumaczenia - jak masz auto na dole na platformie to nie wjedziesz/wyjedziesz z góry, musisz wyjechać z dołu i dopiero masz dostęp do góry. I tak, takie miejsce jest obligatoryjne do dużego mieszkania, nie można wziąć zwykłych pojedynczych albo chociaż platformę + pojedyncze. Dla mnie to patologia, tyle szczęścia że taka platforma to 46k za całość. Do tego brak monitoringu na garażu.
Łap zdjęcie niedowiarku:

Obrazek

No i 145 mieszkań i tylko 123 miejsca w garażu podziemnym, "dodatkowo miejsca postojowe na parkingach zewnętrznych". Czyli szukaj miejsca u siebie albo pod inną klatką wraz z nieszczęsnymi kolejnymi 42 mieszkaniami w tej jednej inwestycji + reszta bloków(a z tego co widziałem gdy tam byłem to nie tak łatwo znaleźć tam miejsce do zaparkowania koło tej 18:00). Dlaczego 42 mieszkania nie ma miejsca? No bo 145 mieszkań odjąć 123 miejsca parkingowe = 22. No ale na platformie masz 2 miejsca parkingowe, platforma zależna więc trafia do jednego mieszkania, szybkie obliczenia i 20 sztuk takich platform daje kolejne 20 mieszkań bez miejsca w garażu. A na rzucie widać że "miejsca" od 84 do 123 to "miejsca" na platformach.
scr4tchi pisze:Przecież korki są w całym Krakowie - co to za argument? Tam wszystko jest w trakcie budowy drugiego ronda, więc Centralna jest zamknięta. Nie wiem dlaczego ta okolica jest tak źle oceniana.

Wyjazd z osiedla na główną drogę o godzinie podkreślam 18:00 to około 20-30min. Nigdy tego nie uznam za normalne. Mieszkam w Wrocławiu w okolicach rynku(Tęczowa) i dojazd o godzinie 9:00 w okolice pętli na kromera zajmuje około 20minut wliczając wyjście z mieszkania, zamknięcie mieszkania, zejście do garażu, otwarcie bramy garażowej, otwarcie bramy wjazdowej na osiedle, zaparkowanie na parkingu pod biurem. Tutaj w tym czasie wyjadę z osiedla na główną drogę o godzinie 18:00, adresy podałem specjalnie żebyś mógł sobie zweryfikować.
scr4tchi pisze:Szczerze to polecam tę lokalizację, a wiem co mówię, bo mieszkam tu od urodzenia i bardzo dużo się zmieniło. Obok osiedla ma powstać druga szkoła (pierwsza jest oddalona o około 800metrów od inwestycji). Poza tym blisko do przystanku tramwajowego (800m), jakieś 20 minut i jesteś pod Teatrem Słowackiego. Duże centrum handlowe praktycznie pod nosem i dodatkowo jeszcze centrum handlowo usługowe ATUT, gdzie jest LIDL. Na ulicy Sołtysowskiej znajduje się Biedronka, więc do wyboru do koloru. Z jednej strony Park Lotników z drugiej wały wiślane gdzie masz nowiutką drogę rowerową którą dojedziesz np. do Niepołomic.

Cieszę się że tobie się podoba, mi się nie podoba i mówię o tym wprost. Fajnie że wypowiedziałeś się tylko o pozytywach które znam, mieszkając w mieście oddalonym o około 3h drogi samochodem to wszystko wraz z wizją lokalną miałem już zweryfikowane przed umówieniem się na wizytę u dewelopera. Szkoda że nie podałeś minusów jak chociażby planowane kolejne etapy, expo(uważam za minus).
scr4tchi pisze:Po prostu nikt jeszcze nie podał jakiegoś sensownego powodu czemu ta okolica jest tak nielubiana.

Po co mam cię zniechęcać do kupionego już mieszkania ? Trochę mam wrażenie że jesteś tak zafascynowany że widać tylko plusy. Minusy masz w tej i poprzedniej mojej wypowiedzi, nie uważam żeby to były argumenty całkowicie subiektywne czy obiektywne, trochę racji mają ale też są spersonalizowane pod moje wymagania.
bartekrk pisze:Pośród wszystkich nowych (oddawanych w ciągu ostatniego roku) inwestycji w Krakowie na jakich byłem, Develia przy Centralnej wydaje się mieć najniższy standard.

I tutaj +1. Spodziewałem się że cena jest taka a nie inna z względu na lokalizację na mapie Krakowa ale dodatkowo standard jest moim zdaniem na minus. Jest to chyba jedyna inwestycja którą się interesuję i nie ma dostępnego standardu deweloperskiego na stronie. Mailowo też nie dostałem dedykowanego materiału, po mojej prośbie dostałem prospekt w którym taki standard jest opisany. Wspomniane przez mnie wykończenie balkonu żywicą. Brak wzmianki o cichobieżnych windach(może marketing u innych deweloperów a może nie? Chyba pochwalili by się czymś "lepszym"). Wysokość pomieszczenia 256cm(standard to podobno 260cm a w wszystkich wspomnianych inwestycjach wysokość na piętrach wyższych niż parter to minimum 265cm), brak dodatkowych zabezpieczeń akustycznych(potwierdzone na spotkaniu). Na + to mamy wideodomofon, grzejniki wraz z termostatami, gniazdka elektryczne, włączniki światła, gniazdka teletechniczne. Aczkolwiek nie jest to coś co brakowałoby w innych inwestycjach w standardzie.
scr4tchi pisze:Okej to podaj lepszą propozycję dla mieszkania 3 pokojowego z ceną 8700 za metr.

3 sypialnie + salon z aneksem 86,24m2 - 9500 za 1 piętro i wyżej coraz drożej, 6 piętro 9950. Gratuluje zakupu za niższą cenę.

No i ostateczne "Finish Him":
scr4tchi pisze:Po prostu nikt jeszcze nie podał jakiegoś sensownego powodu czemu ta okolica jest tak nielubiana.

a chwilę wcześniej
scr4tchi pisze:Nie każdemu musi się podobać ta okolica proste.

Generalnie Mi nie odpowiada, Mi nie podoba się, Mi i pod Moje wymagania oraz potrzeby nie "fituje"

Trochę cytując klasyka - Jest tanio ? - No jest - A czy jest dobrze? - No jest tanio.
Choć w sumie to nie jest extra tanio choć rozumiem że sporo tutaj wejdzie na obiecany kredyt 2%

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 07 kwie 2023, 9:30

comadan pisze:Co do Centralna Park
scr4tchi pisze:Mówisz o platformach z miejscami parkingowymi? Nie ma tam czegoś takiego. Wiesz, mam tam kupione mieszkanie i są normalne miejsca parkingowe + wokoło osiedla też są z których można skorzystać, więc w tym przypadku nie widzę problemu.

Rozumiem że jesteś lepiej poinformowany niż sam deweloper i jego przedstawiciele ? Dokładnie tak, platforma parkingowa, taka na prąd, jedno auto na dole a drugie u góry. No i zależne czyli dla wytłumaczenia - jak masz auto na dole na platformie to nie wjedziesz/wyjedziesz z góry, musisz wyjechać z dołu i dopiero masz dostęp do góry. I tak, takie miejsce jest obligatoryjne do dużego mieszkania, nie można wziąć zwykłych pojedynczych albo chociaż platformę + pojedyncze. Dla mnie to patologia, tyle szczęścia że taka platforma to 46k za całość. Do tego brak monitoringu na garażu.

A to widzisz o tym nie wiedziałem, bo mieszkanie kupiłem w pierwszym wybudowanym bloku z nowego etapu i tam mam normalne miejsce parkingowe podziemne na parterze, bo blok jest podniesiony od tej strony. Jeśli chodzi o wizje parkingów platformowych o których wiesz, bo dopytałeś to beznadzieja. Sam osobiście nie kupiłbym miejsca na parkingu platformowym, więc o tyle z plusów.

comadan pisze:
scr4tchi pisze:Przecież korki są w całym Krakowie - co to za argument? Tam wszystko jest w trakcie budowy drugiego ronda, więc Centralna jest zamknięta. Nie wiem dlaczego ta okolica jest tak źle oceniana.

Wyjazd z osiedla na główną drogę o godzinie podkreślam 18:00 to około 20-30min. Nigdy tego nie uznam za normalne. Mieszkam w Wrocławiu w okolicach rynku(Tęczowa) i dojazd o godzinie 9:00 w okolice pętli na kromera zajmuje około 20minut wliczając wyjście z mieszkania, zamknięcie mieszkania, zejście do garażu, otwarcie bramy garażowej, otwarcie bramy wjazdowej na osiedle, zaparkowanie na parkingu pod biurem. Tutaj w tym czasie wyjadę z osiedla na główną drogę o godzinie 18:00, adresy podałem specjalnie żebyś mógł sobie zweryfikować.

Mówisz, że wyjazd z osiedla Centralna Park na Nowohucką zajmuje 20 minut?

comadan pisze:Cieszę się że tobie się podoba, mi się nie podoba i mówię o tym wprost. Fajnie że wypowiedziałeś się tylko o pozytywach które znam, mieszkając w mieście oddalonym o około 3h drogi samochodem to wszystko wraz z wizją lokalną miałem już zweryfikowane przed umówieniem się na wizytę u dewelopera. Szkoda że nie podałeś minusów jak chociażby planowane kolejne etapy, expo(uważam za minus).

Nie powiedziałem dlatego, bo o tym nie wiedziałem. Głównym minusem jest ta beznadziejna ulica Nowohucka.

Jeśli chodzi o wysokość mieszkań to prawda, jest dokładnie 257cm. Brak wzmianki o cichobieżnych windach, ale są w budynku.
No i widzisz pod Twoje preferencje nie pasuje i spoko. Tylko skoro mieszkasz we Wrocławiu to po co przeprowadzać się do Krakowa. Chyba, że to zakup inwestycyjny to okej.

comadan pisze:
scr4tchi pisze:Okej to podaj lepszą propozycję dla mieszkania 3 pokojowego z ceną 8700 za metr.

3 sypialnie + salon z aneksem 86,24m2 - 9500 za 1 piętro i wyżej coraz drożej, 6 piętro 9950. Gratuluje zakupu za niższą cenę.

Tak jak pisałem wyżej, że nie kupiłem w tym bloku co się sprzedaje teraz. Bardziej chodziło mi o podanie przykładu i podobnej ceny gdzieś w innych lokalizacjach gdzie mamy 3 pokoje (razem z salonem z aneksem) czyli jakieś 50-60m2 w cenie 8700 za metr. Oczywiście najlepiej jak najwyżej z wyłączeniem ostatniego piętra.

comadan

Postautor: comadan » 07 kwie 2023, 11:12

Na szybko - tak wyjazd o godzinie 18:00 zajął mi od 20 do 30 minut aby dostać się do głównej drogi. Mówię o etapie K czyli tym który jest obecnie dostępny w sprzedaży, nie każdy etap jest identyczny szczególnie że podobno inny deweloper zaczął budowę a Develia z tego co wiem przejęła tą inwestycję. Cena dla 5 piętra to 9800 za m2 a na 1p jest chyba 9200, jeśli kupiłeś w 1 etapie jakiś czas temu to ceny były inne i jak widzisz standard też inny(wspomniana platforma).
Rozumiem że nie wolno zmienić mi miejsca zamieszkania skoro mieszkam gdzieś indziej i zakup mieszkania w innym mieście to tylko pod inwestycję jest OK ? Gdyby poświęcić minutę na przeczytanie pierwszego posta to wszystko byś miał wyjaśnione, żadna inwestycja a przeprowadzka na stałe.

Są lepsze inwestycje od centralnej, to nie jest zakup pod inwestycję czy na 2 lata tylko z perspektywą dłuższego zamieszkania. Są minusy które definitywnie przekreślają tą inwestycję + fizycznie będąc tam na miejscu stwierdzam że nie jest to mój klimat, nikomu nie zakazuję tam mieszkać aczkolwiek chciałem coś oddać do forum za wszystkie informacje które już pochłonąłem i w jakimś stopniu pozwoliły mi na samo wytypowanie interesujących mnie inwestycji, myślę że niejednej osobie moje przemyślenia pomogą.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 07 kwie 2023, 19:10

comadan pisze: Rozumiem że nie wolno zmienić mi miejsca zamieszkania skoro mieszkam gdzieś indziej i zakup mieszkania w innym mieście to tylko pod inwestycję jest OK ? Gdyby poświęcić minutę na przeczytanie pierwszego posta to wszystko byś miał wyjaśnione, żadna inwestycja a przeprowadzka na stałe.

Przeczytałem dużo wcześniej początkowy post i wszystko się zgadza tylko po prostu nie skojarzyłem, że piszę teraz z autorem tematu i tyle. Więc zupełnie nieświadomy pytałem o to mieszkanie jako inwestycje.

michok

Postautor: michok » 03 maja 2023, 22:01

Plusem centralnej są calkiem ciekawe rozklady. Kilka mieszkan mialo tez taras. Co prawda z tragicznym widokiem, ale jednak taras.
A tak to coz. Kolejny twór nowej deweloperki. Ciasno, smutno i ponuro. Jakosc wykonania typowa dla inwestycji w tej okolicy - wygladają tanio i są tanie.
Platformy zalezne to nieporozumienie.

Natomiast niezalezne gdzie kupujemy dwa miejsca obok siebie (czyli caly poziom) są do przezycia.

Miejmy nadzieje, ze develia stworzy tam infrastrukture przynajmniej w 20 procentach taka jak na avii.
Pzdr.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

ghd

Postautor: ghd » 11 maja 2023, 19:15

Centralna/Sołtysowska i okolice? W telegraficznym skrócie to będzie mniej więcej tak. Ciasne, brzydkie, beznadziejne betonowe blokowisko. Pomnik krakowskiej deweloperki i zarządzających tym miastem cwaniaków. Dzieło towarzystwa kierującego się tylko i wyłącznie zyskiem. Pewnie można znaleźć jakieś plusy. Tylko po co? Szczerze mówiąc nie wiem gdzie wcześniej mieszkali docelowi nabywcy mieszkań w tych okolicach. No ale podobno ludzie nie mają wyjścia i kupują, bo przecież każdy musi gdzieś mieszkać.Praktycznie każde peerelowskie osiedle jest od tego czegoś lepsze.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 12 maja 2023, 8:43

ghd pisze:Centralna/Sołtysowska i okolice? W telegraficznym skrócie to będzie mniej więcej tak. Ciasne, brzydkie, beznadziejne betonowe blokowisko. Pomnik krakowskiej deweloperki i zarządzających tym miastem cwaniaków. Dzieło towarzystwa kierującego się tylko i wyłącznie zyskiem. Pewnie można znaleźć jakieś plusy. Tylko po co? Szczerze mówiąc nie wiem gdzie wcześniej mieszkali docelowi nabywcy mieszkań w tych okolicach. No ale podobno ludzie nie mają wyjścia i kupują, bo przecież każdy musi gdzieś mieszkać.Praktycznie każde peerelowskie osiedle jest od tego czegoś lepsze.

Ty pewnie mieszkasz w pałacu na Wawelu, bo gdzie nie skomentujesz to wszędzie jest źle i wszędzie patodeweloperka. Ale no cóż typowe gadanie trolla z internetu by pobudzić emocje u innych ;)

Pav3l

Postautor: Pav3l » 12 maja 2023, 11:32

Sądzę że na prawdę w Krakowie ilość dobrych mieszkań o takim metrażu to można liczyć w dziesiątkach maksymalnie. Jak na każdą inwestycje jest 1-3 max takie mieszkania, inwestycji ostatnio jest nie wiele, a taki metraż jest porządany. Dodatkowo te mieszkania nie są tanie, i wykładając taką kwotę jednak się oczekuje pewnego standardu, o który ciężko, więc lekką ręką 50% takich mieszkań odpada...

Sądzę że niestety w Krakowie nie budują dla rodzin, tylko singli, korpo-par, i bogaczy. Dla rodzin zostaje chyba rynek wtórny (budynki 10+ lat).

Takie są moje obserwacje po szukaniu mieszkania 100m+, 5 pok, najlepiej z tarasem.

Abstrahując od cen, to moje doświadczenie jest takie że nawet jak już jakiś deweloper buduje inwestycje z takimi mieszkaniami to rozchodzą się zanim jeszcze oferta trafi do sprzedaży. Trzeba mieć koneksje, jak ktoś ma tipy jak takie mieszkanie upolować to słucham z zaciekawieniem.

qbait

Postautor: qbait » 12 maja 2023, 13:19

Jeśli przełkniesz cenę to w Solaris Park są wciąż dostępne duże mieszkania ~100m2 od strony parku.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”