Mapa lotów samolotów w krakowie / jak przelatują samoloty nad Krakowem

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Silyen

Re: Mapa lotów samolotów w krakowie / jak przelatują samoloty nad Krakowem

Postautor: Silyen » 13 maja 2024, 0:35

Mam wrażenie, że ostatnio zdecydowanie częściej samoloty startują w stronę Krakowa niż na zachód (zdaje się, że dawniej było to dosyć rzadkie). I rzeczywiście zaczęły zdecydowanie częściej latać nad okolicami pętli Bronowice, Krowodrzą czy rynkiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mercy

Postautor: Mercy » 13 maja 2024, 13:41

Chyba przedłużyli czas na decyzje środowiskową do września.

Z 'plusów' - wszyscy inwestorzy zaakceptowali niedawno plan na 2045 roku w ktorym sztandarowym obok terminala jest budowa pasa, więc myśle że bedą dążyć do jego budowy.

Tu jest taka mapa orientacyjna, lotnisko wolałoby opcje 'srodkową':

Obrazek

Silyen

Postautor: Silyen » 15 maja 2024, 12:41

Ale chyba prawie żadne miejsce w Krakowie nie jest całkiem "bezpieczne" od startujących samolotów. Z tym że jak dla mnie w pobliżu Bronowic i Prądnika Białego nie da się spać przy uchylonym oknie. A i w ciągu dnia samoloty są uciążliwe.

Takie tam w okolicach 5 i 6 rano (a samoloty czasami latają też do 1-2 w nocy).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bas Kra

Postautor: Bas Kra » 15 maja 2024, 14:33

Po to mamy ograniczenia wokół Rynku, aby chronić zabytki. Zakazy wjazdu, inny ruch. A tu leci samolot nisko nad Rynkiem, bo turysci chcą sobie popatrzec z góry albo linia lotnicza oszczędza paliwo. Skoro latają samoloty nisko, to niech jezdzą też auta wokół Plant.

Nie wiem, jak jest z opadem zanieczyszczeń w dól wtedy, ale na pewno samolot jako taki nad Wawelem i Rynkiem to zagrozenie dla zabytków. Moze uda mi się złąpac screen lotu nad centrum.

edycja: 10 minut i już jest pierwszy, lekko z boku Rynku lecial, linie austriackie.

Obrazek

Loocass

Postautor: Loocass » 16 maja 2024, 10:32

Silyen pisze:Mam wrażenie, że ostatnio zdecydowanie częściej samoloty startują w stronę Krakowa niż na zachód (zdaje się, że dawniej było to dosyć rzadkie). I rzeczywiście zaczęły zdecydowanie częściej latać nad okolicami pętli Bronowice, Krowodrzą czy rynkiem.

To w którą stronę startuje samolot uwarunkowane jest wiatrem. Na wschód startują, gdy jest wiatr wschodni. Dla Polski to średnio 20% dni w roku.

bohom

Postautor: bohom » 17 maja 2024, 16:48

Bas Kra pisze:Po to mamy ograniczenia wokół Rynku, aby chronić zabytki. Zakazy wjazdu, inny ruch. A tu leci samolot nisko nad Rynkiem, bo turysci chcą sobie popatrzec z góry albo linia lotnicza oszczędza paliwo. Skoro latają samoloty nisko, to niech jezdzą też auta wokół Plant.

Ale jak to działa, skoro jest jakiś korytarz nalotów, to oni sobie mogą tak latać, jak chcą nie oglądając się na nic? Sam kwestie bezpieczeństwa tu powinny mieć jakieś znaczenie.

Mercy

Postautor: Mercy » 17 maja 2024, 19:57

Z moich obserwacji korytarz dotyczący tylko lądowań, chociaz i tu zdarza sie ze skracaja tor i zamiast obleciec tereny za nowa huta to scinaja i leca przed nowa huta, glownie wizzair. Podglądając inne lotniska to przy starcie samoloty szybko kierują się na porzadany kierunek, pewnie jest jakaś strefa ale przy starcie musi być bardzo wąska.

Silyen

Postautor: Silyen » 02 lip 2024, 0:35

Loocass pisze:To w którą stronę startuje samolot uwarunkowane jest wiatrem. Na wschód startują, gdy jest wiatr wschodni. Dla Polski to średnio 20% dni w roku.

Może coś się pozmieniało. Ale też pytanie, ile dni w roku jest też wiatr zachodni, a ile po skosach. Przez ostatnie półtora miesiąca zwracałem uwagę, w którą stronę latają samoloty (a akurat mam dobry widok). I wyszło mi tak:
a) lądowanie na zachód: 19 dni
b) start na wschód (w stronę Krakowa): 17 dni
c) starty na wschód i zachód tego samego dnia: 11 dni

Być może było nieco więcej c, ale nie zwróciłem uwagi. I jeden dzień nie został odnotowany, bo nie pamiętałem albo mnie nie było.

Wydaje mi się też, że te mapki z lotami czasem nie pokazują dokładnie i czasem samolot może lecieć kilkaset metrów bliżej centrum, niż to jest pokazane.

Skaylay

Postautor: Skaylay » 03 lis 2024, 13:30

Kolejne opóźnienie (jeśli wierzyć źródłu)
https://ikc.pl/budowa-nowego-pasa-start ... poznienie/
Luty 2025.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”