Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
wojdyla1980

Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Postautor: wojdyla1980 » 26 cze 2024, 21:25

NeVeS pisze:Założenia programu 0% były za mało restrykcyjne. Zapewne zaproponują coś z czego będzie mogło skorzystać maks powiedzmy 10 tysięcy ludzi rocznie, wtedy wpływ na rynek będzie żaden, a będą mogli odhaczyć realizację obietnicy 0%.

Powiedziałem Ci jakie były założenia, a raczej zapowiedzi założeń, ostateczny kształt nie był ogłoszony, rozmawiałem o tym z osobą zajmującą się udzielaniem kredytów

Glapa

Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Postautor: Glapa » 01 lip 2024, 16:29

Będzie jednak bezprawnik.pl/kredyt-na-start-2025

W 2025

Mar G

Postautor: Mar G » 01 lip 2024, 20:24

Glapa pisze:Będzie jednak bezprawnik.pl/kredyt-na-start-2025

W 2025

tak, nazajutrz po paliwie po 5,19 :)

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 01 lip 2024, 22:14

Glapa pisze:Będzie jednak bezprawnik.pl/kredyt-na-start-2025

W 2025

Poczekałbym aż zabierze głos lewica i trzecia droga, bo podejrzanie to wygląda, jak ostatnie podrygi lobby deweloperskiego. Poprzednio minister z PSLu Hetman, też ogłosił kredyt 0%, po czym dostał fale hejtu w internecie, i zapowiedź trzeciej drogi że nie poprą tego programu. A widząc jakie dzisiaj się wylało wiadro pomyj na rząd pod każdym artykułem czy tweetem wspominającym wypowiedź Paszyka, to myślę że prędzej ludzie ich na taczkach z pochodniami w ręku wywiozą niż pozwolą na wprowadzenie tego programu. Swoją drogą to co ten minister plecie w tym wywiadzie, to jest taki stek bzdur bez związku z jakąkolwiek logiką, że ręce opadają. Wielu dziennikarzom ten wywiad wydał się "ciekawy", i robią sprawdzam ministrowi, poprosili oficjalnie o źródła różnych danych którymi podpierał się minister, metodologię badań, próbę, koszt itd

Glapa

Postautor: Glapa » 01 lip 2024, 22:57

Właśnie przeforsują jakąś wersję aby jedynie udowodnić polityczną siłę KO, dominację nad koalicjantami i zrobić pokazówkę, że dowożą zobowiązania.

syforce

Postautor: syforce » 02 lip 2024, 8:56

Nie pierwszy, nie ostatni program mieszkaniowy. Mam wrażenie, że rząd mógłby jeszcze trochę poczekać. Po paru miesiącach, ze zdziwieniem ludzie zauważą, że korekta to jest o parę procent, nie do cen z 2022, kredyty nadal drogie, a w ogóle ten kredyt 2% to dawno i nieprawda. Progam mieszkaniowy wjechałby z pocałowaniem ręki

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 02 lip 2024, 11:41

syforce pisze:Nie pierwszy, nie ostatni program mieszkaniowy. Mam wrażenie, że rząd mógłby jeszcze trochę poczekać. Po paru miesiącach, ze zdziwieniem ludzie zauważą, że korekta to jest o parę procent, nie do cen z 2022, kredyty nadal drogie, a w ogóle ten kredyt 2% to dawno i nieprawda. Progam mieszkaniowy wjechałby z pocałowaniem ręki

Każdy niech uważa co chcę, mnie na swój sposób fascynuje, pod takim socjologicznym kątem, to przekonanie u niektórych ludzi że rynek mieszkaniowy nie ma sufitu, że jest to kura znosząca złote jaja, a wzrosty 20% rok do roku, czy 100% co pięć lat są czymś absolutnie normalnym. Każdy rynek spekulacyjny prędzej czy później czeka krach, a im bardziej ten rynek jest napompowany, oderwany od jakichś zdrowych fundamentów, tym krach będzie większy

NeVeS

Postautor: NeVeS » 02 lip 2024, 11:46

Ale to Polska 2050 jest przeciw, PSL jest jak najbardziej na TAK. Zresztą ten program jest napisany pod bogatsze wielodzietne rodziny, i zapewne sporo polityków PSL by się na niego mogło załapać.

Glapa

Postautor: Glapa » 05 lip 2024, 20:02

Po wakacjach
businessinsider.com.pl/wiadomosci/kredyt-0-proc-jednak-sie-pojawi-najpozniej-po-wakacjach-w-sejmie/jcs7kwd

Pato

Postautor: Pato » 05 lip 2024, 22:02

money.pl/gospodarka/minister-tlumaczy-sie-z-wypowiedzi-o-cenach-mieszkan-wywolal-nia-burze-7045767045954336a.html

tak by nie rzucać na rynek jednorazowo całej kwoty i tworzyć "górkę"
Chcesz dostępnych cenowo mieszkan ? Rozważ na kogo głosujesz!

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”