Cześć!
Mam do Was pytanie.
Rozważam zakup nieruchomości na obrzeżach lub w okolicy Krakowa.
Niestety nie jestem zmotoryzowany, więc kluczową kwestią jest możliwość szybkiego i w miarę wygodnego dojazdu do centrum miasta - zarówno do pracy, jak i w innych celach.
Oczywiście wolałbym uniknąć stania w korkach w często dość niekomfortowych warunkach, więc transport kołowy (popularne busy) wydaje mi się niewystarczający. Lepsze wydają się tory (pociągi, tramwaje, P&R pod pętlą tramwajową itp.).
Gdyby tak przedstawiona kwestia dojazdu była dla Was kluczowa, to w jakich lokalizacjach szukalibyście mieszkania lub domu?
Zapraszam do dyskusji i dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
Najlepszy transport publiczny / dojazd do centrum Krakowa
-
Re: Najlepszy transport publiczny / dojazd do centrum Krakowa
LolekBolek pisze:Gdyby tak przedstawiona kwestia dojazdu była dla Was kluczowa, to w jakich lokalizacjach szukalibyście mieszkania lub domu?
Ja szukałbym wzdłuż linii kolejowych do Bochni, Wieliczki, Skawiny, Balic i Katowic, plus może jeszcze tej na Warszawę. Podobno teraz ze Złocienia pod S7 ludzie dojeżdżają do centrum Krakowa w 10-kilkanaście minut, co bardzo dla nich zmieniło tą okolicę. Tak, żeby dało się najlepiej pieszo dojść do stacji w 10-15 min. Ale to oczywiście tylko moja subiektywna ocena.
-
Linia kolejowa! Z Mydlnik do Centrum jedzie się 12 minut i taniej niż MPK:)
-
Nowy pisze:LolekBolek pisze:Gdyby tak przedstawiona kwestia dojazdu była dla Was kluczowa, to w jakich lokalizacjach szukalibyście mieszkania lub domu?
Ja szukałbym wzdłuż linii kolejowych do Bochni, Wieliczki, Skawiny, Balic i Katowic, plus może jeszcze tej na Warszawę. Podobno teraz ze Złocienia pod S7 ludzie dojeżdżają do centrum Krakowa w 10-kilkanaście minut, co bardzo dla nich zmieniło tą okolicę. Tak, żeby dało się najlepiej pieszo dojść do stacji w 10-15 min. Ale to oczywiście tylko moja subiektywna ocena.
Wpisuje się w to Bieżanów. W okolicy pętli tramwajowej jest też stacja kolejki, od biedy można tam też dojechać MPK. Myślisz, że to dobra lokalizacja na poszukiwania?
Co do S7 i dojazdu, to rozumiem, że stamtąd samochodem (jak pisałem nie jestem zmotoryzowany), czy jest tam jakaś opcja transportu publicznego?
andrzej_87krk pisze:Linia kolejowa! Z Mydlnik do Centrum jedzie się 12 minut i taniej niż MPK:)
Rozważałem, ale Mydlniki to głównie SKA, która nie jeździ aż tak często i autobusy, które też nie mają jakiejś gęstej siatki połączeń w tej okolicy. Niestety tramwaj dość daleko. Nie sądzisz?
-
Ja tylko skomentowałem środek transportu
nie namawiam do żadnej lokalizacji, to tylko był przykład z mojego podwórka.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”