anubis pisze:Z początku z pewnością nie. Jak wprowadzono MdM to też deweloperzy w pierwszej kolejności obrazili się na świat i starali się utrzymać cenniki. A potem niespodziewanie, bladym świtem, na pełnej k..., wjechał do Krakowa z buldożerami Budimex, zaorał płytę lotniska i wybudował Avię z hasłem "mieszkania w limitach MdM" - i wszyscy dookoła podnieśli białą flagę i grzecznie obniżyli ceny.
Zapowiadają "dodatkowe mechanizmy mające na celu zapobieganie podnoszenia cen", pewnie chodzi im m.in. o te garaże. Trudno mi sobie wyobrazić, że jest tam jakiś zespół w ministerstwie i nikt tego nie podniesie albo nie poczyta artykułów krytykujących stary MdM. Przecież na ten temat to już są nawet publikacje naukowe i popisano doktoraty.
Wprowadzenie tego programu zbiegnie się z podnoszeniem stóp procentowych (bo albo będzie to już na tej jesieni, albo z początkiem przyszłego roku, jak uważa większość ekonomistów). Czyli będzie dodatkowy czynnik motywujący deweloperów do zrewidowania swoich ambicji.
Obserwuje rynek od mniej więcej 2012 roku i niestety nie pamietam wysypu tańszych mieszkań po cudzie Avi. Pamietam ,że Avia nie była ciekawą lokalizacją, czyżyny, dosyć daleko pieszo na tramwaj, bardzo duże zagęszczenie bloków i wizja patologi po latach itd. Oczywiście obecnie się perspektywa co jest blisko, daleko pozmieniała i sama uważam ,że się trochę myliłam do tej inwestycji bo na tamten moment w tej cenie była to nie taka zła opcja. Podaj mi proszę bo może masz lepszą pamięć niż ja gdzie jeszcze w można było kupić kwalifikujące się na mdm mieszkanie w dobrej wg Ciebie lokalizacji?
Plus darujmy sobie wizje że ktokolwiek w rządzie będzie myślał jak sprawić by deweloperzy nie kombinowali