Ceny najmu w Krakowie / za ile można wynająć mieszkanie w Krakowie
Re: Ceny najmu w Krakowie / za ile można wynająć mieszkanie w Krakowie
Ja obecnie wynajmuje jedno mieszkanie na Riverside 47m2 wysoki standard ale jednak już trochę nie w obecnym trendzie za 2200 zł plus media, 200 zł miejsce postojowe, komórka lokatorska 100 zł. Jest to mój najgorszy wynajem w historii. Wynajmowałem je w środku pandemii. Jak mieszkanie było świeże to pierwszy wynajem był za 3200 zł za samo mieszkanie później w ok. 2700-2800 zł. Drugie mieszkanie mam na Kościuszki bardzo wysoki standard 36 m2 i ono jest wynajęte za 2200 plus media.
-
od października mam nowych lokatorów w 2 mieszkaniach:
- kawalerka - casa feliz (żabiniec) - 1600zł + 350 zł opłat
- 2 pok. - cystersów garden (grzegórzki) - 2500 zł + 600 zł opłat
jednym i drugim opuściłem grzecznościowo 50zł (powyżej to finalne ceny). Oba mieszkania wynajęte w 3-4 dni.
- kawalerka - casa feliz (żabiniec) - 1600zł + 350 zł opłat
- 2 pok. - cystersów garden (grzegórzki) - 2500 zł + 600 zł opłat
jednym i drugim opuściłem grzecznościowo 50zł (powyżej to finalne ceny). Oba mieszkania wynajęte w 3-4 dni.
-
Mieszkanie na Kościuszki ok 50m, zanim je zajęliśmy do mieszkania w starszym bloku wynajmowaliśmy za 2000zł wszystkie opłaty dodatkowo płacili najemcy. Mieszkanie było kupowane za około 300k w 2013.
Dla porównania wynajmujemy też dom w UK na pokoje z tego jest £1900 tj. ok 10165zł, dom był kupowany za około 800 000zł, sami sobie odpowiedzcie czy to taki złoty biznes przy aktualnych cenach w KRK xD.
Dla porównania wynajmujemy też dom w UK na pokoje z tego jest £1900 tj. ok 10165zł, dom był kupowany za około 800 000zł, sami sobie odpowiedzcie czy to taki złoty biznes przy aktualnych cenach w KRK xD.
-
Rak pisze:Przepatrzyłem teraz jedynie olx
Przyznaję bez bicia, że nie wiem jak olx, sprawdzałem otodom, gratkę i grupy facebookowe. Tam jest zatrzęsienie tanich ofert.
WiktorR pisze:Drugie mieszkanie mam na Kościuszki bardzo wysoki standard 36 m2 i ono jest wynajęte za 2200 plus media.
Dla porównania, żeby nie być gołosłownym, dosłownie przed chwilą na jednej z facebookowych grup, mieszkanie 42m2 na Kościuszki za 1450 PLN:
ibb.co/4VQvVkV
ibb.co/LdKYd0L
ibb.co/FXMb3Cn
Re: Ceny najmu w Krakowie
Segment małych mieszkań jest najpłynnieszy, bo w dzisiejszych czasach prościej znaleźć singla/parę niż rodzinę.
Spróbujcie wynająć komuś duże mieszkanie. Tam dopiero są "promocje". Właściciele najczęściej są pod ścianą i wielu wynajmie byle ktoś pokrywał opłaty.
Przykład 1. Ziomek wynajmuje cały dom w zamian za opłacanie bieżących kosztów, ogarnianie trawnika, ogrodu itd.
Przykład 2. Kolejny wynajmuje penthouse z widokiem na Wisłę, własną, mała siłownią i suną za symboliczne 1000 zł plus opłaty. Właściciel boi się trzymać puste, bo nie ma go w Polsce.
Zgaduję, że takich przypadków jest dużo więcej. Rynek poszedł na przeczekanie bo miała "wrócić normalność". Ona jakoś wrócić nie chce.
Spróbujcie wynająć komuś duże mieszkanie. Tam dopiero są "promocje". Właściciele najczęściej są pod ścianą i wielu wynajmie byle ktoś pokrywał opłaty.
Przykład 1. Ziomek wynajmuje cały dom w zamian za opłacanie bieżących kosztów, ogarnianie trawnika, ogrodu itd.
Przykład 2. Kolejny wynajmuje penthouse z widokiem na Wisłę, własną, mała siłownią i suną za symboliczne 1000 zł plus opłaty. Właściciel boi się trzymać puste, bo nie ma go w Polsce.
Zgaduję, że takich przypadków jest dużo więcej. Rynek poszedł na przeczekanie bo miała "wrócić normalność". Ona jakoś wrócić nie chce.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
forfiterex pisze:Rak pisze:Przepatrzyłem teraz jedynie olx
Przyznaję bez bicia, że nie wiem jak olx, sprawdzałem otodom, gratkę i grupy facebookowe. Tam jest zatrzęsienie tanich ofert.WiktorR pisze:Drugie mieszkanie mam na Kościuszki bardzo wysoki standard 36 m2 i ono jest wynajęte za 2200 plus media.
Dla porównania, żeby nie być gołosłownym, dosłownie przed chwilą na jednej z facebookowych grup, mieszkanie 42m2 na Kościuszki za 1450 PLN:
ibb.co/4VQvVkV
ibb.co/LdKYd0L
ibb.co/FXMb3Cn
Dałem search po 'kosciuszki 42m2' i widzę je, calkiem przyjemne choć niewielkie i przebija wizualnie mocno wszystko to co na olx oglądałem i nawet windę ma. Sprytne jak na centrum (turystyczne).
(Choć do b wysokiego standardu to chyba nie porównywałbym jednak

Popatrzyłem przez see more i jest parę w podobnej cenie, owszem jest, natomiast większość stoi od 1600 lub 1800 jednak.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2021, 0:58 przez Rak, łącznie zmieniany 6 razy.
anubis pisze:Segment małych mieszkań jest najpłynnieszy, bo w dzisiejszych czasach prościej znaleźć singla/parę niż rodzinę.
Daj konkret za ile najmujesz.
forfiterex pisze:Rak pisze:Przepatrzyłem teraz jedynie olx
Przyznaję bez bicia, że nie wiem jak olx, sprawdzałem otodom, gratkę i grupy facebookowe. Tam jest zatrzęsienie tanich ofert.WiktorR pisze:Drugie mieszkanie mam na Kościuszki bardzo wysoki standard 36 m2 i ono jest wynajęte za 2200 plus media.
ibb.co/4VQvVkV
ibb.co/LdKYd0L
ibb.co/FXMb3Cn
Nie no bez jaj ja to mieszkanie mam przy tadeusza kościuszki 28 to jest blok z 2017 roku.
Ja pisze o powiedzmy takim mieszkaniu https://www.morizon.pl/oferta/sprzedaz-mieszkanie-krakow-zwierzyniec-tadeusza-kosciuszki-37m2-mzn2037386064
Ostatnio zmieniony 13 paź 2021, 2:03 przez WiktorR, łącznie zmieniany 1 raz.
anubis pisze:Segment małych mieszkań jest najpłynnieszy, bo w dzisiejszych czasach prościej znaleźć singla/parę niż rodzinę.
Z tym penthousem to przesadziłeś

WiktorR pisze:Z tym penthousem to przesadziłeś
Nie przesadzam. Mieszkanie wcześniej było wynajmowane za blisko 10k na FV jednemu z korpo. Potem właściciel trzymał rok puste i próbował sprzedać. Teraz wynajął zaufanej osobie za symboliczną kwotę, bo boi się chociażby włamania, a sam czynsz jest tam dosyć wysoki i nie chce dokładać. Sam miałem podobną propozycję ok. pół roku temu, może nie penthouse, ale też bardzo duże i ładne mieszkanko, tylko rozminęliśmy się, bo ja chciałem gwarancję na 2 lata, a właściciel chciał max rok... no i od tego pół roku z tego co wiem stoi puste.
Inna sprawa to z moich znajomych, którzy wynajmowali, tak z 2/3 zmieniła mieszkanie na tańsze/lepsze lub negocjowała niższy czynsz. Nie znam dosłownie nikogo kto miałby problem z najmem lub komu by podniesiono czynsz i by się na to zgodził. Znam jedną dziewczynę, której właścicielka próbowała podnieść stawkę to się laska spadkowała i przeprowadziła w inne miejsce.
Zresztą jak ktoś chce poczuć tą posuchę to wystarczy, że sobie zadzwoni pod jeden z numerów na licznych banerach "wynajmę", które widać w różnych miejscach w całym mieście. Brak turystów i praca zdalna bardzo namieszała na rynku. Czasami dzwonię pod takie ogłoszenia, np. jak stoję w korku i mi się nudzi - ludzie sami z góry proponują, że się "dogadamy", byle tylko mieć najemcę.
Oczywiście piszę o takim trochę lepszym standardzie - nie wiem jak jest na rynku "studenckim", pewnie chwilowo lepiej, bo przecież mamy już naukę stacjonarną.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”