Gdzie warto kupić mieszkanie w Krakowie (południe)? 2023 / opinie na forum
Re: Gdzie warto kupić mieszkanie w Krakowie (południe)? 2023 / opinie na forum
Faktycznie jest to minus, ale ciężko znaleźć w tej cenie i odległości od Wawelu mieszkanie bez minusów.
Ma ktos jeszcze jakies inne propozycje? Chcemy przeznaczyc okolo maksymalnie 11,5-12 k za metr2, a i tak bardzo ciezko znalezc czegos godnego uwagi 

Gabi_ pisze:Ma ktos jeszcze jakies inne propozycje? Chcemy przeznaczyc okolo maksymalnie 11,5-12 k za metr2, a i tak bardzo ciezko znalezc czegos godnego uwagi
Witamy w Krakowie....
Spróbuj poszukać troche droższe i wytargować duży rabat. Developerzy teraz są na 'musiku'.
Hextor pisze:Spróbuj poszukać troche droższe i wytargować duży rabat. Developerzy teraz są na 'musiku'.
Najpierw wypisuje Pan głupoty o dobrej komunikacji na Fredry, gdzie mam nieprzyjemność codziennie tachać ponad 2 km na nogach do przystanku tramwajowego obok Wadowickiej, a teraz że deweloperzy są na jakimś "musiku".
Przepraszam, ale jak coś takiego czytam to aż człowiek musi odpowiedzieć.
Na jakim musiku są deweloperzy? Którzy? Gdzie dają duże rabaty, proszę o info. o konkretnym takim deweloperze. Bo z tego co widzę to we wszystkich nowych inwestycjach z jakimi się zaznajamiałem (kilkanaście) ceny są wyższe niż w zeszłym roku.
Takie rady są super

Ale fakt, być może Pani znajdzie sobie jakąś nieustawną klitkę nad śmietnikiem od strony ruchliwej drogi lub koczowiska bezdomnych (na fredry takowe są nadal notabene), gdzie w inwestycji zostało ostatniej niesprzedawalne mieszkanie. To tak, będzie jak najbardziej wpisywało się w radę, by uzyskać duży rabat.
realista pisze:Hextor pisze:Spróbuj poszukać troche droższe i wytargować duży rabat. Developerzy teraz są na 'musiku'.
Najpierw wypisuje Pan głupoty o dobrej komunikacji na Fredry, gdzie mam nieprzyjemność codziennie tachać ponad 2 km na nogach do przystanku tramwajowego obok Wadowickiej, a teraz że deweloperzy są na jakimś "musiku".
Na jakim musiku są deweloperzy? Którzy? Gdzie dają duże rabaty, proszę o info. o konkretnym takim deweloperze. Bo z tego co widzę to we wszystkich nowych inwestycjach z jakimi się zaznajamiałem (kilkanaście) ceny są wyższe niż w zeszłym roku.
Takie rady są super
Ale fakt, być może Pani znajdzie sobie jakąś nieustawną klitkę nad śmietnikiem od strony ruchliwej drogi lub koczowiska bezdomnych (na fredry takowe są nadal notabene), gdzie w inwestycji zostało ostatniej niesprzedawalne mieszkanie. To tak, będzie jak najbardziej wpisywało się w radę, by uzyskać duży rabat.
Skąd idziesz 2 km do pętli Lagiewniki? Z tego nowego osiedla co Spravia buduję? Czy może z okolic Biedronki która jest na drugim końcu ulicy? Przypominam, że jak już dojdziesz na pętle to masz tramwaj co chwilę i pod Wawel jedzie 15 minut.
Oczywiście są miejsca lepiej skomunikowane, ale jest naprawdę sporo miejsc w mieście z dużo gorszą komunikacja. Nie wiem w jakim świecie Ty żyjesz.
Btw sprawdziłem i Google maps pokazuje na pętle 750 metrów, a nie 2 kilometry.
https://maps.app.goo.gl/GGgLa6MdBfeFNrAj7
Co do cen. Faktycznie jest drożej niż rok temu. Dlaczego? Bo ceny rosły bardzo szybko do połowy 2022 roku. Ale od tamtego czasu sytuacja się zmieniła i obecnie ceny stoją w miejscu. Stopy poszły w górę, zdolnosc kredytowa ludzi spadla. Ilość sprzedanych mieszkań poleciała na łeb, na szyję. Obecnie schodzą prawie tylko kawalerki za gotówkę na wynajem. Jeżeli się szuka większego mieszkania to spokojnie można wynegocjować rabat, co jeszcze rok temu było nie do pomyślenia bo mieszkania schodziły jak świeże bułeczki.
-
Hextor pisze:realista pisze:Najpierw wypisuje Pan głupoty o dobrej komunikacji na Fredry, gdzie mam nieprzyjemność codziennie tachać ponad 2 km na nogach do przystanku tramwajowego obok Wadowickiej, a teraz że deweloperzy są na jakimś "musiku".
Takie rady są super
Skąd idziesz 2 km do pętli Lagiewniki? Z tego nowego osiedla co Spravia buduję? Czy może z okolic Biedronki która jest na drugim końcu ulicy? Przypominam, że jak już dojdziesz na pętle to masz tramwaj co chwilę i pod Wawel jedzie 15 minut.
Oczywiście są miejsca lepiej skomunikowane, ale jest naprawdę sporo miejsc w mieście z dużo gorszą komunikacja. Nie wiem w jakim świecie Ty żyjesz.
Btw sprawdziłem i Google maps pokazuje na pętle 750 metrów, a nie 2 kilometry.
https://maps.app.goo.gl/GGgLa6MdBfeFNrAj7
Co do cen. Faktycznie jest drożej niż rok temu. Dlaczego? Bo ceny rosły bardzo szybko do połowy 2022 roku. Ale od tamtego czasu sytuacja się zmieniła i obecnie ceny stoją w miejscu. Stopy poszły w górę, zdolnosc kredytowa ludzi spadla. Ilość sprzedanych mieszkań poleciała na łeb, na szyję. Obecnie schodzą prawie tylko kawalerki za gotówkę na wynajem. Jeżeli się szuka większego mieszkania to spokojnie można wynegocjować rabat, co jeszcze rok temu było nie do pomyślenia bo mieszkania schodziły jak świeże bułeczki.
Nie do konca, Duze mieszkania zawsze byly do negocjacji. Dadatkowo cena za m2 jest w nich nizsza, stad deweloperzy chetniej sprzedawali 1p i 2 pokojowe.
Pewnie tak, zależy u którego developera. Ale teraz można wytargować więcej.
Znalazlam 3 inwestycje, ktore spelniaja wiekszosc moich wymagan:
1. Zalesie Corner house (Ruczaj)
+dosyc ladna okolica, blisko trajka, sklepy itp
-troche daleko od centrum, stosunkowo drogo jak na ta lokalizacje
2. Tesoro Verde Residence (Lagiewniki)
+podwyzszony standard, czesc rekreacyjna dla mieszkancow, spokojna okolica, dobra lokalizacja z komunikacja
-teren polozy blisko rzeki, czesc dzialki polozona w strefie powodziowej, pytanie czy to bedzie uciazliwe przy tej rzece
3. Przy Mogilskiej od Develii (Pr. Czerwony)
+dobra lokalizacja, blisko centrum
-betonoza dokola, malo zieleni, ewentualne korki
Co myslicie o tym inwestycjach? W kazdej jest cos co mi sie podoba i cos co nie i bardzo trudno wybrac
moze ktos ma jakies przemyslenia nt. wyzej wymienionych inwestycji?
1. Zalesie Corner house (Ruczaj)
+dosyc ladna okolica, blisko trajka, sklepy itp
-troche daleko od centrum, stosunkowo drogo jak na ta lokalizacje
+podwyzszony standard, czesc rekreacyjna dla mieszkancow, spokojna okolica, dobra lokalizacja z komunikacja
-teren polozy blisko rzeki, czesc dzialki polozona w strefie powodziowej, pytanie czy to bedzie uciazliwe przy tej rzece
3. Przy Mogilskiej od Develii (Pr. Czerwony)
+dobra lokalizacja, blisko centrum
-betonoza dokola, malo zieleni, ewentualne korki
Co myslicie o tym inwestycjach? W kazdej jest cos co mi sie podoba i cos co nie i bardzo trudno wybrac

Gabi_ pisze:Znalazlam 3 inwestycje, ktore spelniaja wiekszosc moich wymagan:
Co myslicie o tym inwestycjach? W kazdej jest cos co mi sie podoba i cos co nie i bardzo trudno wybracmoze ktos ma jakies przemyslenia nt. wyzej wymienionych inwestycji?
ad 2 . widziałem na spacerze. problemem raczej nie rzeka która jest poniżej tylko to co na wysokości dachu - czyli dojazd do Sanktuarium , parkingi i tysiące gości na okrągło.
a ceny to raczej nie półka o której pisano - tu się nie kupi nic za 10 k/m2 - może pomieszczenie gospodarcze
- Załączniki
-
- Tuuus.jpg (49.26 KiB) Przejrzano 3040 razy
-
- Tuus.jpg (73.94 KiB) Przejrzano 3040 razy
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”