SmokWawelski pisze:https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10686682/obcokrajowcy-kupuja-coraz-wiecej-mieszkan-w-2021-roku-przelamana-zostala-kolejna-bariera.html
To dopiero poczatek. Kolejna prognoza, ktora sie urzeczywistnia.
Ciekawe ciekawe . Ja pod to kupiłem trochę akcji deweloperów zaraz po rozpoczęciu wojny, ale jak zobaczyłem ostatnie dane to polikwidowałem te pozycje.
Wiesz niby Ukraińcy jeszcze przed Covidem to było 2 mln osób czyli 5 % całej naszej populacji, ale w danych które sam przytaczasz, kupili 5 tys mieszkań , z ponad 0,5 mln wszystkich transakcji na rynku nieruchomości , czyli niespełna 1 %.
Niby przez granice przeszło 2,7 mln uchodźców , ale o Pesele wystąpiło mniej niż 1 mln, spory udział w tych 2,7 mln to były te osoby które już w PL pracowały , ale ze względu na dodatkowe benefity z bycia uchodźcą , po prostu wjechało i wyjechało z ukrainny, więc sztucznie pompowało statystyki . Tak z 700 tys , to pewnie był sztuczny ruch , niecały 1 mln został u nas, ponad 1 mln pojechało dalej na zachód.
Z tego 1 mln , 50 % to kobiety a 50 % dzieci , realnie będzie to jakieś 300-400 tys gospodarstw domowych.
Z ankiet ostatnio przeprowadzonych 50 % chce wrócić na ukrainne , 30 % chce jechać dalej na zachód , a tylko 20 % planuje zostać w PL .... czyli jakieś 100 tys gospodarstw domowych ... , to nie będzie miało wielkiego wpływu na rynek.
Ja mocno się napaliłem na to wojenne eldorado nieruchomościowe, ale po tych ostatnich danych sprzedałem akcje deweloperów ... , na tą chwilę stwierdziłem że bardziej będą stopy % ciągnęły rynek w dół , niż uchodźcy w górę ...