Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
scr4tchi

Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Postautor: scr4tchi » 06 lip 2023, 7:47

Jeśli ktoś już zamierza wziąć ten kredyt 2%, a myślę, że takich osób będzie sporo, bo oferta jest ciekawa to raziłbym się trzymać z dala od PKO BP. Nie ma co się z nimi użerać.

blue

Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Postautor: blue » 06 lip 2023, 8:46

scr4tchi pisze:Jeśli ktoś już zamierza wziąć ten kredyt 2%, a myślę, że takich osób będzie sporo, bo oferta jest ciekawa to raziłbym się trzymać z dala od PKO BP. Nie ma co się z nimi użerać.

Moglbys rozwinac dlaczego?

terens

Postautor: terens » 06 lip 2023, 10:57

blue pisze:
scr4tchi pisze:Jeśli ktoś już zamierza wziąć ten kredyt 2%, a myślę, że takich osób będzie sporo, bo oferta jest ciekawa to raziłbym się trzymać z dala od PKO BP. Nie ma co się z nimi użerać.

Jeśli zastrzegają, że u nich nie można spłacić wcześniej, niż przed upływem 15 lat, to też byłbym ostrożny.

SirCinek

Postautor: SirCinek » 06 lip 2023, 11:22

terens pisze:
blue pisze:

Jeśli zastrzegają, że u nich nie można spłacić wcześniej, niż przed upływem 15 lat, to też byłbym ostrożny.

A to jest w ogóle dopuszczalna klauzula przy kredycie hipotecznym?

terens

Postautor: terens » 06 lip 2023, 11:41

SirCinek pisze:A to jest w ogóle dopuszczalna klauzula przy kredycie hipotecznym?

Skoro jest jak byk na ich stronie:
Minimalny okres spłaty to 15 lat

To pewnie ktoś to analizował. Choć nigdy nie wiadomo, jak to jest z bankami, to co kiedyś było legalne, okazuje się, że dzisiaj już takie nie jest.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 06 lip 2023, 12:28

blue pisze:

Polityka udzielania kredytu, spłaty i wszystkiego związanego z hipoteką jest tak pokręcona, że nie ma co się zagłębiać. Lepiej skorzystać z banku w którym spłacasz kredyt bez odsetek i kiedy Ci się podoba, a nie że musisz łazić po bankach i umawiać się na spotkania. Mój doradca finansowy od początku skreślał ten bank, wybrałem kredyt w innym i jestem bardzo zadowolony z obsługi jak i przejrzystości mojego kredytu. Wszystko mogę robić z poziomu aplikacji. Nie będę mówił jaki bank, bo będzie, że jestem opłacony :D

NeVeS

Postautor: NeVeS » 06 lip 2023, 12:56

Ten pomysł z minimalnym okresem spłaty 15 lat, to pochodzi z regulaminu BGK dotyczącym kredytu 2%, więc będzie dotyczył wszystkich banków. Raczej to oznacza, że minimalna długość umowy będzie na 15 lat. Żaden z banków nie udostępnił publicznie niestety żadnych regulacji na temat jak będzie wyglądała wcześniejsza spłata, czy i jaka będzie prowizja od tego. Skoro kredyt będzie mozna nadpłacać po pierwszych 3 latach to i pewnie będzie można go wcześniej w całości spłacić, inaczej byłoby to nielogiczne.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 12 lip 2023, 11:26

Pierwsze wiarygodne dane o frekwencji :
Do tej pory złożono 4 tys. wniosków kredytowych w ramach programu "bezpieczny kredyt" - poinformował w środę w Radiu ZET minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

aczkolwiek pewnie jest jeszcze sporo osób które już podpisały umowy kupna, ale jeszcze nie złożyło wniosków o kredyt.

Mar G

Postautor: Mar G » 13 lip 2023, 11:10

Widać już efekty programu "Bezpieczny kredyt". Mieszkania, które na moim osiedlu rok temu kosztowały 500-600 tys., dziś kosztują 700-800 tys. złotych.

Podrożały dokładnie do limitu ceny "z dopłatą".

Dokładnie tak, jak ostrzegali specjaliści.

Szef resortu rozwoju przypomniał, że w tym roku nie ma limitów, jeśli chodzi o wsparcie w ramach programu. — Jak się zgłosi 50-60 tys. osób, wszyscy otrzymają to wsparcie — zadeklarował.[i][b]
[/b][/i]

money.pl/gospodarka/skokowy-wzrost-cen-mieszkan-bezpieczny-kredyt-rozsierdzil-polakow-6918869815753568a.html

tu też to zapowiadaliśmy - wbrew kilku wieszczącym że program spowoduje...spadki cen. jak można być tak naiwnym od lat

Ibrakadabra9

Postautor: Ibrakadabra9 » 13 lip 2023, 11:28

Przecież każdy średnio inteligenty człowiek wie, że ten program to transport pieniędzy pomiędzy państwem, a bankami i deweloperami. Bez tego programu banksterka i deweloperka straciłaby sporo pieniędzy, a tak stracą te pieniądze zwykli Kowalscy..

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”