Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum
Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum
Jeśli ktoś już zamierza wziąć ten kredyt 2%, a myślę, że takich osób będzie sporo, bo oferta jest ciekawa to raziłbym się trzymać z dala od PKO BP. Nie ma co się z nimi użerać.
Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum
scr4tchi pisze:Jeśli ktoś już zamierza wziąć ten kredyt 2%, a myślę, że takich osób będzie sporo, bo oferta jest ciekawa to raziłbym się trzymać z dala od PKO BP. Nie ma co się z nimi użerać.
Moglbys rozwinac dlaczego?
blue pisze:scr4tchi pisze:Jeśli ktoś już zamierza wziąć ten kredyt 2%, a myślę, że takich osób będzie sporo, bo oferta jest ciekawa to raziłbym się trzymać z dala od PKO BP. Nie ma co się z nimi użerać.
Jeśli zastrzegają, że u nich nie można spłacić wcześniej, niż przed upływem 15 lat, to też byłbym ostrożny.
terens pisze:blue pisze:scr4tchi pisze:Jeśli ktoś już zamierza wziąć ten kredyt 2%, a myślę, że takich osób będzie sporo, bo oferta jest ciekawa to raziłbym się trzymać z dala od PKO BP. Nie ma co się z nimi użerać.
Jeśli zastrzegają, że u nich nie można spłacić wcześniej, niż przed upływem 15 lat, to też byłbym ostrożny.
A to jest w ogóle dopuszczalna klauzula przy kredycie hipotecznym?
SirCinek pisze:A to jest w ogóle dopuszczalna klauzula przy kredycie hipotecznym?
Skoro jest jak byk na ich stronie:
Minimalny okres spłaty to 15 lat
To pewnie ktoś to analizował. Choć nigdy nie wiadomo, jak to jest z bankami, to co kiedyś było legalne, okazuje się, że dzisiaj już takie nie jest.
blue pisze:scr4tchi pisze:Jeśli ktoś już zamierza wziąć ten kredyt 2%, a myślę, że takich osób będzie sporo, bo oferta jest ciekawa to raziłbym się trzymać z dala od PKO BP. Nie ma co się z nimi użerać.
Polityka udzielania kredytu, spłaty i wszystkiego związanego z hipoteką jest tak pokręcona, że nie ma co się zagłębiać. Lepiej skorzystać z banku w którym spłacasz kredyt bez odsetek i kiedy Ci się podoba, a nie że musisz łazić po bankach i umawiać się na spotkania. Mój doradca finansowy od początku skreślał ten bank, wybrałem kredyt w innym i jestem bardzo zadowolony z obsługi jak i przejrzystości mojego kredytu. Wszystko mogę robić z poziomu aplikacji. Nie będę mówił jaki bank, bo będzie, że jestem opłacony

Ten pomysł z minimalnym okresem spłaty 15 lat, to pochodzi z regulaminu BGK dotyczącym kredytu 2%, więc będzie dotyczył wszystkich banków. Raczej to oznacza, że minimalna długość umowy będzie na 15 lat. Żaden z banków nie udostępnił publicznie niestety żadnych regulacji na temat jak będzie wyglądała wcześniejsza spłata, czy i jaka będzie prowizja od tego. Skoro kredyt będzie mozna nadpłacać po pierwszych 3 latach to i pewnie będzie można go wcześniej w całości spłacić, inaczej byłoby to nielogiczne.
Pierwsze wiarygodne dane o frekwencji :
aczkolwiek pewnie jest jeszcze sporo osób które już podpisały umowy kupna, ale jeszcze nie złożyło wniosków o kredyt.
Do tej pory złożono 4 tys. wniosków kredytowych w ramach programu "bezpieczny kredyt" - poinformował w środę w Radiu ZET minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.
aczkolwiek pewnie jest jeszcze sporo osób które już podpisały umowy kupna, ale jeszcze nie złożyło wniosków o kredyt.
Widać już efekty programu "Bezpieczny kredyt". Mieszkania, które na moim osiedlu rok temu kosztowały 500-600 tys., dziś kosztują 700-800 tys. złotych.
Podrożały dokładnie do limitu ceny "z dopłatą".
Dokładnie tak, jak ostrzegali specjaliści.
Szef resortu rozwoju przypomniał, że w tym roku nie ma limitów, jeśli chodzi o wsparcie w ramach programu. — Jak się zgłosi 50-60 tys. osób, wszyscy otrzymają to wsparcie — zadeklarował.[i][b][/b][/i]
money.pl/gospodarka/skokowy-wzrost-cen-mieszkan-bezpieczny-kredyt-rozsierdzil-polakow-6918869815753568a.html
tu też to zapowiadaliśmy - wbrew kilku wieszczącym że program spowoduje...spadki cen. jak można być tak naiwnym od lat
Podrożały dokładnie do limitu ceny "z dopłatą".
Dokładnie tak, jak ostrzegali specjaliści.
Szef resortu rozwoju przypomniał, że w tym roku nie ma limitów, jeśli chodzi o wsparcie w ramach programu. — Jak się zgłosi 50-60 tys. osób, wszyscy otrzymają to wsparcie — zadeklarował.[i][b][/b][/i]
money.pl/gospodarka/skokowy-wzrost-cen-mieszkan-bezpieczny-kredyt-rozsierdzil-polakow-6918869815753568a.html
tu też to zapowiadaliśmy - wbrew kilku wieszczącym że program spowoduje...spadki cen. jak można być tak naiwnym od lat
-
Przecież każdy średnio inteligenty człowiek wie, że ten program to transport pieniędzy pomiędzy państwem, a bankami i deweloperami. Bez tego programu banksterka i deweloperka straciłaby sporo pieniędzy, a tak stracą te pieniądze zwykli Kowalscy..
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”