Gdzie kupić mieszkanie w Krakowie w 2023 r. / opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
realista

Re: Gdzie kupić mieszkanie w Krakowie w 2023 r. / opinie na forum

Postautor: realista » 16 lut 2023, 18:17

adam123 pisze:
realista pisze:
asander pisze:A co kolega powie o Podedworze 9 na Piaskach tuż obok Rezerwatu Rzecznego Drwinka?
Ceny dość przystępne jak na obecne realia 9-10.5K, blisko do tramwaju, szkoły, sklepów.
podedworze9.pl

Dzięki za propozycję, dla rodziny to może fajne miejsce, ale dla mnie mimo dobrej komunikacji daleko do biurowców chociażby na początku Wielickiej.

Korzystając z okazji, wiecie może co tam ma powstać i dlaczego stoi odłogiem od kilku lat?
https://goo.gl/maps/ytJG54iMzbCNrsyT9

Pytam bo okolica mnie bardzo interesuje.

działka przeznaczona na usługi, własność Super Krak, więc mieszkań nie będzie na tym miejscu.
Z uwagi na to, że mieszkałem w tym rejonie, uważam że są lepsze miejsca do życia w Krakowie.
Sam po długich wahaniach wybrałem Krowodrzę, teraz wynajmuję tu, ale wprowadzam się do swojego mieszkania w tym roku jeszcze.

Dzięki za info. Możesz napisać co Ci nie odpowiada w tamtejszej okolicy parku wodnego/oświecenia? Ja generalnie lubię osiedla na górkach (sentyment do zachodów słońca na Oświecenia, czy ul. Witosa), tam jest zawsze jaśniej i jakoś wydają się być większe przestrzenie.
Natomiast Krowodrza wydaje mi się strasznie zabetonowana (zabetonowana przez stare brudne od spalin budownictwo, a na północy wzdłuż torów najbrzydsze miejsca w całym Krakowie) i zamieszkała głownie przez emerytów. Mam tutaj na myśli wszystko wokół ul. Czarnowiejskiej i Kijowskiej. Znacznie lepiej prezentują się w moim mniemaniu sąsiednie Bronowice, które jadąc Armii Krajowej są może 3-4 min. dalej od centrum. Możesz zawęzić nieco obszar Krowodrzy o jakiej piszesz? Może zrozumiem fenomen, który panuje wśród wielu na tym forum.

adam123

Postautor: adam123 » 20 lut 2023, 10:04

realista pisze:
adam123 pisze:
realista pisze:Dzięki za propozycję, dla rodziny to może fajne miejsce, ale dla mnie mimo dobrej komunikacji daleko do biurowców chociażby na początku Wielickiej.

Korzystając z okazji, wiecie może co tam ma powstać i dlaczego stoi odłogiem od kilku lat?
https://goo.gl/maps/ytJG54iMzbCNrsyT9

Pytam bo okolica mnie bardzo interesuje.

działka przeznaczona na usługi, własność Super Krak, więc mieszkań nie będzie na tym miejscu.
Z uwagi na to, że mieszkałem w tym rejonie, uważam że są lepsze miejsca do życia w Krakowie.
Sam po długich wahaniach wybrałem Krowodrzę, teraz wynajmuję tu, ale wprowadzam się do swojego mieszkania w tym roku jeszcze.

Dzięki za info. Możesz napisać co Ci nie odpowiada w tamtejszej okolicy parku wodnego/oświecenia? Ja generalnie lubię osiedla na górkach (sentyment do zachodów słońca na Oświecenia, czy ul. Witosa), tam jest zawsze jaśniej i jakoś wydają się być większe przestrzenie.
Natomiast Krowodrza wydaje mi się strasznie zabetonowana (zabetonowana przez stare brudne od spalin budownictwo, a na północy wzdłuż torów najbrzydsze miejsca w całym Krakowie) i zamieszkała głownie przez emerytów. Mam tutaj na myśli wszystko wokół ul. Czarnowiejskiej i Kijowskiej. Znacznie lepiej prezentują się w moim mniemaniu sąsiednie Bronowice, które jadąc Armii Krajowej są może 3-4 min. dalej od centrum. Możesz zawęzić nieco obszar Krowodrzy o jakiej piszesz? Może zrozumiem fenomen, który panuje wśród wielu na tym forum.

W okolicy Parku wodnego właśnie wspomniana prze Ciebie betonoza jest problemem. a już w szczególności na wskazanej przez Ciebie działce.
Ja kupiłem w okolicy Kleparza - kto nie mieszkał na Krowodrzy, nie zrozumie jej fenomenu. absolutnie wszystko masz "pod ręką" tu już działa i funkcjonuje doskonale tzw miasto piętnastominutowe. w 15 minut spacerem dostaniesz się wszędzie gdzie chcesz, bo wszystko masz pod ręką. Ale życie mi już pokazało, że nie da się nikomu wytłumaczyć, że jedna dzielnica ma znaczną przewagę nad inną, dopóki sam nie spróbujesz jak ona smakuje.

luc

Postautor: luc » 20 lut 2023, 14:17

adam123 pisze:Ja kupiłem w okolicy Kleparza - kto nie mieszkał na Krowodrzy, nie zrozumie jej fenomenu. absolutnie wszystko masz "pod ręką" tu już działa i funkcjonuje doskonale tzw miasto piętnastominutowe. w 15 minut spacerem dostaniesz się wszędzie gdzie chcesz, bo wszystko masz pod ręką.

W 15 min dostaniesz się też 130 z przystanku Wrocławska do Nowego Kleparza, zresztą samochodem chyba podobnie w godzinach szczytu ;) A poważniej, to każda okolica ma swoje wady i zalety, jak pisałeś, kto mieszkał, ten wie. Inna sprawa, że faktycznie, okolica wspomnianej wyżej działki, to taka mało szczęśliwa, polecam "spacer" ulicą pomiędzy OBI, Krokusem, a osiedlami wybudowanymi przez Bumę, Budimex, hotelem Swing, Parkiem Wodnym w upalny dzień.

Skandal

Postautor: Skandal » 09 mar 2023, 21:22

Czy udało się coś znaleźć fajnego?
Patrzyłeś na sliczna36.pl ?

realista

Postautor: realista » 10 mar 2023, 19:26

Skandal pisze:Czy udało się coś znaleźć fajnego?

ul. śliczna jest paradoksalnie przebrzydka i gdyby komuś zasłonić oczy w czasie dojazdu i postawić przy tej inwestycji to w życiu by nie pomyślał, że to Kraków albo że tam mieszkania mogą być powyżej 10k/m2, wisienką na torcie w tej okolicy są drogi (jakość i szerokość).
Na 95% wybiorę mieszkanie przy Stańczyka od Echo, wydaje mi się, że ma najlepszy stosunek ceny do lokalizacji.

Skandal

Postautor: Skandal » 11 mar 2023, 10:14

realista pisze:

ul. śliczna jest paradoksalnie przebrzydka i gdyby komuś zasłonić oczy w czasie dojazdu i postawić przy tej inwestycji to w życiu by nie pomyślał, że to Kraków albo że tam mieszkania mogą być powyżej 10k/m2, wisienką na torcie w tej okolicy są drogi (jakość i szerokość).
Na 95% wybiorę mieszkanie przy Stańczyka od Echo, wydaje mi się, że ma najlepszy stosunek ceny do lokalizacji.

Tak, te minusy się zgadzają. Byłem i rzeczywiście okolica jest brzydka, a droga dziurawa i wąska.
Na plus blisko Park Lotników, dobra komunikacja i lokalizacja, ceny pewnie ok (11-12k), dobry widok z mieszkań wyższych piętr bo są tory i nic tam nie stanie żeby zasłonić. Same duże mieszkania. Ja mocno rozważam i szukam minusów. Albo lepszych alternatyw.

neo

Postautor: neo » 11 mar 2023, 23:38

Skandal pisze:
realista pisze:

Tak, te minusy się zgadzają. Byłem i rzeczywiście okolica jest brzydka, a droga dziurawa i wąska.
Na plus blisko Park Lotników, dobra komunikacja i lokalizacja, ceny pewnie ok (11-12k), dobry widok z mieszkań wyższych piętr bo są tory i nic tam nie stanie żeby zasłonić. Same duże mieszkania. Ja mocno rozważam i szukam minusów. Albo lepszych alternatyw.

Jeśli chodzi o drogę, to chyba coś powinno się zmoenić na lepsze, bo ruszyła już rozbudowa ul. Łaszkiewicza w Krakowie, dzięki czemu ten dojazd do Mogilskiej ma zyskać połączenie z ul. Piękną wzdłuż torów. Co nie zmienia faktu, że ta okolica poprzecinana płotami grodzonych osiedli, to jakiś absurd :)

Co do linii kolejowej, to może i ma swoje plusy, ale pociągni nią przejeżdżające zdarzało mi się całkiem wyraźnie słyszeć np. W Czyżynach, w rejonie ul. Stella-Sawickiego, więc bliżej pewnie słychać je lepiej.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”