11.02.2025, Warszawa (PAP) - Ceny transakcyjne na 7 największych rynkach nieruchomości w IV kwartale wzrosły rdr o 12,14 proc. na rynku pierwotnym - podał NBP.
NBP podaje dane dla miast: Gdańsk, Gdynia, Kraków, Łódź, Poznań, Warszawa i Wrocław.
Badania dla IV kwartału są przeprowadzane w miesiącach - wrzesień, październik, listopad.
Kdk wzrost cen transakcyjnych rynku pierwotnego wyniósł 1,33 proc.
Ceny ofertowe rdr wzrosły o 9,16 proc. Kdk spadek wyniósł 0,46 proc.
Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje
Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje
Ceny transakcyjne nieruchomości na rynku pierwotnym w IV kw. wzrosły rdr o 12,14 proc. - NBP
-
Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje
ceny transakcyjne spadły o 3.4% na rynku pierwotnym w Krakowie kwartał do kwartału
trzeba pamiętać że umowy były negocjowane średnio kwartał wcześniej, także 3 kwartał 2024r. możemy datować za początek pękania bańki, i co ciekawe myślałem że Kraków i Łódź będą sygnalistami do załamania rynku, jako te najbardziej przegrzane, tymczasem mamy Kraków i Wrocław
a tutaj wytyczne do ankiety na podstawie której NBP gromadzi dane
Cena lokalu mieszkalnego nie powinna zawierać cen: garażu, miejsca postojowego,komórki lokatorskiej (piwnicy).
czyli biorąc pod uwagę fakt że deweloperuchy zanim zaczną schodzić z ceny za metr, najpierw dają miejsca postojowe i komórki gratis (przyjmijmy że to jakieś 8-10% całkowitej ceny mieszkania z garażem i komórką), to mamy do czynienia z kilkunastoprocentowymi spadkami
a to dopiero się rozkręca ...
Nie wiem, wszędzie słyszę o promocjach i rabatach. Mam zarezerwowane mieszkanie w Atalu i próbowałem wynegocjować zniżkę na 2gie miejsce posotojwe. Nie chcą zejść ani złotówki a nawet zaproponowali sprzedaż drożej niż ja kupowałam bo podnieśli ceny.
Jedyne co udało się wynegocjować to przesunięcie harmonogramu o kilka miesięcy. Dodam, że mieszkanie prawie 100m więc myślałem, że będą starać się mnie utrzymać, a byli skłonni rozwiązać umowę. Info jakie dostałem to, że sprzedać bloku normalnie trwa 2-2,5 roku, a sprzedaż zaczęli nie cały rok temu i wszystko wraca do normalności.
Więc sam nie wiem, ale wygląda, że kieszenie mają naprawdę głębokie, sprzedaż stanęła, od pół roku w tej inwestycji w bloku sprzedali może 5 mieszkań a wolą, żeby ktoś zrezygnował niż iść na ustępstwa...
Jedyne co udało się wynegocjować to przesunięcie harmonogramu o kilka miesięcy. Dodam, że mieszkanie prawie 100m więc myślałem, że będą starać się mnie utrzymać, a byli skłonni rozwiązać umowę. Info jakie dostałem to, że sprzedać bloku normalnie trwa 2-2,5 roku, a sprzedaż zaczęli nie cały rok temu i wszystko wraca do normalności.
Więc sam nie wiem, ale wygląda, że kieszenie mają naprawdę głębokie, sprzedaż stanęła, od pół roku w tej inwestycji w bloku sprzedali może 5 mieszkań a wolą, żeby ktoś zrezygnował niż iść na ustępstwa...
To może dodajemy jeszcze ceny z rynku wtórnego, z danych NBP, żeby mieć pełny obraz sytuacji zanim zostaną wyciągnięte pochopne wnioski
Rynek wtórny
Ceny ofertowe:
III 2024: 16 630
IV 2024: 16 552
Ceny transakcyjne:
III 2024: 15 070
IV 2024: 15 214
Rynek pierwotny
Ceny ofertowe:
III 2024: 16 570
IV 2024: 16 581
Ceny transakcyjne:
III 2024: 16 042
IV 2024: 15 491

Rynek wtórny
Ceny ofertowe:
III 2024: 16 630
IV 2024: 16 552
Ceny transakcyjne:
III 2024: 15 070
IV 2024: 15 214
Rynek pierwotny
Ceny ofertowe:
III 2024: 16 570
IV 2024: 16 581
Ceny transakcyjne:
III 2024: 16 042
IV 2024: 15 491
mrmatii pisze:Nie wiem, wszędzie słyszę o promocjach i rabatach. Mam zarezerwowane mieszkanie w Atalu i próbowałem wynegocjować zniżkę na 2gie miejsce posotojwe. Nie chcą zejść ani złotówki a nawet zaproponowali sprzedaż drożej niż ja kupowałam bo podnieśli ceny.
Tak jest praktycznie wszedzie, wbrew temu co pisza teoretycy z forum.
Dopóki się sprzedaje, wolno ale sprzedaje, to nie opuszczą więcej niż jakiś marny ochłap.
W sumie to sprzedaż jest teraz na normalnym poziomie.
Jest równowaga w popycie i podaży to po co mają obniżać?
tonyxxl pisze:mrmatii pisze:Nie wiem, wszędzie słyszę o promocjach i rabatach. Mam zarezerwowane mieszkanie w Atalu i próbowałem wynegocjować zniżkę na 2gie miejsce posotojwe. Nie chcą zejść ani złotówki a nawet zaproponowali sprzedaż drożej niż ja kupowałam bo podnieśli ceny.
Zależy jak definiujemy ochłap
Tak jest praktycznie wszedzie, wbrew temu co pisza teoretycy z forum.
Dopóki się sprzedaje, wolno ale sprzedaje, to nie opuszczą więcej niż jakiś marny ochłap.
W sumie to sprzedaż jest teraz na normalnym poziomie.
Jest równowaga w popycie i podaży to po co mają obniżać?
- Załączniki
-
- IMG_20250211_142734.jpg (58.43 KiB) Przejrzano 842 razy
-
wtórny stabilnie od 2,3 miesięcy 1.5% miesięcznie w dół, i to w cenach ofertowych
dane NBP to są dane nawet z lipca, i przy niewielu transakcjach na wtórnym jeszcze nie było widać spadków
ten rynek nie zmieni się z dnia na dzień, chociaż już widać że się załamał, teraz tylko czekać
-
https://x.com/dawidparzyk/status/1889359965577515042?s=46
Kulisy wprowadzenia kredytu 2%, rynek mieszkaniowy załamywał się już w 2023, ale przypudrowali trupa
Czeka nas największy krach w historii, który potem na stałym poziomie utrwali zapaść demograficzna
Ciekawe słowa @ZygmuntowskiJ:
"Powiedział mi to osobiście minister @waldemar_buda (@pisorgpl), którego było widać w tym felietonie przyszliśmy do niego razem zresztą z @JanSpiewak uświadomić co się wydarzy kiedy wdroży ten naprawdę słaby pomysł i usłyszeliśmy wtedy, że nie może dojść do zatrzymania się wzrostów cen bo to się przełoży bardzo źle na polską gospodarkę"
Kulisy wprowadzenia kredytu 2%, rynek mieszkaniowy załamywał się już w 2023, ale przypudrowali trupa
Czeka nas największy krach w historii, który potem na stałym poziomie utrwali zapaść demograficzna
Chcesz dostępnych cenowo mieszkan ? Rozważ na kogo głosujesz!
I kolejny głos w kampanii wyborczej: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zandbe ... 90826.html
Trudno się nie zgodzić
Trudno się nie zgodzić
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”