Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
kwk

Re: Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Postautor: kwk » 31 maja 2020, 19:36

Ilidano pisze:Nie bardzo rozumiem złośliwości osób, które kupiły mieszkanie 2-3 lata temu, ciekaw jestem czy kupilibyście dziś mieszanie przy tych chorych cenach, mi się to zwyczajnie nie kalkuluje.

Nie jestem zlosliwy, wiec nie naleze do grupy. Natomiast sledze temat wlasnie od tego czasu i w ciagu 2-3 lat ceny poszly ok +2000-3000zl/m^2 w normalnych miejscach. Odpowiadajac na pytanie - nie, nie kupilbym - ale z innego powodu. Powodu, ktory teraz widac - miasto Krakow jest nastawione na turystyke, studentow i wynajem. To mocno srednie miejsce dla mieszkanca.

I to wszystko wroci do Krakowa - pytanie tylko kiedy i kto nie wytrzyma przerwy, wiec obnizki tylko lokalne :-)

pozdro

Re: Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Postautor: pozdro » 31 maja 2020, 19:56

Kraków ostatnio się całkiem spoko rozwija nie opowiadaj głupot. ZZM działa, Zarząd Dróg działa nawet, poprawiają bezpieczeństwo, zieleń, przestrzeń publiczną. To miast własnie teraz robi się coraz bardziej przyjazne do mieszkania. a niejak dawniej spaliny, smog, smród, zniszczone elewacje, bałagan estetyczny, hałas. Teraz własnie jest powoli jak w miastach europejskich w Wiedniu czy Niemieckich. Tylko te ceny. Ja licze że jeszcze zaczną mieszkania czynszowe jak w Wiedniu budować. Żeby nie trzeba się zadłużac do śmieci na jakieś rodzinne mieszkanie. Bo spoko 40m2 kupi za gotówkę, ale jakieś sensowne 100m2 to musiałbym na dośmiertny kredyt brać bo zanim uzbieram to podrożeje 2x :)

mac_kow

Postautor: mac_kow » 31 maja 2020, 20:23

anubis pisze:W Krakowie, wg. szacunków z różnych lat, turyści zza granicy stanowią 60-70 % wszystkich turystów.

Dodajmy do tego, że koniec lockdownu przypada wyjątkowo niefortunnie po na połowę czerwca. Studenci już wyjechali i wrócą dopiero w październiku. Turystów na razie nie ma i raczej na razie nie wrócą (a na pewno nie w tej ilości). Kto będzie korzystał usług tych wszystkich knajp, hoteli, restauracji itd? Lokalsi tego nie zapełnią. W ogóle który Krakus lata na piwo na Stare Miasto? Już nawet Kazimierz jest średnio modny, chyba tylko Dolnych Młynów ma szansę wyjść obronną ręką. ;)

Widzę, że za nazywanie rzeczy po imieniu usuwa się posty i nawet nie wysyła się wiadomości w tej sprawie- prawda, Panie Sławku?

Cieżko znaleźć odpowiednie określenia na styl i rzeczowość wypowiedzi forumowicza powyżej.

Oto pierwsze-lepsze opracowanie odnośnie turystyki w Krakowie. ZAWSZE przeważała turystyka krajowa:

krakow.pl/aktualnosci/235436,26,komunikat,ponad_14_milionow_turystow_odwiedzilo_krakow.html

A propos 2019:
"Wśród osób odwiedzających Kraków 10 750 000 to odwiedzający krajowi, a 3 300 000 – zagraniczni. Najwięcej gości zagranicznych przyjechało w tym roku z Niemiec 14,2% i Wielkiej Brytanii 13,9%, Włoch 11,5%, Francji 11,2%, Hiszpanii 10,4% oraz Ukrainy 5,4%."

Zatem nasz jakże nowy, 2 dniowy kolega, podaje nieprawdę. Symptomatyczne. Czy mój post zniknie?

Oprócz tego, wszystko to wróżenie z fusów- chociaż i tak daleko bardziej rzeczowe niż wcześniejsze opinie o śmierci turystyki, podróżowania oraz linii lotniczych.
Kraków niby jest "całroczny", ale sezon nawet się jeszcze nie zaczął a loty międzynarodowe wrócą od 1 lipca.

Oczywiście- można się również zdroworozsądkowo spodziewać, że sezon na pewno nie będzie taki jak w 2019 roku, ale sytuacja na świecie zmienia się bardzo bardzo dynamicznie- w ślad za posunieciami polityczno-"naukowymi". Okazuje się, ze powrót do względnie normalnego życia nie oznacza katastrofy medycznej i każdy dzień przynosi coraz więcej bardziej śmiałych posunięć ze strony rządow.

Mar G

Postautor: Mar G » 31 maja 2020, 22:26

miesiąc temu odsądzano mnie od czci i wiary za takie wizje ... małą wyobraźnię mają niektórzy

pb.pl/za-depozyty-w-bankach-przyjdzie-zaplacic-992618

zyneon

Postautor: zyneon » 31 maja 2020, 22:43

anubis pisze:W Krakowie, wg. szacunków z różnych lat, turyści zza granicy stanowią 60-70 % wszystkich turystów.

mac_kow pisze:Oto pierwsze-lepsze opracowanie odnośnie turystyki w Krakowie. ZAWSZE przeważała turystyka krajowa:

krakow.pl/aktualnosci/23543 ... rakow.html

A propos 2019:
"Wśród osób odwiedzających Kraków 10 750 000 to odwiedzający krajowi, a 3 300 000 – zagraniczni. Najwięcej gości zagranicznych przyjechało w tym roku z Niemiec 14,2% i Wielkiej Brytanii 13,9%, Włoch 11,5%, Francji 11,2%, Hiszpanii 10,4% oraz Ukrainy 5,4%."

Jak zwykle prawda leży po środku :)

Rzeczywiście turyści krajowi stanowią w Krakowie większość, ale...
Bardzo fajny artykuł i infografikę pod nim podrzucił mac_kow. Znajdziemy tam takie informacje jak:
1) Turyści zagraniczni, którzy zostają na min 1 noc to 3,05mln, krajowi to 7,1mln
2) Turyści krajowi zostają przeważnie na 2-3 noce, a zagraniczni na 4-7 nocy
3) ok 65% turystów krajowych i 88% turystów zagranicznych korzysta z noclegów płatnych. Reszta nocuje u rodziny i znajomych.

Z powyższego wynika, że ok 54% miejsc noclegowych jest zajętych przez turystów zagranicznych. Tak więc turyści zagraniczni stanowią mniejszość wśród turystów, ale większość wśród klientów usług noclegowych.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 31 maja 2020, 22:49

Ja wiązłem dane z jakiejś analizy Klubu Jagiellońskiego, ale nie mogę jej odkopać, bo zapomniałem pod jakim hasłem szukałem. W każdym razie to było z 2007 roku, przy czym zakładam, że proporcje się jednak nie zmieniły.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

ralf

Postautor: ralf » 31 maja 2020, 23:06

mac_kow pisze:Zatem nasz jakże nowy, 2 dniowy kolega, podaje nieprawdę.

Zacytuj tę nieprawdę albo zamilknij.
@zyneon ładnie wypunktował twoje błędne myślenie i niezrozumienie statystyk.
Ekscytujesz się oszałamiającym 3-krotnym wzrostem ilości pasażerów gdzieś tam na świecie. To może przełóż to na Kraków gdzie w kwietniu było 52, tak 52(!) pasażerów. Czy wzrost 100-krotny to dużo? 1000? Nawet 10 tys razy to i tak mniej niż było.
Kilka lat minie zanim te liczby wrócą bo bankructwa linii to już fakt (norwegian) anulowanie zamówień nowych samolotów itd.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 31 maja 2020, 23:55

ralf pisze:
mac_kow pisze:Zatem nasz jakże nowy, 2 dniowy kolega, podaje nieprawdę.

Zacytuj tę nieprawdę albo zamilknij.
@zyneon ładnie wypunktował twoje błędne myślenie i niezrozumienie statystyk.
Ekscytujesz się oszałamiającym 3-krotnym wzrostem ilości pasażerów gdzieś tam na świecie. To może przełóż to na Kraków gdzie w kwietniu było 52, tak 52(!) pasażerów. Czy wzrost 100-krotny to dużo? 1000? Nawet 10 tys razy to i tak mniej niż było.
Kilka lat minie zanim te liczby wrócą bo bankructwa linii to już fakt (norwegian) anulowanie zamówień nowych samolotów itd.

Cięzko jest dyskutować rzeczowo na takim poziomie. Widzę, ze wysyp kolegów zarejestrowanych 2 dni temu trwa. Ale to moje posty trzeba usuwać, prawda, Panie Sławku?

Prosisz- masz.

Nowy kolega pisze:
"W Krakowie, wg. szacunków z różnych lat, turyści zza granicy stanowią 60-70 % wszystkich turystów. "

Kraków.pl pisze:
"Wśród osób odwiedzających Kraków 10 750 000 to odwiedzający krajowi, a 3 300 000 – zagraniczni. "

Ja nie mam problemu z przyznaniem się do błędu. To chyba nie tajemnica, że zagraniczny turysta statystycznie zostanie dłużej oraz statystycznie wyda więcej, chętniej, rozrzutniej.
Ale fakty są faktami- turystów stricte, o tym była mowa, mamy więcej z kraju. Kropka. Trudny i jakże istotny temat wyjaśniony. Może być, czy jeszcze będziemy rozstrząsać kłopot porównania 3mln do 10 mln? Czy już kolejnemu koledze zarejestrowanemu 2 dni temu pasuje?

Rozmawiamy w kontekście. Ten był następujący- Kraków upadnie bo turystyka się skończyła przez pandemię, przeorganizowano społeczeństwa i teraz każdy #wdomu zwiedza wyłacznie on-line a do sklepu chodzi w masce gazowej. Ludzie przestali być ludźmi i nie mają żadnych potrzeb.

Otóż- ośmielam się zauważyć, ze to nieprawda, a trendy są jednoznaczne. Turystyka krajowa w "sezonie" zaleje Kraków- to jest już pewne.
Turystyka zagraniczna wróci. Prędzej czy później. To też pewne, możemy dyskutować o skali.

Nie ośmielam się przewidywać, ale ponieważ MOIM ZDANIEM sytuacja społeczno-polityczna oparta jest nie na realnych przesłankach zdrowotnych a na strachu i braku pewności, będzie się wyjaśniała bardzo gwałtownie. Można bardzo szybko przestać się bać i poczuć się pewnie. Każdy ocenia po swojemu- niektórzy nadal #siedząwdomu i #sięboją.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 01 cze 2020, 10:29

buda pisze:
mac_kow pisze:
ralf pisze:

Cytowana statystyka jest za cały 2019, nie ma tam podziału na miesiące. Akurat w Krakowie turystyka działa przez cały rok, w miarę po równo rozłożona na miesiace, oczywiscie z lekką górką w lecie.

Dane za 2017

Obrazek

W wysokim sezonie turystów jest 2x tyle co w najniższym,

mac_kow

Postautor: mac_kow » 01 cze 2020, 10:49

buda pisze: Czy będą chcieli jechac na krajowe wakacje do dużego miasta, gdzie będzie urlop niewiadomą-trzeba będzie w miejscach turystycznych nosić maseczki, bo odstępy 2 metry, ograniczenie miejsc w lokalach gastronomicznych, pewnie będa ograniczenia do wejśc do muzeów, kina niepełne etc. Decyzje podejmą potencjalni turyści. Podsumowac "zalew turystów krajowych w sezonie" będzie mozna we wrześniu.

To wszystko słuszne uwagi i założenia- ale rozmawiamy w kontekście.
A kontekst był jaki jaki był- wieszczenie bezpowrotnego (2 lata!) upadku krakowskiej turystyki oraz dorzucenie błędnego założenia, że występuje wyłącznie turystyka zagraniczna.

Co do reszty- czas pokaże. Potem będziemy się spierać, czy np. 50-60% zeszłorocznego ruchu to jest sukces czy porażka, czy to "nic" czy "bardzo dużo".

Sytuacja społeczna bardzo szybko się zmienia- póki co, już wyłącznie na lepsze. Z każdym dniem coraz mniej ludzi boi się wirusowego chochoła. Próbkę możliwości naprawdę daje spojrzenie na weekendową "Zakopiankę" - krakusi już chcą podróżować.
Nie wiem czy regularnie bywacie na Starym Mieście i obserwujecie liczbę ludzi- ale różnica między np. początkiem maja a tym, co było tydzień temu jest porażająca.

Żeby była jasność- tę dyskusję odrywam zupełnie od rozmów o cenach mieszkań. Dla mnie spokojnie mogłyby spaść.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”