Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Grejfrut

Re: Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Postautor: Grejfrut » 09 lut 2021, 20:02

timmons pisze:Szukaliśmy od jakiegoś czasu, ale te ceny są po prostu śmieszne. A Polacy utrzymają ten sam dom na rynku przez 3 lata i odmówią korekty ceny.

Chcieliśmy mieć dom, który był na rynku ponad rok. Cena 1,3 mln. Oferowane 1.1. Sprzedawca odrzucił i chciał pełnej ceny. Co za przegrany, oczywiście wciąż jest na rynku.

Ale dlaczego przegrany? On ma dom, który cały czas drożeje (w końcu go sprzeda po pożądanej cenie, jak widać nie śpieszy mu się), a Ty nie masz domu, a nieruchomości na razie cały czas drożeją. I kto jest przegrany w takiej sytuacji? :idea:

Giovanna

Re: Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Postautor: Giovanna » 09 lut 2021, 21:24

timmons pisze:Szukaliśmy od jakiegoś czasu, ale te ceny są po prostu śmieszne. A Polacy utrzymają ten sam dom na rynku przez 3 lata i odmówią korekty ceny.

Chcieliśmy mieć dom, który był na rynku ponad rok. Cena 1,3 mln. Oferowane 1.1. Sprzedawca odrzucił i chciał pełnej ceny. Co za przegrany, oczywiście wciąż jest na rynku.

Za duzo sie tutaj naczytales trollingu tych co to przepowiadali 30% obnizki i najpozniej do wiosny 2021...tyle ze ceny ciagle rosna, a Ty nadal tracisz co miesiac w wynajmowanym. Pora włączyć samodzielne myślenie.
Sprzedajacy pewnie sprzeda ten dom komuś kto jest naprawde zaintereresowany za cene jaka chciał albo z jakims umownym rabatem, a jesli ty szukasz ceny a nie domu to szukaj dalej.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

timmons

Postautor: timmons » 09 lut 2021, 21:42

jeśli dom jest na rynku od ponad roku, to jest po złej cenie.

sprzedawcy w Polsce to bardzo często kretyni najwyższego kalibru.

Mar G

Postautor: Mar G » 09 lut 2021, 21:50

timmons pisze:
sprzedawcy w Polsce to bardzo często kretyni najwyższego kalibru.

dlaczego obrażasz innych - prawdopodobnie mądrzejszych od Ciebie

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 09 lut 2021, 21:52

ceny wciąż rosną.
tak, założę się.
Widzimy tylko te wszystkie inwestycje, których nie mogą sprzedać.
Wszystkie nowe na Zabłociu zaczęły się od 14k i nikt nie kupuje.
Teraz jest 10 tys., Niektóre poniżej, a oni wciąż próbują sprzedać ...
Otwórz oczy.
Wykonaj własne badania, tak jak powiedziałem wcześniej, sprawdź, jak wyglądały ceny wcześniej. skorzystaj z archiwum lub: krakow.nieruchomosci-online.pl
Ta witryna wyświetla stare zarchiwizowane reklamy z poprzednimi cenami.

Sprawdź sam.

I zgadzam się z niektórymi tutaj: dom, który jest sprzedawany przez 1 rok, ma okropną cenę.

Nikt nie wystawia swojego domu na sprzedaż i myśli, że może poczekać 1 rok. I jeszcze. tu właśnie jesteśmy. Szukałem już prawie rok. A większość ofert, które przedstawiłem rok temu, wciąż tam jest.

Sadursky zaktualizował wszystkie swoje dane z zeszłego tygodnia, zaczęli ponownie pokazywać w moich badaniach, zapomniałem nawet o kilku ofertach, które widziałem, ceny spadły, ale większość nadal jest wysoka i nie będą sprzedawać.

Zobaczmy, czy inwestorzy mogą poczekać kolejny rok.

Mogę czekać, większość kupujących może poczekać.

Teraz jest to rynek kupujących.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 09 lut 2021, 22:00

Oleg_ pisze:ceny wciąż rosną.
tak, założę się.
Otwórz oczy.
Wykonaj własne badania, tak jak powiedziałem wcześniej, sprawdź, jak wyglądały ceny wcześniej. skorzystaj z archiwum lub: krakow.nieruchomosci-online.pl

Sprawdź sam.

I zgadzam się z niektórymi tutaj: dom, który jest sprzedawany przez 1 rok, ma okropną cenę.

Nikt nie wystawia swojego domu na sprzedaż i myśli, że może poczekać 1 rok. I jeszcze. tu właśnie jesteśmy. Szukałem już prawie rok. A większość ofert, które przedstawiłem rok temu, wciąż tam jest.

Sadursky zaktualizował wszystkie swoje dane z zeszłego tygodnia, zaczęli ponownie pokazywać w moich badaniach, zapomniałem nawet o kilku ofertach, które widziałem, ceny spadły, ale większość nadal jest wysoka i nie będą sprzedawać.

Oleg...ja niczego nie musze sprawdzac bo jestem z Krakowa i jestem tu od 50 lat, ale jesli Ty chcesz, to sam sprawdzaj, bo ewidentnie nie czujesz klimatow.
Zablocie chodzilo 4 lata temu za 8k/m2, wiec jesli dzisiaj cena ofertowa jest 14k/m2 a transakcyjna pewnie w najlepszym wypadku po wszystkich mozliwych rabatach po 13k/m2 to co mi/nam tu powiesz na ten temat? Jak myslisz, ile Zablocie bedzie kosztowaç za kolejne 3 lata....? Tylko sie skup... i włącz dobry translate/or
PS NIKT nie kupuje? Skad ta informacja? Zródła proszę.... Proszę o to, bo np moi znajomi kupili tam w styczniu mieszkanie...

Teraz jest rynek kupujacych..? No jasne...zgadzam sie..zawsze jest rynek dla kupujacych...bo nikt by nie sprzedal....
Możesz czekac piszesz...no jasne! Czekaj Bracie Oleg... Kogo o tym przekonujesz? Siebie? Czekaj...
Moze kupisz cos w 2021..i w Krakowie....pytanie za ile...?
Bedzie taniej...to pewne...ale gdzie...? Kielce ..i Minsk czeka Kolego....
Jako rodowita Krakowianka powiem, że widzi mi się że Krakow bedziesz ogladał z wynajmowango....Ale t 8-) o też trendy option...
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 09 lut 2021, 22:27

Giovanna pisze:
Oleg_ pisze:ceny wciąż rosną.
tak, założę się.
Otwórz oczy.

Sprawdź sam.

Oleg...ja niczego nie musze sprawdzac bo jestem z Krakowa i jestem tu od 50 lat, ale jesli Ty chcesz, to sam sprawdzaj, bo ewidentnie nie czujesz klimatow.
Zablocie chodzilo 4 lata temu za 8k/m2, wiec jesli dzisiaj cena ofertowa jest 14k/m2 a transakcyjna pewnie w najlepszym wypadku po wszystkich mozliwych rabatach po 13k/m2 to co mi/nam tu powiesz na ten temat? Jak myslisz, ile Zablocie bedzie kosztowaç za kolejne 3 lata....? Tylko sie skup... i włącz dobry translate/or
PS NIKT nie kupuje? Skad ta informacja? Zródła proszę.... Proszę o to, bo np moi znajomi kupili tam w styczniu mieszkanie...

Teraz jest rynek kupujacych..? No jasne...zgadzam sie..zawsze jest rynek dla kupujacych...bo nikt by nie sprzedal....
Możesz czekac piszesz...no jasne! Czekaj Bracie Oleg... Kogo o tym przekonujesz? Siebie? Czekaj...
Moze kupisz cos w 2021..i w Krakowie....pytanie za ile...?
Bedzie taniej...to pewne...ale gdzie...? Kielce ..i Minsk czeka Kolego....
Jako rodowita Krakowianka powiem, że widzi mi się że Krakow bedziesz ogladał z wynajmowango....Ale t 8-) o też trendy option...

Zabłocie to 13k?
Gdzie kilka ofert, które nigdy się nie sprzedają?

O to mi chodzi, musimy zignorować inwestorów trolli, takich jak ty, i po prostu sprawdzić rynek.

widzieć:
otodom.pl/sprzedaz/mieszkanie/krakow/zablocie/?search%5Bfilter_enum_market%5D=primary&search%5Bdescription%5D=1&search%5Bregion_id%5D=6&search%5Bsubregion_id%5D=primary&search%5Bdescription%5D=1&search%5Bregion_id%5D=6&search%5Bsubregion_id%5D=410&search= % 5Bdistrict_id% 5D = 300472

Zabłocie filtr na rynek pierwotny.
przewiń w dół .... zobaczysz 9-10-9-10 większość z nich ma tę cenę i nie sprzedają się. i nadal uważasz, że to sprawiedliwe 13k?

a jeszcze lepiej, gdy już znajdziesz taki, który Ci się podoba (czytelnik forum), odpowiednią podłogę i rozmiar ... sprawdź to:
krakow.nieruchomosci-online.pl
wyszukaj w konkretnym (określonym rozmiarze) mieszkanie, które Ci się podobało na tej stronie, i przejdź do końca. znajdziesz zarchiwizowane ogłoszenia.
Pokazałem kilka tygodni temu wiele przykładów, w których rok temu mogliśmy znaleźć dokładne dopasowanie, próbowali sprzedawać za 13-14 (jak niektórzy szaleni ludzie nadal myślą, że mogą sprzedawać) i nie sprzedawali. teraz ten sam jest 09-11 i nadal nie sprzedają, są zdesperowani, ogłaszają się na wielu stronach internetowych z nieruchomościami.
Zanim byli w stanie sprzedać wszystko przez własną witrynę inwestycyjną.

To jest dowód, możesz poszukać własnego.
Nie jestem tutaj, aby cię przekonywać tak, jak chce Giovanna, kieruję cię do badań i robisz to sam.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 09 lut 2021, 23:52

Urban.one, ceny transakcyjne za listopad w załączniku. Jak widać, wracamy do trendu spadkowego cen transakcyjnych. Przeszkód do zakupów nie ma żądanych. Mimo tego ludzie nie kupują, a ceny lecą. Szkoda, że zamknięto pierwszy wątek, bo jest jeszcze sporo innych, ciekawych danych. @Oleg ma rację - sprzedaż leży i widać to na wszystkich danych.

Na listopad 2020 11% oferty pierwotnego to były gotowe, niesprzedane budynki. Do połowy tego roku ma to być już 40%. No chyba, że sprzedaż wystrzeli...

Odpowiadając wprost na pytanie z tematu wątku: nie kupować, czekać, chyba, że ktoś rzeczywiście musi.
Załączniki
indeks-urban.one_duze-miasta_lokale-mieszkalne_listopad.jpg
indeks-urban.one_duze-miasta_lokale-mieszkalne_listopad.jpg (42.21 KiB) Przejrzano 4826 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 10 lut 2021, 1:09

Mam prośbę, jeżeli ktoś ma do powiedzenia coś w tej kwestii, to poproszę o powstrzymanie się od personalnych wycieczek, obrażania. Niech to będzie dyskusja na argumenty. Inaczej ten temat także zostanie zamknięty.

aro_kr

Postautor: aro_kr » 10 lut 2021, 7:50

anubis pisze:Urban.one, ceny transakcyjne za listopad w załączniku. Jak widać, wracamy do trendu spadkowego cen transakcyjnych.

Gdzie ceny lecą w Krakowie ? Proszę o konkretne inwestycje. Interesuje mnie rynek pierwotny. Obserwuje kilka inwestycji w okolicy Paszowa i ceny od początku pandemii wzrosły.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”