Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
kupiec022

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: kupiec022 » 12 cze 2022, 19:14

Jestem w szoku jak czytam, że wibor 6m plus marża to już prawie 10%, przecież przy kredycie 600tys, co w takim mieście jak Kraków przy cenach nieruchomości z 2021 to jakieś 50tys :shock: odsetek
Plus rata kapitałowa, to przecież dużo więcej wychodzi niż wynajem w centrum :(

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 12 cze 2022, 22:42

kupiec022 pisze:Jestem w szoku jak czytam, że wibor 6m plus marża to już prawie 10%, przecież przy kredycie 600tys, co w takim mieście jak Kraków przy cenach nieruchomości z 2021 to jakieś 50tys :shock: odsetek
Plus rata kapitałowa, to przecież dużo więcej wychodzi niż wynajem w centrum :(

Trzeba bylo sie nie szokowac przed 2020, i zamiast zapowiadac tutaj wtedy 50% przeceny, to bylo kupowac np Zablocie czy Krowodrze po 8-9k/m2.... bo dzisiaj w tej cenie to mozna kupic parter, przy drodze ekspresowej na koncu krakowskiego swiata.
Už se to nevrátí :D

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 13 cze 2022, 12:21

Przy aktualnych danych optymizm do pro-wzrostów można porównać do kojota który sciga strusia już biegnąc w powietrzu poza półką skalną. If you know what I mean...
Materiały też miałby być już tylko droższe, pamietam jak za kazdym ogladanym mieszkaniem na pierwotym Panie to podkreslały xD
twitter.com/Jakub_moscicki/status/1536213365886005250

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 13 cze 2022, 15:33

ziomek_szuka pisze:Przy aktualnych danych optymizm do pro-wzrostów można porównać do kojota który sciga strusia już biegnąc w powietrzu poza półką skalną. If you know what I mean...
Materiały też miałby być już tylko droższe, pamietam jak za kazdym ogladanym mieszkaniem na pierwotym Panie to podkreslały xD

Ale kto tu pisze i ma "optymizm" do wzrostow? Od 3 lat czytamy tutaj o 50% obnizkach.

Mar G

Postautor: Mar G » 13 cze 2022, 15:34

ziomek_szuka pisze:Materiały też miałby być już tylko droższe, pamietam jak za kazdym ogladanym mieszkaniem na pierwotym Panie to podkreslały xD

a potaniały ? podaj co i gdzie - wielu się ucieszy

bankier.pl/wiadomosc/Ceny-materialow-budowlanych-ciagle-w-gore-8356158.html

tomm

Postautor: tomm » 18 cze 2022, 16:30

ciekawa sytuacja na mieszkaniach w KRK, srednia ofertowa spada ale najtansze mieszkania (<10k) dalej znikaja, tzn zablocie schodzi z cen a fliperzy dalej flipuja, zamiast archiwalnych cen 8-16k zaraz bedzie 10-13k a potem bul bul bul..
do tego widac przesilenie na rynku najmu

Obrazek

moja prognoza to spadki 0,5-1,0% /mc przez najblizsze 2-3lata (tak dlugo stopy pozostana w podobnych rejonach), do tego gielda niedlugo zawroci (w tych rejonach byla tylko 2 razy w ostatnich 10latach) i kazdy bedize chcial sie przylaczyc do nowej hossy pokoleniowej
Ostatnio zmieniony 18 cze 2022, 21:25 przez tomm, łącznie zmieniany 1 raz.

WiktorR

Postautor: WiktorR » 18 cze 2022, 17:16

tomm pisze:ciekawa sytuacja na mieszkaniach w KRK, srednia ofertowa spada ale najtansze mieszkania (<10k) dalej znikaja, tzn zablocie schodzi z cen a fliperzy dalej flipuja, zamiast archiwalnych cen 8-16k zaraz bedzie 10-13k a potem bul bul bul..

moja prognoza to spadki 0,5-1,0% /mc przez najblizsze 2-3lata (tak dlugo stopy pozostana w podobnych rejonach), do tego gielda niedlugo zawroci (w tych rejonach byla tylko 2 razy w ostatnich 10latach) i kazdy bedize chcial sie przylaczyc do nowej hossy pokoleniowej

Jeżeli zaczęliśmy besse to S&P jest dopiero -25% pod wodą. Za 2 mięsiąca powinny być pierwsze odczyty z gospodarki o recesji potem czeka nas 12-18 miesięcy spadków. Jeżeli chodzi o giełdę nie jesteśmy nawet w połowie, my dostaniemy podwójnie główny rynek spada plus, FED, EBC, Bank Szwajcarii podnosi stopy procentowe przez co zł się osłabia.

tomm

Postautor: tomm » 18 cze 2022, 21:38

WiktorR pisze:
tomm pisze:ciekawa sytuacja na mieszkaniach w KRK, srednia ofertowa spada ale najtansze mieszkania (<10k) dalej znikaja, tzn zablocie schodzi z cen a fliperzy dalej flipuja, zamiast archiwalnych cen 8-16k zaraz bedzie 10-13k a potem bul bul bul..

Jeżeli zaczęliśmy besse to S&P jest dopiero -25% pod wodą. Za 2 mięsiąca powinny być pierwsze odczyty z gospodarki o recesji potem czeka nas 12-18 miesięcy spadków. Jeżeli chodzi o giełdę nie jesteśmy nawet w połowie, my dostaniemy podwójnie główny rynek spada plus, FED, EBC, Bank Szwajcarii podnosi stopy procentowe przez co zł się osłabia.

niech Ci bedzie ze gielda bardziej spadnie (choc juz jestesmy blisko poziomow paniki gdy zamykano wszystkie fabryki i biznesy a w TV pokazywali sznurek ciezarowek ktore wozily zwloki we wloszech). Generalnie to ja nie widze takich nastrojow jak wtedy. Duzo spolek z WIG20 bedzie miec rekordowe zyski. Problemy moga miec tylko spolki mocno zakredytowane. +1MLN ludzi tez napedza gospodarke.

Na BTC wchodzimy w faze rozpaczy - przebicie 20k ktore mialo oznaczac "koniec bitcoina". To znaczy ze koniec spadkow moze byc bliski.

Nie mniej lokaty powyzej 6% i zalamanie na kredytach i tak spowoduja korekte cen mieszkan. Jesli ropa/gaz/surowce dalej tak beda taniec to w koncu i inflacja zacznie spadac. A na obnizke stop nie ma co liczyc w sytuacji gdy stany do konca roku beda miec stopy ponad 3% - my mozemy miec 3x tyle.

Indyk

Postautor: Indyk » 19 cze 2022, 7:16

Artykuł z 2016, dosyć zabawny.

„Nikt mi nie powiedział, że miesięczna rata może wzrosnąć aż o dwa tysiące złotych. Że o 200-300 złotych, to tak – mówili mi w banku. Teraz już nie mam z czego spłacać” – rozkłada ręce pan Kazimierz, który sześć lat temu wziął kredyt na trzy mieszkania w Krakowie. „Kupiłem pod wynajem. Wszyscy eksperci twierdzili, że to świetny interes, że tylko frajerzy trzymają pieniądze w banku przy tak niskim oprocentowaniu” – przypomina inwestor. „Teraz jestem w sytuacji bez wyjścia, bo po wzroście stóp, ceny mieszkań mocno spadły” – dodaje pan Kazimierz.

web.archive.org/web/20171108135408/http://dyskusja.biz/finanse/banksterzy-nas-oszukali-zadamy-przestopowania-kredytow-57300

Kefo

Postautor: Kefo » 19 cze 2022, 8:45

Ktoś wspomniał, że stopy utrzymają się w tych rejonach. Niestety mocna podwyżka FED'u sygnalizuje co innego. Powoduje wyprzedaż aktywów w krajach rozwijających się na całym świecie przez to co uwalnia się kapitał w obiegu, co z kolei działa sprzecznie z obecną polityką NBP. Do końca roku widzimy stopy w okolicach 10%.

Smacznej kawusi!

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”