Plus rata kapitałowa, to przecież dużo więcej wychodzi niż wynajem w centrum

kupiec022 pisze:Jestem w szoku jak czytam, że wibor 6m plus marża to już prawie 10%, przecież przy kredycie 600tys, co w takim mieście jak Kraków przy cenach nieruchomości z 2021 to jakieś 50tysodsetek
Plus rata kapitałowa, to przecież dużo więcej wychodzi niż wynajem w centrum
ziomek_szuka pisze:Przy aktualnych danych optymizm do pro-wzrostów można porównać do kojota który sciga strusia już biegnąc w powietrzu poza półką skalną. If you know what I mean...
Materiały też miałby być już tylko droższe, pamietam jak za kazdym ogladanym mieszkaniem na pierwotym Panie to podkreslały xD
twitter.com/Jakub_moscicki/status/1536213365886005250
ziomek_szuka pisze:Materiały też miałby być już tylko droższe, pamietam jak za kazdym ogladanym mieszkaniem na pierwotym Panie to podkreslały xD
twitter.com/Jakub_moscicki/status/1536213365886005250
tomm pisze:ciekawa sytuacja na mieszkaniach w KRK, srednia ofertowa spada ale najtansze mieszkania (<10k) dalej znikaja, tzn zablocie schodzi z cen a fliperzy dalej flipuja, zamiast archiwalnych cen 8-16k zaraz bedzie 10-13k a potem bul bul bul..
do tego widac przesilenie na rynku najmu
moja prognoza to spadki 0,5-1,0% /mc przez najblizsze 2-3lata (tak dlugo stopy pozostana w podobnych rejonach), do tego gielda niedlugo zawroci (w tych rejonach byla tylko 2 razy w ostatnich 10latach) i kazdy bedize chcial sie przylaczyc do nowej hossy pokoleniowej
WiktorR pisze:tomm pisze:ciekawa sytuacja na mieszkaniach w KRK, srednia ofertowa spada ale najtansze mieszkania (<10k) dalej znikaja, tzn zablocie schodzi z cen a fliperzy dalej flipuja, zamiast archiwalnych cen 8-16k zaraz bedzie 10-13k a potem bul bul bul..
do tego widac przesilenie na rynku najmu
moja prognoza to spadki 0,5-1,0% /mc przez najblizsze 2-3lata (tak dlugo stopy pozostana w podobnych rejonach), do tego gielda niedlugo zawroci (w tych rejonach byla tylko 2 razy w ostatnich 10latach) i kazdy bedize chcial sie przylaczyc do nowej hossy pokoleniowej
Jeżeli zaczęliśmy besse to S&P jest dopiero -25% pod wodą. Za 2 mięsiąca powinny być pierwsze odczyty z gospodarki o recesji potem czeka nas 12-18 miesięcy spadków. Jeżeli chodzi o giełdę nie jesteśmy nawet w połowie, my dostaniemy podwójnie główny rynek spada plus, FED, EBC, Bank Szwajcarii podnosi stopy procentowe przez co zł się osłabia.
„Nikt mi nie powiedział, że miesięczna rata może wzrosnąć aż o dwa tysiące złotych. Że o 200-300 złotych, to tak – mówili mi w banku. Teraz już nie mam z czego spłacać” – rozkłada ręce pan Kazimierz, który sześć lat temu wziął kredyt na trzy mieszkania w Krakowie. „Kupiłem pod wynajem. Wszyscy eksperci twierdzili, że to świetny interes, że tylko frajerzy trzymają pieniądze w banku przy tak niskim oprocentowaniu” – przypomina inwestor. „Teraz jestem w sytuacji bez wyjścia, bo po wzroście stóp, ceny mieszkań mocno spadły” – dodaje pan Kazimierz.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości