Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Oleg_

Re: Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Postautor: Oleg_ » 10 lut 2021, 8:20

aro_kr pisze:
anubis pisze:Urban.one, ceny transakcyjne za listopad w załączniku. Jak widać, wracamy do trendu spadkowego cen transakcyjnych.

Gdzie ceny lecą w Krakowie ? Proszę o konkretne inwestycje. Interesuje mnie rynek pierwotny. Obserwuje kilka inwestycji w okolicy Paszowa i ceny od początku pandemii wzrosły.

Ceny są wyższe w Płaszowie?
nie, ja też jestem ciekawy w tym regionie.

Pokazałem tu nawet kilka przykładów. Niektórzy nawet w Bagry Park. W przypadku pandemii pytali o 570 tys. O status dewelopera 47m2.
A miesiąc temu 750 za 61 + 30 taras + garaż (wykończony i umeblowany). Nadal uważam, że nie warto, ale łatwo jest znaleźć dowód, po prostu go przeszukaj.

Nowy

Re: Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Postautor: Nowy » 10 lut 2021, 8:30

anubis pisze:Urban.one, ceny transakcyjne za listopad w załączniku. Jak widać, wracamy do trendu spadkowego cen transakcyjnych.

Wyjaśnisz, jak jest budowany ten indeks i dlaczego ma być bardziej wiarygodny od innych danych? I dlaczego najświeższe dane są w nim z listopada?

aro_kr

Postautor: aro_kr » 10 lut 2021, 9:34

Szanse na spadki cen nieruchomości w Krakowie są równie prawdopodobnie jak spadki wynagrodzeń.

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 10 lut 2021, 10:03

aro_kr pisze:Szanse na spadki cen nieruchomości w Krakowie są równie prawdopodobnie jak spadki wynagrodzeń.

tak i?
nie wierzysz również w spadające zarobki?
A co ze wszystkimi ludźmi, którzy stracili pracę w tym roku?
Wszystkie puby, restauracje, kluby, zawody w rozrywce, prace z rynku w centrum miasta, jak w okresie Bożego Narodzenia.
Fakt, że nawet osoby, które nie straciły pracy, mogą zdecydować się na zamieszkanie w okolicach Krakowa, bo teraz Home Office jest nie tylko OK, ale obowiązkowe.
Tam, gdzie wiele dużych firm, takich jak moja, zmienia swoje zasady dotyczące Home Office.
Nawet moja firma, która zatrudnia setki pracowników, nie planuje powrotu, dopóki Pandemic nie będzie mieć 7 tys. Przypadków tygodniowo (obecnie mamy 35 tys. Przypadków tygodniowo).
Dlatego najlepszy scenariusz mojej firmy to powrót do centrum miasta (praca, jedzenie, strzyżenie włosów itp.) Dopiero po wrześniu.

Wydaje się, że ludzie tutaj ignorują wszystkie miejsca pracy, które zostały utracone tylko dlatego, że nie stracili, tylko dlatego, że można zamówić online, nie oznacza, że ​​wszystkie małe firmy, które potrzebowały pieniędzy, mogą przetrwać ponad 1 rok.
Wszystkie produkty modowe, których nie kupiłeś, ponieważ nie możemy opuścić naszych domów.

aro_kr

Postautor: aro_kr » 10 lut 2021, 10:12

Oleg_ pisze:
aro_kr pisze:Szanse na spadki cen nieruchomości w Krakowie są równie prawdopodobnie jak spadki wynagrodzeń.

tak i?

Tak wierzę, jeszcze miesiąc i wszyscy będziemy zarabiać 30% mniej. Alleluja i do przodu.

platinium

Postautor: platinium » 10 lut 2021, 10:29

Oleg_ pisze:

tak i?
A co ze wszystkimi ludźmi, którzy stracili pracę w tym roku?
Wszystkie puby, restauracje, kluby, zawody w rozrywce, prace z rynku w centrum miasta, jak w okresie Bożego Narodzenia.
Fakt, że nawet osoby, które nie straciły pracy, mogą zdecydować się na zamieszkanie w okolicach Krakowa, bo teraz Home Office jest nie tylko OK, ale obowiązkowe.
Tam, gdzie wiele dużych firm, takich jak moja, zmienia swoje zasady dotyczące Home Office.
Nawet moja firma, która zatrudnia setki pracowników, nie planuje powrotu, dopóki Pandemic nie będzie mieć 7 tys. Przypadków tygodniowo (obecnie mamy 35 tys. Przypadków tygodniowo).
Dlatego najlepszy scenariusz mojej firmy to powrót do centrum miasta (praca, jedzenie, strzyżenie włosów itp.) Dopiero po wrześniu.

Wydaje się, że ludzie tutaj ignorują wszystkie miejsca pracy, które zostały utracone tylko dlatego, że nie stracili, tylko dlatego, że można zamówić online, nie oznacza, że ​​wszystkie małe firmy, które potrzebowały pieniędzy, mogą przetrwać ponad 1 rok.
Wszystkie produkty modowe, których nie kupiłeś, ponieważ nie możemy opuścić naszych domów.

Ale jakie miejsca pracy? Przecież bezrobocie prawie nie drgnęło.. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ ... 0,4,1.html i dla Krakowa: https://krakow.stat.gov.pl/zakladka2/
Biorąc pod uwagę ostatnie 20 lat -tylko w dwa lata było niższe bezrobocie niż teraz.

Część jest utrzymywana z tarcz, na które poszła kasa z dodruku i podatków.
Podatki.. dodruk.. co z tego może wynikać?

Taki argument trochę naciągany, równie dobrze mogę powiedzieć że kelner ma ciężki rok, ale przeciętny pracownik korpo ma + kilka stówek/tys miesięcznie które normalnie wydawał na wyjścia na miasto.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 10 lut 2021, 12:19

Nowy pisze:

Wyjaśnisz, jak jest budowany ten indeks i dlaczego ma być bardziej wiarygodny od innych danych? I dlaczego najświeższe dane są w nim z listopada?

Mają ceny bezpośrednio z aktów notarialnych, tj. to są rzeczywiste ceny transakcyjne. Dane są z listopada, bo zbieranie rzeczywistych transakcji jest z dwumiesięcznym opóźnieniem. Wyjaśniałem to w zamkniętym wątku.

Powyższy wykres jest dla 6 największych miast.

Ceny ofertowe zachowują się inaczej. Skoro ofert jest nawet 5 razy więcej niż było to średnia ofertowa na jakimś tam otodom może nawet rosnąć (szybko znikają dobrze wycenione mieszkania, za to przeszacowane wiszą miesiącami i jest ich coraz więcej).

Teraz jest tak:
- ceny transakcyjne spadają
- najem jest coraz tańszy
- liczba pustostanów rośnie
- buduje się najwięcej mieszkań od czasów Gierka

No ciekawe do czego to prowadzi...
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

dvyprt

Postautor: dvyprt » 10 lut 2021, 13:07

Myślę, że teraz kupowanie gotowe mieszkania nie ma sensu. Najlepiej kupić mieszkanie, które będzie gotowe za 1 lub 2 lata

Pepeg

Postautor: Pepeg » 10 lut 2021, 14:43

slwk pisze:Mam prośbę, jeżeli ktoś ma do powiedzenia coś w tej kwestii, to poproszę o powstrzymanie się od personalnych wycieczek, obrażania. Niech to będzie dyskusja na argumenty. Inaczej ten temat także zostanie zamknięty.

Zaraz zaczną się tutaj wyzywać multikonta naganiaczy bo właśnie o to chodzi naganiaczom aby uwalić kolejny niewygodny temat. Najlepiej zamiast banować troli lepiej zamknąć niewygodny temat.

Rak

Postautor: Rak » 10 lut 2021, 14:47

+1

Ja nie rozumiem, dlaczego taki watek ma sie znajowac w kategorii Nowe Inwestycje ? Jest jakis arbitralny wybor rozumiem admina, ktory watek jest urzpywilejowany ma sie pojawiac obok miejsca, gdzie mzona dorzucac i wylapywac info o nowych inwestycjach.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”