Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum
Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum
rp.pl/nieruchomosci/art37634131-skorzysta-niewielu-sfrustrowanych-bedzie-wiecej
Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum
Nie będzie progu dochodowego
Jak powiedział minister rozwoju i technologii, w programie nie będzie progu dochodowego, aby nie stworzyć sytuacji, że osoby mieszczące się w progu nie będą miały zdolności kredytowej i nie będą mogły zaciągnąć finansowania na mieszkania. Jednocześnie przyznał, że w ramach programu są planowane zmiany tzw. bufora ustalonego przez KNF.
Obecnie banki przy ocenie zdolności kredytowej muszą brać pod uwagę ewentualność wzrostu stóp procentowych o kolejne 5 pkt. proc., co mocno ogranicza liczbę osób, które uzyskują zdolność kredytową. Przy tej konstrukcji kredytu na stałą stopę procentową bufor zostanie obniżony. Chodzi o jego zmniejszenie w kierunku 2,5 proc., co się przełoży na zdolność kredytową - powiedział Waldemar Buda.
rmf24.pl/fakty/polska/news-buda-o-szczegolach-pierwszego-mieszkania-w-zasadzie-mamy-got,nId,6487327
Jak powiedział minister rozwoju i technologii, w programie nie będzie progu dochodowego, aby nie stworzyć sytuacji, że osoby mieszczące się w progu nie będą miały zdolności kredytowej i nie będą mogły zaciągnąć finansowania na mieszkania. Jednocześnie przyznał, że w ramach programu są planowane zmiany tzw. bufora ustalonego przez KNF.
Obecnie banki przy ocenie zdolności kredytowej muszą brać pod uwagę ewentualność wzrostu stóp procentowych o kolejne 5 pkt. proc., co mocno ogranicza liczbę osób, które uzyskują zdolność kredytową. Przy tej konstrukcji kredytu na stałą stopę procentową bufor zostanie obniżony. Chodzi o jego zmniejszenie w kierunku 2,5 proc., co się przełoży na zdolność kredytową - powiedział Waldemar Buda.
rmf24.pl/fakty/polska/news-buda-o-szczegolach-pierwszego-mieszkania-w-zasadzie-mamy-got,nId,6487327
Mieszkań będzie prawie tyle, co za Gierka
money.pl/gospodarka/mieszkan-bedzie-prawie-tyle-co-za-gierka-minister-buda-o-nowym-programie-rzadu-6847343641934688a.html
Spłacimy je też pewnie jak pomysly Gierka za 40 lat..
money.pl/gospodarka/mieszkan-bedzie-prawie-tyle-co-za-gierka-minister-buda-o-nowym-programie-rzadu-6847343641934688a.html
Spłacimy je też pewnie jak pomysly Gierka za 40 lat..

-
Glapa pisze:Jak powiedział minister rozwoju i technologii, w programie nie będzie progu dochodowego, aby nie stworzyć sytuacji, że osoby mieszczące się w progu nie będą miały zdolności kredytowej i nie będą mogły zaciągnąć finansowania na mieszkania.
Czy ktoś mi rozjaśni czy tu chodzi o osoby zarabiające dużo ? , czy mało ??, chodzi o dolny próg czy górny ?? Bo mam wrażenie że chodzi o dolny ... , ale to oznacza kredyty NINJA ...
ŁorenBufet pisze:Glapa pisze:Jak powiedział minister rozwoju i technologii, w programie nie będzie progu dochodowego, aby nie stworzyć sytuacji, że osoby mieszczące się w progu nie będą miały zdolności kredytowej i nie będą mogły zaciągnąć finansowania na mieszkania.
Czy ktoś mi rozjaśni czy tu chodzi o osoby zarabiające dużo ? , czy mało ??, chodzi o dolny próg czy górny ?? Bo mam wrażenie że chodzi o dolny ... , ale to oznacza kredyty NINJA ...
Już tłumaczę, często mający dochody częściowo poza systemem podatkowym czyli "na lewo" nie uzyskiwali kredytów i tutaj chodzi o to aby ich m.in. nie eliminować próbując ich "chronić przed kredytem".
Glapa pisze:ŁorenBufet pisze:Glapa pisze:Jak powiedział minister rozwoju i technologii, w programie nie będzie progu dochodowego, aby nie stworzyć sytuacji, że osoby mieszczące się w progu nie będą miały zdolności kredytowej i nie będą mogły zaciągnąć finansowania na mieszkania.
Już tłumaczę, często mający dochody częściowo poza systemem podatkowym czyli "na lewo" nie uzyskiwali kredytów i tutaj chodzi o to aby ich m.in. nie eliminować próbując ich "chronić przed kredytem".
Wydawało mi się, że rolą państwa jest eliminowanie szarej strefy, a nie pomaganie jej w wzięciu kredytu.
Peace pisze:Glapa pisze:ŁorenBufet pisze:
Wydawało mi się, że rolą państwa jest eliminowanie szarej strefy, a nie pomaganie jej w wzięciu kredytu.
Kupa ludzi z .. budowlanki, ciężko pracujących na byle i tak nie odzwierciedlajacych rzeczywistosci umowach była właśnie przez ten problem wykluczona i nadal póki co jest..pogadaj z takimi zwykłymi pracownikami mniejszych firemek ile mają oficjalnie (a ile... ).
Biletem ten kredyt jak mi dadzą. Szkoda nie brać.
-
Glapa pisze:
Czy kolega sugeruje że państwo ma pomagać w praniu pieniędzy, za pomocą tego programu

Sugeruję, jak wyglądają realia w praktyce i kto ma problemy z kredytem i dlaczego.
bankier.pl/amp/wiadomosc/Pierwsze-mieszkanie-spowoduje-wzrost-cen-nieruchomosci-Minister-odpowiada-8463419
Minister liczy..40 tysięcy z 200 tysięcy to dla niego niewielki procent całości
Kalkulatora nie mają w ministerstwie
Zaznaczył, że program nie będzie miał wpływu na ceny nieruchomości. "Sprzedawanych mieszkań będzie rocznie ok. 200-230 tys., natomiast w programie będzie uczestniczyło 30-40 tys., więc to niewielki procent, nie może wygenerować żadnej zwyżki cen - stwierdził minister rozwoju.
Niewielki, żadnej, nie może.
bankier.pl/amp/wiadomosc/Pierwsze-mieszkanie-spowoduje-wzrost-cen-nieruchomosci-Minister-odpowiada-8463419

Kalkulatora nie mają w ministerstwie

Zaznaczył, że program nie będzie miał wpływu na ceny nieruchomości. "Sprzedawanych mieszkań będzie rocznie ok. 200-230 tys., natomiast w programie będzie uczestniczyło 30-40 tys., więc to niewielki procent, nie może wygenerować żadnej zwyżki cen - stwierdził minister rozwoju.
Niewielki, żadnej, nie może.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”