Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?
Re: Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?
Jest już chyba podobny wątek na forum, o tym, ile kosztuje wykończenie mieszkania. Wrzuciłem tam trochę aktualniejszych danych o cenach prac budowlanych i wyposażenia mieszkania.
-
Re: Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?
Właśnie sama jestem po odbiorze mieszkania i też na początku nie miałam pojęcia, ile to wszystko będzie kosztować… W 2025 ceny niestety poszły mocno w górę. Przy średnim standardzie trzeba się liczyć z kosztami rzędu 800–1300 zł za m², czyli np. przy 50 m² wychodzi jakieś 40–65 tys. zł za całość (robocizna + materiały). Sama robocizna to już spory wydatek – za samo układanie płytek biorą nawet 150–250 zł/m². Farby typu Flugger są świetne, ale też nie najtańsze – puszka 10L potrafi kosztować ponad 200 zł. Podobnie z panelami Quick-Step i armaturą Hansgrohe, jakość super, ale budżet trzeba mieć konkretny. A elektryka to już osobny temat… przy 70 punktach może wyjść lekki kosmos. Ale lepiej zrobić porządnie raz, niż za 3 lata wszystko zrywać.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”