Hej,
Ma ktoś może informacje ile się czeka aktualnie na wpis do księgi wieczystej?
Ile sie czeka na wpis do ksiegi wieczystej w Krakowie
Re: Ile sie czeka na wpis do ksiegi wieczystej w Krakowie
Bialy pisze:Hej,
Czekałem na wpis chyba 7 miesięcy, ale to było 2-3 lata temu, pewnie teraz sytuacja się specjalnie nie poprawiła.
iti pisze:Bialy pisze:Hej,
Czekałem na wpis chyba 7 miesięcy, ale to było 2-3 lata temu, pewnie teraz sytuacja się specjalnie nie poprawiła.
Dopóki sądy nie obrobią efektu ustawy przekształceniowej licz ok. roku min.
Przy umowie developerskiej w styczniu 2019 czekałem 5 mcy , a na wpis po przekształceniu mieszkań jesienią 2019 już ponad rok - dostałem w grudniu 2020.
Na wpis własności i wpis hipoteki czekałem w Krakowie (w październiku 2020) niecałe 3 tygodnie, bo notariusz skutecznie wysłał te wnioski na tzw. dyżur hipoteczny i się udało szybszym trybem bez żadnych ponagleń.
maximuss pisze:Na wpis własności i wpis hipoteki czekałem w Krakowie (w październiku 2020) niecałe 3 tygodnie, bo notariusz skutecznie wysłał te wnioski na tzw. dyżur hipoteczny i się udało szybszym trybem bez żadnych ponagleń.
brałeś kredyt ? - wtedy idzie innym trybem.
Na wpis do KW w Krakowie / bez kredytu/ dot mieszkania czeka się teraz około 10 miesięcy.To jest długo ... 

traker pisze:Na wpis do KW w Krakowie / bez kredytu/ dot mieszkania czeka się teraz około 10 miesięcy.To jest długo ...
To jakiś absurd jest. Pół biedy, jeśli masz nieruchomość za gotówkę, ale przy kredytach często wpis do księgi wiąże się z lekkim obniżeniem oprocentowania. Tymczasem przez 10 miesięcy bank bierze sobie dodatkową kasę, choć nie powinien już. Myślę, że to w samym Krakowie, to w grube miliony może pójść.
Master pisze:traker pisze:Na wpis do KW w Krakowie / bez kredytu/ dot mieszkania czeka się teraz około 10 miesięcy.To jest długo ...
To jakiś absurd jest. Pół biedy, jeśli masz nieruchomość za gotówkę, ale przy kredytach często wpis do księgi wiąże się z lekkim obniżeniem oprocentowania. Tymczasem przez 10 miesięcy bank bierze sobie dodatkową kasę, choć nie powinien już. Myślę, że to w samym Krakowie, to w grube miliony może pójść.
Pisałam w innym wątku, że my czekaliśmy na wpis 3 tygodnie (!).
Donoszę, że podpisaliśmy akt notarialny 20.10.2021 a księga została ustanowiona razem z hipoteką 08.11.2021.
Czyli czekaliśmy niecałe 3 tygodnie (!). Nie pisaliśmy żadnych pism o przyspieszenie czy coś takiego, bo mówili nam, że to bez sensu i tak nic nie da.
Gdzie? Kraków Podgórze.
Tak to możliwe 1 na 100 przypadków, my czekamy 10 miesięcy i nic ... 

traker pisze:Tak to możliwe 1 na 100 przypadków, my czekamy 10 miesięcy i nic ...
napisz wniosek o przyśpieszenie z uwagi na sprzedaż nieruchomości.
skrócisz czas do 3-4 tygodni od wniosku jeśli Ci zależy
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”