Rynek powierzchni biurowych w Krakowie / jaka przyszłość czeka biurowce - dyskusja na forum
Rynek powierzchni biurowych w Krakowie / jaka przyszłość czeka biurowce - dyskusja na forum
Mieszkania jak mieszkania, tutaj jakiejś tragedii nie ma. Tragedia to jest na rynku powierzchni biurowych, w tym roku chyba rekordowa liczba będzie oddana w krakowie do użytku, a o najemców ciężko. Co rusz mi wyskakuje reklama o nowym biurowcu, nigdy wcześniej tak bardzo biurowce się nie reklamowały. Ciekawe jak liczba pustostanów w tym segmencie się będzie zmieniać w najbliższych miesiącach.
Re: Rynek powierzchni biurowych w Krakowie / jaka przyszłość czeka biurowce - dyskusja na forum
NeVeS pisze:Mieszkania jak mieszkania, tutaj jakiejś tragedii nie ma. Tragedia to jest na rynku powierzchni biurowych, w tym roku chyba rekordowa liczba będzie oddana w krakowie do użytku, a o najemców ciężko.
Jeżeli chodzi o rynek powierzchni biurowych w Krakowie, to nie widziałbym tego w aż tak czarnych barwach. Jednak większość firm będzie chciała mieć powierzchnię w biurowcach dla pracowników, być może mniej, ale wątpię, żeby nagle wszyscy zrezygnowali. Raczej ograniczą swoje zapotrzebowanie na nią, ale całkiem chyba nie zrezygnują. Może w ofertach pracy, pojawi się to jako dodatkowa zaleta, już słyszałem o tym, że ludzie zmieniają pracę tylko dlatego, że ktoś oferuje im możliwość pracy z biura, to wkrótce może stać się zaleta.
Re: Rynek powierzchni biurowych w Krakowie / jaka przyszłość czeka biurowce - dyskusja na forum
NeVeS pisze:Mieszkania jak mieszkania, tutaj jakiejś tragedii nie ma. Tragedia to jest na rynku powierzchni biurowych, w tym roku chyba rekordowa liczba będzie oddana w krakowie do użytku, a o najemców ciężko. Co rusz mi wyskakuje reklama o nowym biurowcu, nigdy wcześniej tak bardzo biurowce się nie reklamowały. Ciekawe jak liczba pustostanów w tym segmencie się będzie zmieniać w najbliższych miesiącach.
To jest bardzo ciekawe pytanie - masa nowych oddana do użytku, stoją puściutkie, w super lokalizacjach jak te przy GK. U mnie w firmie już zapowiedzieli, że nie wrócimy już nigdy normalnie do biura, że tylko 10% powierzchni będą wynajmować, dla pracowników, którzy z różnych powodów nie mogą pracować z domu/ewentualnie szkolenia/konferencje itp. Podejrzewam, że firma zrezygnuje z budynków, które aktualnie posiada (mają kontrakt na 10 lat podpisany czy coś takiego), bo już na samym tym, że pracujemy z domu oszczędza baardzo dużo i u mnie się cieszyli wszyscy CEO z tego faktu ogromnie.
No i w takim wypadku zastanawia mnie co się stanie z tymi wszystkimi budynkami biurowymi, które chyba raczej ciężko przerobić na coś innego, ani lokale usługowe, ani mieszkania...
O ile mieszkaniówka ma się dobrze, rynek biurowy ciągle w odwrocie ..
a nowe powierzchnie już niedługo zostaną oddane :
W pierwszych trzech miesiącach br. najemcy w Krakowie wynajęli prawie 26,7 tys. mkw., co oznacza spadek o 55 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Wśród rodzajów transakcji dominowały nowe umowy (50 proc.) i renegocjacje (48 proc.), natomiast ekspansje stanowiły zaledwie 2 proc. całkowitego popytu.
Wskaźnik pustostanów na koniec marca br. wyniósł 15 proc., co oznacza wzrost o 1 p.p. w porównaniu z poprzednim kwartałem i o 5 p.p. w stosunku do analogicznego okresu rok wcześniej.
a nowe powierzchnie już niedługo zostaną oddane :
Według prognoz, ponad 47 proc. ze 150 tys. mkw. powierzchni biurowej będącej obecnie w budowie ma uzyskać pozwolenie na użytkowanie jeszcze w 2021 roku. Wśród największych krakowskich realizacji biurowych, których ukończenie zaplanowano na najbliższe kwartały, są między innymi Tertium Business Park III oraz pierwszy budynek kompleksu The Park.
U mnie podobnie z pracą zdalną, firma w KRK ok 1000 pracowników, corpo IT, póki co praca zdalna przynajmniej do końca 2021, ale niedługo ma się okazać czym będzie nowe future of work w naszej firmie, praca hybrydowa w jeszcze większym wymiarze zdalnym jest prawie pewna, ale może będzie dobrowolne nawet pełne 100% z domu. Dla mnie idealny tryb to praca hybrydowa z 2-4 wizytami w biurze na miesiąc.
Większość firm przejdzie na pracę hybrydową, ograniczą powierzchnie wynajmowaną do połowy. Patrząc na ilość powstających biurowców wydaje się, że będzie „ciekawie”.
Trzeba by zapytać anubisa co będzie, on wie
Trzeba by zapytać anubisa co będzie, on wie

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”