Rynek powierzchni biurowych w Krakowie / jaka przyszłość czeka biurowce - dyskusja na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
NeVeS

Rynek powierzchni biurowych w Krakowie / jaka przyszłość czeka biurowce - dyskusja na forum

Postautor: NeVeS » 13 mar 2021, 20:59

Mieszkania jak mieszkania, tutaj jakiejś tragedii nie ma. Tragedia to jest na rynku powierzchni biurowych, w tym roku chyba rekordowa liczba będzie oddana w krakowie do użytku, a o najemców ciężko. Co rusz mi wyskakuje reklama o nowym biurowcu, nigdy wcześniej tak bardzo biurowce się nie reklamowały. Ciekawe jak liczba pustostanów w tym segmencie się będzie zmieniać w najbliższych miesiącach.

oleo

Re: Rynek powierzchni biurowych w Krakowie / jaka przyszłość czeka biurowce - dyskusja na forum

Postautor: oleo » 18 mar 2021, 14:07

NeVeS pisze:Mieszkania jak mieszkania, tutaj jakiejś tragedii nie ma. Tragedia to jest na rynku powierzchni biurowych, w tym roku chyba rekordowa liczba będzie oddana w krakowie do użytku, a o najemców ciężko.

Jeżeli chodzi o rynek powierzchni biurowych w Krakowie, to nie widziałbym tego w aż tak czarnych barwach. Jednak większość firm będzie chciała mieć powierzchnię w biurowcach dla pracowników, być może mniej, ale wątpię, żeby nagle wszyscy zrezygnowali. Raczej ograniczą swoje zapotrzebowanie na nią, ale całkiem chyba nie zrezygnują. Może w ofertach pracy, pojawi się to jako dodatkowa zaleta, już słyszałem o tym, że ludzie zmieniają pracę tylko dlatego, że ktoś oferuje im możliwość pracy z biura, to wkrótce może stać się zaleta.

Sellie

Re: Rynek powierzchni biurowych w Krakowie / jaka przyszłość czeka biurowce - dyskusja na forum

Postautor: Sellie » 21 mar 2021, 18:28

NeVeS pisze:Mieszkania jak mieszkania, tutaj jakiejś tragedii nie ma. Tragedia to jest na rynku powierzchni biurowych, w tym roku chyba rekordowa liczba będzie oddana w krakowie do użytku, a o najemców ciężko. Co rusz mi wyskakuje reklama o nowym biurowcu, nigdy wcześniej tak bardzo biurowce się nie reklamowały. Ciekawe jak liczba pustostanów w tym segmencie się będzie zmieniać w najbliższych miesiącach.

To jest bardzo ciekawe pytanie - masa nowych oddana do użytku, stoją puściutkie, w super lokalizacjach jak te przy GK. U mnie w firmie już zapowiedzieli, że nie wrócimy już nigdy normalnie do biura, że tylko 10% powierzchni będą wynajmować, dla pracowników, którzy z różnych powodów nie mogą pracować z domu/ewentualnie szkolenia/konferencje itp. Podejrzewam, że firma zrezygnuje z budynków, które aktualnie posiada (mają kontrakt na 10 lat podpisany czy coś takiego), bo już na samym tym, że pracujemy z domu oszczędza baardzo dużo i u mnie się cieszyli wszyscy CEO z tego faktu ogromnie.
No i w takim wypadku zastanawia mnie co się stanie z tymi wszystkimi budynkami biurowymi, które chyba raczej ciężko przerobić na coś innego, ani lokale usługowe, ani mieszkania...

NeVeS

Postautor: NeVeS » 05 maja 2021, 10:27

O ile mieszkaniówka ma się dobrze, rynek biurowy ciągle w odwrocie ..

W pierwszych trzech miesiącach br. najemcy w Krakowie wynajęli prawie 26,7 tys. mkw., co oznacza spadek o 55 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Wśród rodzajów transakcji dominowały nowe umowy (50 proc.) i renegocjacje (48 proc.), natomiast ekspansje stanowiły zaledwie 2 proc. całkowitego popytu.

Wskaźnik pustostanów na koniec marca br. wyniósł 15 proc., co oznacza wzrost o 1 p.p. w porównaniu z poprzednim kwartałem i o 5 p.p. w stosunku do analogicznego okresu rok wcześniej.

a nowe powierzchnie już niedługo zostaną oddane :
Według prognoz, ponad 47 proc. ze 150 tys. mkw. powierzchni biurowej będącej obecnie w budowie ma uzyskać pozwolenie na użytkowanie jeszcze w 2021 roku. Wśród największych krakowskich realizacji biurowych, których ukończenie zaplanowano na najbliższe kwartały, są między innymi Tertium Business Park III oraz pierwszy budynek kompleksu The Park.

asander

Postautor: asander » 05 maja 2021, 12:00

U mnie podobnie z pracą zdalną, firma w KRK ok 1000 pracowników, corpo IT, póki co praca zdalna przynajmniej do końca 2021, ale niedługo ma się okazać czym będzie nowe future of work w naszej firmie, praca hybrydowa w jeszcze większym wymiarze zdalnym jest prawie pewna, ale może będzie dobrowolne nawet pełne 100% z domu. Dla mnie idealny tryb to praca hybrydowa z 2-4 wizytami w biurze na miesiąc.

aro_kr

Postautor: aro_kr » 05 maja 2021, 21:31

Większość firm przejdzie na pracę hybrydową, ograniczą powierzchnie wynajmowaną do połowy. Patrząc na ilość powstających biurowców wydaje się, że będzie „ciekawie”.

Trzeba by zapytać anubisa co będzie, on wie ;)

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”