Zakup mieszkania na zasadzie cesji umowy deweloperskiej

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
mariusz_00

Zakup mieszkania na zasadzie cesji umowy deweloperskiej

Postautor: mariusz_00 » 14 lis 2021, 15:15

Powstaje dość sporo bloków, ceny mieszkań idą w góre, więc tutaj pytanie, interesowaliście się tematem nad kupnem tzw. dziury w ziemi na zasadzie cesji?
Prawo do własności przeważnie kupujemy za 10-15% wartości mieszkania, reszte na koniec, ale reszta nas w tym przypadku nie obchodzi.

Kupujemy mieszkanie na zasadzie cesji jako jeszcze "dziure w ziemi", przykładowo m2 za 9000-9500zł, za kilka miesięcy próbujemy go sprzedać o 1000zł więcej za m2.
Na takim mieszkaniu 40m2 jesteśmy ok. 35-40k do przodu i nie musimy wykładać całej kasy na mieszkanie, ktoś się wgłebiał w temat?

Temat do dyskusji

Mar G

Re: Zakup mieszkania na zasadzie cesji umowy deweloperskiej

Postautor: Mar G » 14 lis 2021, 15:22

mariusz_00 pisze:Powstaje dość sporo bloków, ceny mieszkań idą w góre, więc tutaj pytanie, interesowaliście się tematem nad kupnem tzw. dziury w ziemi na zasadzie cesji?
Prawo do własności przeważnie kupujemy za 10-15% wartości mieszkania, reszte na koniec, ale reszta nas w tym przypadku nie obchodzi.

Kupujemy mieszkanie na zasadzie cesji jako jeszcze "dziure w ziemi", przykładowo m2 za 9000-9500zł, za kilka miesięcy próbujemy go sprzedać o 1000zł więcej za m2.
Na takim mieszkaniu 40m2 jesteśmy ok. 35-40k do przodu i nie musimy wykładać całej kasy na mieszkanie, ktoś się wgłebiał w temat?

Temat do dyskusji

ale co Cię nurtuje w tej sprawie ? w czym Ci pomóc ? bo sprawa jest oczywista.

ten mechanizm właśnie opisywaliśmy mędrcowi A. z tego forum, że to jest gra na lewarze 5-6 krotnym i stąd tak duże zwroty z faktycznie zainwestowanej kwoty - zamiast trzymać w skarpecie i czekać na spadki cen od kilku lat

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 14 lis 2021, 15:32

Da się tak robić.
Warto spróbować.
Daj znać ile zarobiłeś jak już będziesz po ;)

mariusz_00

Postautor: mariusz_00 » 14 lis 2021, 15:37

inwestorzzagranicy pisze:Da się tak robić.
Warto spróbować.
Daj znać ile zarobiłeś jak już będziesz po ;)

Wyczuwam ironie...
Dlaczego na zasadzie warto próbować?

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 14 lis 2021, 16:13

Nie, warto spróbować. Jeśli uważasz, że mieszkania nie będą taniec i znajdziesz jakies fajne to wchodź w to.
Dyskusja o cenach mieszkan w innym watku.

Nie wiem co jeszcze chcesz usłyszeć i o co pytasz mówiąc "czy ktos zglebial temat".
Da sie robić tak jak napisałeś.
Kwestia znalezienia mieszkania, notariusza i banku jesli chcesz to kredytować częściowo, pozniej kwestia odbioru i kolejnego kupca (przed lub po odbiorze).

Obecnie rosnące stopy procentowe, informacja o nadchodzącym podatku od nieruchomości/ pustostanów / flipow, sytuacja na wschodniej granicy, ryzyko mniejszego lub większego kryzysu na rynku nieruchomości w Chinach (ktory to rynek budujac na potęgę ograniczał przez lata podaż materiałów budowlanych), normalizacja cen stali/drewna, jak i sam fakt, ze mieszkania drożeją od prawie 10lat, a przez ostatni rok zdrożały bardzo, sytuacja demograficzna Polski, jak i fakt, ze deweloperzy planuja bardzo duzo nowych ofert w 2022 moim zdaniem wprowadza pewna dozę ryzyka wchodząc w ten biznes przy obecnych cenach.

Dlatego mowie, kup na spokojnie jedno najpierw i spróbuj to bedziesz sam wiedział najlepiej.
Jak bedzie git to kupisz wiecej i ubijesz interes.

mariusz_00

Postautor: mariusz_00 » 14 lis 2021, 17:10

Kredytowanie, kwestia odbioru i kolejnego kupca, czy tak naprawdę mnie to będzie dotyczyło jeśli zainteresowany jestem tylko kupnem prawa własności na podstawie cesji i za kilka miesięcy odsprzedaniem tego ?

Chodzi mi o to, że jest dziura w ziemi, kupuje cesje za 10% wartości i za kilka miesięcy to odsprzedaje, więc tutaj tak naprawde odbiór samego mieszkania, jego kupna i ogólnie późniejsze etapy mnie nie powinny dotyczyć - i tutaj sprostuj mnie jeśli się myle.
Wydaje mi się, że 1k na m2 w Krakowie przy takiej akcji powinno być do zrobienia

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 14 lis 2021, 17:54

Akurat teraz rząd zapowiedział przepisy mające to ograniczyć, chociaż nie wiadomo czy to będą podatki czy po prostu zakaz. Dowiemy się w ciągu 2 tygodni.

Dla mnie osobiście to hazard. Już wolę giełdę - można lepiej zarobić i nie ryzykuje się pieniędzmi, których się nie ma.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

ralf

Postautor: ralf » 14 lis 2021, 20:09

mariusz_00 pisze:kupuje cesje za 10% wartości

Wygląda, że kolega raczej nie ogarnia, a historię o zarabianiu na mieszkaniach usłyszał od taksówkarza :)

Mar G

Postautor: Mar G » 14 lis 2021, 20:23

mariusz_00 pisze:Kredytowanie, kwestia odbioru i kolejnego kupca, czy tak naprawdę mnie to będzie dotyczyło jeśli zainteresowany jestem tylko kupnem prawa własności na podstawie cesji i za kilka miesięcy odsprzedaniem tego ?

Chodzi mi o to, że jest dziura w ziemi, kupuje cesje za 10% wartości i za kilka miesięcy to odsprzedaje, więc tutaj tak naprawde odbiór samego mieszkania, jego kupna i ogólnie późniejsze etapy mnie nie powinny dotyczyć - i tutaj sprostuj mnie jeśli się myle.
Wydaje mi się, że 1k na m2 w Krakowie przy takiej akcji powinno być do zrobienia

są osoby , które z tego dobrze żyją od 5 lat.
i nie 1k tylko robili po 3k

kozel

Postautor: kozel » 14 lis 2021, 21:02

próbój szczęścia, haha :lol: koniec flipów, koniec cesji

czyżby piekło zamarzło ? wkońcu.... :lol:
wygląd na to, że to koniec cesji, bo jak będziesz miał już prawo do lokalu - to nie będzie czegoś takiego jak cesje, bo będziesz już właścicielem lokalu, a obrót podejdzie już pod ustawę o anty flipową, antyobrotową nieruchomościami

money.pl/gospodarka/mieszkanie-na-dwie-raty-uokik-zabiera-glos-6704660248267744a.html

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”