- Zwykle grzejniki były lokalizowane pod oknami, pod parapetem, o ile były to zwykłe okna, tu nie ma takiej możliwości, więc grzejnik musi się znaleźć w innymi miejscu na ścianie lub na innej ścianie. Więc nie wstawi się tam już np. szafy czy innych mebli.
- Przy zwykłym oknie, dało pod nie wstawić np. biurko, albo blat. Tu nie bardzo jest taka możliwość.
- Jeżeli są to drzwi na balkon jednocześnie, to trzeba się odsuwać z wszelkimi meblami od nich na tyle, żeby dało się otworzyć i wyjść na balkon, to również ogranicza możliwości aranżacji.
Okna do podłogi w mieszkaniu / czy praktyczne / jak się mieszka z wysokimi oknami - opinie na forum
Okna do podłogi w mieszkaniu / czy praktyczne / jak się mieszka z wysokimi oknami - opinie na forum
Bardzo podobają mi się wysokie okna w mieszkaniach, które dodatkowo często są także drzwiami prowadzącymi na balkon. Ale po przyjrzeniu się planowi takiego mieszkania, okazuje się, że z takimi oknami wiążą się pewne problemy przy urządzaniu lokalu. Poniże takie, które rzuciły mi się w oczy, ale może jest więcej negatywnych stron wysokich okien pokojach.
Re: Okna do podłogi w mieszkaniu / czy praktyczne / jak się mieszka z wysokimi oknami - opinie na forum
Ja teraz mieszkam w takim mieszkaniu z dużymi oknami. Z jednej strony ogromnym plusem jest ilość światła. Na minus - to co już wymieniłeś.
W moim mieszkaniu jest kilka rodzajów okien (powiedzmy) - W pokoju jednego z dzieci mam ogromne okno na chyba pół ściany i ono nie jest otwieralne, obok są drzwi balkonowe. Wspólnie zajmują prawie całą ścianę. Grzejnik znajduje się na ścianie po prawej, centralnie na środku więc mam dwie ściany na których żadnych mebli nie mogę dać. Ale daliśmy biurko przy tym dużym nieotwieralnym oknie żeby było gdzie postawić łóżko. Nie mam pojęcia gdzie wciśniemy tam szafę....
W moim mieszkaniu jest kilka rodzajów okien (powiedzmy) - W pokoju jednego z dzieci mam ogromne okno na chyba pół ściany i ono nie jest otwieralne, obok są drzwi balkonowe. Wspólnie zajmują prawie całą ścianę. Grzejnik znajduje się na ścianie po prawej, centralnie na środku więc mam dwie ściany na których żadnych mebli nie mogę dać. Ale daliśmy biurko przy tym dużym nieotwieralnym oknie żeby było gdzie postawić łóżko. Nie mam pojęcia gdzie wciśniemy tam szafę....
Re: Okna do podłogi w mieszkaniu / czy praktyczne / jak się mieszka z wysokimi oknami - opinie na forum
central pisze:Bardzo podobają mi się wysokie okna w mieszkaniach, które dodatkowo często są także drzwiami prowadzącymi na balkon. Ale po przyjrzeniu się planowi takiego mieszkania, okazuje się, że z takimi oknami wiążą się pewne problemy przy urządzaniu lokalu. Poniże takie, które rzuciły mi się w oczy, ale może jest więcej negatywnych stron wysokich okien pokojach.Coś jeszcze byście do tego dodali? A jak się mieszka w lokalu mieszkaniu z wysokimi oknami, jakie macie tu własne doświadczenia?
- Zwykle grzejniki były lokalizowane pod oknami, pod parapetem, o ile były to zwykłe okna, tu nie ma takiej możliwości, więc grzejnik musi się znaleźć w innymi miejscu na ścianie lub na innej ścianie. Więc nie wstawi się tam już np. szafy czy innych mebli.
- Przy zwykłym oknie, dało pod nie wstawić np. biurko, albo blat. Tu nie bardzo jest taka możliwość.
- Jeżeli są to drzwi na balkon jednocześnie, to trzeba się odsuwać z wszelkimi meblami od nich na tyle, żeby dało się otworzyć i wyjść na balkon, to również ogranicza możliwości aranżacji.
Myśle, że większość problemów można przezwyciężyć.
Grzejniki jesli plan już od dewelopera jest Ok będę obok okna na tej samej ścianie, jeśli nie to można je we własnym zakresie przesunąć.
Jeśli zainstalowano przemyślane okna to w oknach prawie do samej podłogi często tylko górna cześć pełni funkcje pełnoprawnego okna (otwiera się i uchyla) wtedy można przy takim oknie spokojniej sobie aranżować przestrzeń - choćby postawić biurko itd.
Kolega kiedyś wspominał słowa swego ojca o synu / wnuku :
Wiesz ja bym się zastanowił jak je zabezpieczyć, bo już go widzę jak on rozpędzony wjeżdża w nie rowerkiem, wbiega z impetem.
Ja w swoim będę miał takie praawie do ziemi (okno 2m, ale ok. 40 cm od ziemi).
Też obok istniejącej barierki za oknem będę myślał o siatce jakiejś, bo dla byle 4 latka to żadna przeszkoda się wspiąć.
Wiesz ja bym się zastanowił jak je zabezpieczyć, bo już go widzę jak on rozpędzony wjeżdża w nie rowerkiem, wbiega z impetem.
Ja w swoim będę miał takie praawie do ziemi (okno 2m, ale ok. 40 cm od ziemi).
Też obok istniejącej barierki za oknem będę myślał o siatce jakiejś, bo dla byle 4 latka to żadna przeszkoda się wspiąć.
Grzejnik nie jest problemem, teraz mieszkania są dobrze ocieplone, mały grzejnik obok okna da radę. Mieszkałem w takim mieszkaniu kilka lat. Na 60m, sypialnie zawsze skręcona na 0, mogło by nie być grzejnika, 2 grzejniki w salonie na 1 lub 2, więc spokojnie mógłby być jeden.
Mam w mieszkaniu jeden pokój z przeszkloną całą jedną ścianą 4,5m i połową przylegająca drugiej ściany 3m, wygląda to niesamowicie, nie ma żadnych problemów z aranżacją czy ogrzewaniem. Jedyny problem to próg, okna nie są do podłogi, tylko na 15 cm wysokości cokole, fajne miejsce na kwiatki, ale z drugiej strony można się zabić jak chce się wyjść na taras. 
A i biorąc pod uwagę, że cały róg jest przeszkolony, to czasem się zdarzy że jakiś ptak uderzy w szyby ....

A i biorąc pod uwagę, że cały róg jest przeszkolony, to czasem się zdarzy że jakiś ptak uderzy w szyby ....
Ale mnie też takie wysokie okna w mieszkaniu bardzo się podobają, zapewne też dobrze doświetlają pomieszczenie. Ale chyba jednak trudniej planuje się z nimi urządzenie wnętrza, bo gorzej dać przy nich biurko czy komodę.
A takie przeszklone ściany, to w ogóle jest wypas, gdyby jeszcze przez takie okno miało się dobry widok, też zapewniający jakąś prywatność.
A takie przeszklone ściany, to w ogóle jest wypas, gdyby jeszcze przez takie okno miało się dobry widok, też zapewniający jakąś prywatność.
A tak z ciekawości, interesował się ktoś tematem naklejania folii na takie okna, która ograniczałaby ilość wpadającego słońca do mieszkania? Chodzi np. o przypadek, kiedy takie okna są dzielone, górna połowa otwierana i dolna stała, np. taka folia tylko na dolną, ktoś może badał temat albo tak zrobił?
Jak ktoś ma mieszkanie z bardzo słoneczną wystawą, to z pewnością przez takie okno będzie się ono bardziej nagrzewało, to prosta fizyka, po prostu jest większa powierzchnia, przez którą światło wpada do mieszkania, a to też ciepło razem z nim.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”