Urząd Miasta Krakowa al. Powstania Warszawskiego 10 Kraków - postmodernizm w modernistycznym budynku

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
luc

Urząd Miasta Krakowa al. Powstania Warszawskiego 10 Kraków - postmodernizm w modernistycznym budynku

Postautor: luc » 24 cze 2026, 14:35

Pewnie większość mieszkańców Krakowa miała okazję odwiedzić adres Aleja Powstania Warszawskiego 10 w Krakowie, w którym znajduje się kilka wydziałów Urzędu Miasta Krakowa. Mieści się to w starym biurowcu (Żyletkowcu, o ile dobrze pamiętam, przez charakterystyczne elementy na elewacji), ale budynek przeszedł też przebudowę i część jego wnętrza zyskała nowy kształt, zwłaszcza sala obsługi interesantów.

luc

Re: Urząd Miasta Krakowa al. Powstania Warszawskiego 10 Kraków - postmodernizm w modernistycznym budynku

Postautor: luc » 24 cze 2026, 14:40

Nie wiem jak na Was, ale na mnie robi to spore wrażenie, ten przeszklony dach, jego stalowa konstrukcja i pomarańczowe kolumny.

Obrazek

Zdaje się, że ta część urzędu do obsługi interesantów została dobudowana w latach 90 XX w, co by pasowało do stylistyki, w jakiej jest wzniesiona.

Obrazek

Wnętrze jest dzięki temu nieźle doświetlone, a jeszcze te cienie rzucane przez konstrukcję są ciekawym elementem.

luc

Re: Urząd Miasta Krakowa al. Powstania Warszawskiego 10 Kraków - postmodernizm w modernistycznym budynku

Postautor: luc » 24 cze 2026, 14:43

I to taki postmodernizm w Krakowie, który można chronić, bo to jednak jest w rękach publicznych i pewnie warto dbać o to, żeby ten obiekt został zachowany w takim kształcie.

Obrazek

Niedawno też pisałem o tym, że jest postmodernistyczny blok z wieżą na Dębnikach, jest kilka przykładów w Krakowie tego rodzaju zabudowy, choć coraz mniej. Warto dokumentować.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”