Jak się mieszka na Krowodrzy / dzielnica Krowodrza Kraków / opinie o Krowodrzy na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Coolio123

Jak się mieszka na Krowodrzy / dzielnica Krowodrza Kraków / opinie o Krowodrzy na forum

Postautor: Coolio123 » 06 paź 2019, 15:39

pozdro pisze:Wyczueam ze masz jakies kompleksy z ta Krowodrza. Tak naprawde to jest jedyna sensowna dzielnica dzie mozna mieszkac w Krakowie. Moze jeszcze grzegorzki czy te okolice lema, ujda. Reszta to sie srednio do mieszkania nadaje. Brak uslug, wszedzie daleko. To w zasadzie nie ma zadnych zalet mieszkania w miescie rownie dobrze moznaby sobie dom w Zabierzowie kupic i miec lepieej niz w takim Kurdwanowie czy Klinach czy innych osiedlach podkrakwoskich. Zablocie jest jeszcse nie najgorsze, ale to tylko komunikacyjnie tak pozatym to nie ma za bardzo co tam robic.

Rozumiem, że każdy ma inny punkt widzenia i naprawdę to zależy od oczekiwań. Ale Pozdro, co Ty tak właściwie chcesz robić? : shock: I jakich usług potrzebujesz? Już widzę któryś post w którym twierdzisz, że nigdzie nie ma co robić. Nie masz samochodu do przemieszczania, że wszędzie jest daleko? Jeśli mieszkasz w spokojnym miejscu a w 10-15 minut dojedziesz na basen, siłownie, swojego fryzjera, do kina, galerii handlowej, rowerem wyjedziesz na fajną trasę to chyba nie jest źle? No chyba, że spędzasz czas na rynku, przy Wawelu co drugi dzień lub jadasz tylko w restauracjach na Kazimierzu, to faktycznie może być problem.

ps. Aaa i jeszcze jedno nie każdy jest na etapie życiowym, że chciałbym np. spory dom pod Krakowem

bulkas

Re: Jak się mieszka na Krowodrzy / dzielnica Krowodrza Kraków / opinie o Krowodrzy na forum

Postautor: bulkas » 06 paź 2019, 16:45

mac_kow pisze:
bulkas pisze:okolica świetna :)

Co w niej "świetnego"- dla normalnych ludzi, nie-AirBnb i nie-studentów?
Ciasno, nieskładnie, brzydko, bez większej zieleni i rekreacji, poza szeroką na pół metra Młynówką Królewską, którą bije pierwszy lepszy chodnik na Kurdwanowie.

Mieszkam całe życie na Krowodrzy i wszystko mam pod ręką :) Szkołe, liceum, uczelnie, centrum, tramwaj, autobus, kantor, plac, przychodnie, szpital, sklepy, dentysta, zakłady rehabilitacji, sensowny czas dojazdu na lotnisko. Wszedzie mialem blisko, albo z buta, rowerem, albo mpk... Auta uzywam tylko w weekend jak trzeba gdzies dalej jechac, uwazam, ze w tyg w godzinach szczytu, to jest meczarnia jezdzic samochodem.Jakbym mial jechac z Klin do centrum codziennie do pracy, to dla mnie byłoby to meczace. To jest moja perspektywa, ktos inny może powiedziec, ze dojezdza codziennie w korku z Zielonek i jest super, kazdy ma inne priorytety i inne potrzeby. W tych okolicach również mieszkają rodziny z dziecmi, niemniej jednak z uwagi na wysokie ceny za m2 w tej okolicy nie jest to atrakcyjna oferta dla ludzi, to chyba normalne, ze kazdy kupuje to na co go stac :)

mac_kow

Re: Kazimierza no. 68 Kraków (Kazimierza Wielkiego) od MB Development - opinie i forum

Postautor: mac_kow » 06 paź 2019, 22:28

bulkas pisze:
Mieszkam całe życie na Krowodrzy i wszystko mam pod ręką :) Szkołe, liceum, uczelnie, centrum, tramwaj, autobus, kantor, plac, przychodnie, szpital, sklepy, dentysta, zakłady rehabilitacji, sensowny czas dojazdu na lotnisko. Wszedzie mialem blisko, albo z buta, rowerem, albo mpk...

pozdro pisze:Wyczueam ze masz jakies kompleksy z ta Krowodrza. Tak naprawde to jest jedyna sensowna dzielnica dzie mozna mieszkac w Krakowie. Moze jeszcze grzegorzki czy te okolice lema, ujda. Reszta to sie srednio do mieszkania nadaje. Brak uslug, wszedzie daleko.

Tak- cierpię na głęboko zakorzenione kompleksy.
W końcu Grottgera to dom rodzinny matki i dziadków, a Kazimierza Wielkiego to dom rodzinny żony. Obydwa miejsca odwiedzałem całe lata i znam jak własną kieszeń.
Kompleksy zatem obudziły się dopiero wtedy, kiedy- o ja głupi- nie zauważyłem, jak bardzo "atrakcyjna" to dzielnica i że znajdują się "inwestorzy" skłonni płacić tam 5-cyfrowe kwoty za metr kwadratowy. Kompleksy wobec teściów oraz dziadków rzecz jasna. Niby do pierwszego nie starcza, a jednak tacy prestiżowi, modni bogacze.

Osobników, którzy z sobie tylko znanych przyczyn nie wychylili nosa poza Krowodrzę uprzejmie informuję:
- Poza Krowodrzą i Rynkiem istnieje w Krakowie życie. Naprawdę. Istnieje też zieleń, szersza niż pół metra Młynówki Królewskiej, szerokie chodniki, tak samo brzydka, ale na pewno nie aż tak niespójna zabudowa. A- no i żyją rodziny z dziećmi, nie tylko emeryci i imprezujący studenci.

- Wyobraźcie sobie, że w Krakowie bywają usługi. Mało tego- całe centra handlowe.
Na Krowodrzy takich nie uświadczysz, to fakt. Nawet o porządnego i niedrogiego spożywczaka coraz ciężej.
Szkoły, licea, tramwaje autobusy a nawet kantory znajdują się też w innych dzielnicach. Zaręczam. Można skorzystać z Google Maps- jest opcja "Odkrywaj". Odkrywcze?

- Wisienki na torcie anty-logiki pt. "wszędzie daleko" ciężko skomentować, kolego Pozdro. Tak zdroworozsądkowo. Z dowolnego miejsca gdzieś jest blisko a gdzieś jest daleko. Jeśli na Krowodrzy nie masz nic do roboty, to po co ma być ci tam "blisko"? Na Młynówkę?

Po raz n-ty powtarzam, że nie mam nic do Krowodrzy- chociaż mając porównanie, stwierdzam, że okolica nie wyróżnia się niczym szczególnym. W codziennym życiu wręcz daje w kość, bo nie ma gdzie zakupów zrobić ani pójść do kina. Galeria Bronowice to najbliższe sensowne miejsce- minus kino.
Na południu mamy Bonarkę, Zakopiankę, Galerię Kazimierz (i tak bliżej z południa niż z Krowodrzy). Za rogiem nowe centrum handlowe z kinem na granicy Wieliczki i Krakowa. Huta i Czyżyny mają Multikino. Wy macie kino letnie w Ogrodzie Łobzów. LOL.

W przeciwieństwie do krowodrzańskich parweniuszy, znam i kojarzę cały Kraków, bo wiecie- żyje się aktywnie, ma się znajomych, spotyka się z nimi, a nie tylko zamuła po półmetrowej szerokości Młynówce.
Nie rozumiem tego, że normalnym ludziom polecacie zakupy w niczym nie wyróżniającej się okolicy, kiedy ceny są astronomiczne i napompowane pseudo-modą oraz oczywiście wynajmem studenckim czy air-bnb.

Krakus44

Re: Kazimierza no. 68 Kraków (Kazimierza Wielkiego) od MB Development - opinie i forum

Postautor: Krakus44 » 07 paź 2019, 1:28

Kazimierza Wielkiego 68...Krowodrza, ...swietna okolica...? Kompleksy tych z Kurdwanowa...?
OMG...lubie tu zagladac, dowiadywac sie, poznawac rozne opinie...ale to co piszecie to juz belkot....
Czym takim wspanialym w skali Krakowa mialaby byc Krowodrza ? Czego nie ma w innych dzielnicach? Chyba w przeciwienstwie do tych, ktorzy pisza te bzdury, zdzieram moje buty wloczac sie po miescie jak tylko odwiedzam moj Krakow, a robie to bardzo czesto.
Krowodrze znam swietnie od lat 90, Srodmiescie od 70- a Podgorze od 80-tych.
Teraz mamy 2019...i moge smialo powiedziec, ze o ile w Srodmiesciu i Podgorzu jestesmy w XXI wielu to w Krowodrzy czas sie zatrzymal...Sklepy rodem z PRL, brak parkow, ulice zaniedbane, chodniki pamietajace towarzysza Gierka.
Chodzac po Srodmiesciu nie moge sie nadziwic jak sie zmienilo i ciagle zmienia.
Podgorze jest po prostu przepiekne, Pogorki, wszechobecne parki, Krzemionki, Kopiec, Bagry, Prokocim, czy ktos widzial Kurdawanow..Swoszowice???? Centra handlowe, arterie komunikacyjne...obled...
Nie twierdze ze Krowodrza jest zla do mieszkania...ale nie rozumiem co mialoby tam byc atrakcyjniejszego od reszty Krakowa? Nie znajduje ani jednej rzeczy....
Ktos tu pisal o szkolach, uczelniach, kantorze, dentyscie...To zart czy tak na powaznie....? LOL. Chyba nigdy nie widzial niczego co po drugiej stronie od Rynku.
Ja znam to miasto od 5 dekad. Poznalem wszystkie dzielnice majac w nich przyjaciol, narzyczone, dom rodzinny, potem juz kolejne mieszkania. nie oddalbym Podgorza za nic na swiecie.
Krowodrza jest po prostu nudna i chaotyczna.

To moje zdanie, Ci co ja lubia niech tam zyja, ale blagam nie piszcie tu bzdur...

mac_kow

Re: Jak się mieszka na Krowodrzy / dzielnica Krowodrza Kraków / opinie o Krowodrzy na forum

Postautor: mac_kow » 07 paź 2019, 7:50

Krakus44 pisze:Czym takim wspanialym w skali Krakowa mialaby byc Krowodrza ? Czego nie ma w innych dzielnicach? Chyba w przeciwienstwie do tych, ktorzy pisza te bzdury, zdzieram moje buty wloczac sie po miescie jak tylko odwiedzam moj Krakow, a robie to bardzo czesto.
Krowodrze znam swietnie od lat 90, Srodmiescie od 70- a Podgorze od 80-tych.
Teraz mamy 2019...i moge smialo powiedziec, ze o ile w Srodmiesciu i Podgorzu jestesmy w XXI wielu to w Krowodrzy czas sie zatrzymal...Sklepy rodem z PRL, brak parkow, ulice zaniedbane, chodniki pamietajace towarzysza Gierka.
Chodzac po Srodmiesciu nie moge sie nadziwic jak sie zmienilo i ciagle zmienia.
Podgorze jest po prostu przepiekne, Pogorki, wszechobecne parki, Krzemionki, Kopiec, Bagry, Prokocim, czy ktos widzial Kurdawanow..Swoszowice???? Centra handlowe, arterie komunikacyjne...obled...

Amen, drogi kolego.

I wszystko by było super, każdy ma swoje preferencje, gdyby nie to, że ceny na Krowodrzy hmm... nie przystają do walorów. Oczywiście raptem od kilku lat. Przed obecnym boomem, ceny w dziś pseudo-modnych okolicach były całkiem normalne/niskie.
A znajdują się "inwestorzy", skłonni tyle płacić. Powody? Studenci. AirBnB. OK.

Ale na takim forum jak to, proszę nie wmawiać zwykłym ludziom, którzy chcą żyć, że płacenie takich cen ma jakikolwiek sens.

pozdro

Postautor: pozdro » 07 paź 2019, 13:18

Szczerze to ja nie znam ani jednego parku w śródmieściu czy podgórzu, (no może ten Bednarskiego, ale szału to tam nie ma)
W Krakowie są 2 parki Park Jordana na Krowodrzy + Błonia oraz Park Lotników + Pas Startowy. Jest jeszcze Las Wolski (daleko), podobno jest Park Tysiąclecia na Oświecenia (ale nigdy nie byłem).

Te arteria i centra handlowe to nie bardzo rozumiem, że Bonarka jest w Podgórzu? :lol:
Nie wiem ja robie zakupy w sieci ogólnie, jak nie to idę z buta na obiad do rynku, albo do Galerii Krakowskiej.
Ogólnie wszędzię chodzę z buta. Jedyną dzielnicą która mogłaby konkurować to Nowa Huta Plac Centalnym ale jest daleko od centrum no i jednak specyficzni ludzie tam mieszkają w porównaniu do Krowodrzy.

Ja jakbym mial kupować dla siebie to bym rozważał 3 miejsca: Krowodrze w pierwszej kolejności potem Lema/Dąbie/Wieczysta w drugiej kolejności, n i ewentualnie jakieś okolice Kapelanki, Podwawelskiego w 3 kolejności. W innej opcji to bym wolał dom w Zabierzowie czy gdzie kowliek z dojazdem 15min SKM z częstotliwością 15min.

No a ceny są faktycznie za wysokie 8000zł/m2 to jest mask na chwilę obecną moim zdaniem ile powinno mieszkanie kosztować.
W sumie na Dąbiu Caba sprzedaje nawet spoko 2 poziomowe po 630-680 tys zł koło 74-80m2 więc to jeszcze może przejdzie. No, ale to będę myślał jak będę miał wkład własny bo nie chce dopłacać do rat kredytu.

Mar G

Postautor: Mar G » 07 paź 2019, 14:38

Podgorze jest przepiekne....rozbawił mnie. Zwlaszcza Kalwaryjska i Limanowskiego. Perły Krakowa :lol:

pozdro

Postautor: pozdro » 07 paź 2019, 15:05

Podgórze to największy syf w Krakowie, jedyne cywilizowane miejsce to okolice Nadwiślańskiej i kładki Bernatki, trochę się Zabłocie cywilizuje. Choć wszystko kwestia ceny, jakby mi sprzedali mieszkanie po 6000zł/m2 na Saskiej przy to mógłbym przemordować, tam pociągi często jeżdżą do centrum. No, ale jakbym miał płacić tyle samo to wolałbym nie dopłacać co miesiąc do komunikacji, żeby się na rynek przejść. Tym bardziej, że na piechotę lepiej się przejść dla zdrowia.

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 07 paź 2019, 15:17

Szybki off-top - dla mnie atrakcyjne podgórze to jedynie jakieś przyjemne mieszkanie ze sporym tarasem bądź balkonem na Zamoyskiego - z widokiem na park Bednarskiego, gdzie można spokojnie iść na spacer z żoną albo dzieciakami. A samochodem 5 min do galerii kazimierz na zakupy.
Na pewno nie mieszkania na stronę spalin i okolic Limanowskiego

Co do Krowodrzy i tematu w którym piszemy - mieszkam od X lat. W pewnym momencie jednak dla człowieka zaczyna być uciążliwe sąsiedztwo wszędzie studentów i wynajmu krótkoterminowego. Więc ja bym jednak trochę oddalał się, jeżeli ktoś szuka mieszkania dla rodziny.

Pod wynajem, jak tylko jest dobra cena to lokalizacja jest bardzo dobra. 14k przesadzone

pozdro

Postautor: pozdro » 07 paź 2019, 15:25

Znaczy no Kazimierza Wielkiego to tam trochę hałas będzie od ulicy, ale już widok na południe to może nie bedzie tragedii.

Co do żarcia to na Krowodrzy się poprawia:
google.com/maps/uv?hl=en&pb=!1s0x47165ba1460638f7%3A0xc05b849088275fbc!2m22!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e6!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipN9aIdMxguviXau5mvYy0Q-BEFGHNHi7-sJ7uU%3Dw426-h320-k-no!5smiski%20na%20lea%20-%20Google%20Search!15sCAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipOQM39QqgT73kMAyjgVpXgTRpHXMSgHiAeLEjtZ&sa=X&ved=2ahUKEwixj5Sjn4rlAhUvxIsKHYIeCdsQoiowE3oECA4QBg

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”