Doradca finansowy - czy to się opłaca? / opinie do korzystaniu z doradców finansowych

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
erazel

Doradca finansowy - czy to się opłaca? / opinie do korzystaniu z doradców finansowych

Postautor: erazel » 17 lut 2020, 10:46

Czy korzystacie z usług przedstawicieli tej profesji? Jak rozpoznać osoby, które naprawdę chcą znaleźć produkt najlepiej dopasowany do twoich potrzeb, a jak unikać tych, którzy pracują tylko dla zysku nie patrząc na koszty jakie poniesiesz?
Jeśli korzystacie to z większych firm zatrudniających dziesiątki mało doświadczonych doradców czy raczej z freelancerów?
Potrzeba hipoteki.
Kogoś możecie polecić? Kraków.

slawek

Re: Doradca finansowy - czy to się opłaca? / opinie do korzystaniu z doradców finansowych

Postautor: slawek » 17 lut 2020, 12:24

erazel pisze:Czy korzystacie z usług przedstawicieli tej profesji?

Chodzisz po bankach, robisz z tego excela, w którym masz podliczone wszystkie koszty kredytu w czasie, jeżeli planujesz np. wcześniejszą spłatę / nadpłatę kredytu, to warto to uwzględnić, albo zrobić dodatkowe warianty. Jak pozbierasz oferty z banków, wtedy możesz iść do doradców finansowych i zwrócić się do nich o przebicie najlepszej oferty. W zależności od tego, co Ci pokażą, będziesz widział czy ich praca jest przydatna dla Ciebie czy nie.

No i doradcy finansowi nie pracują pro bono, wiadomo że z czegoś żyć muszą i trudno powiedzieć na ile często kierują się interesem klienta, a na ile często własnym.

michal40m

Re: Doradca finansowy - czy to się opłaca? / opinie do korzystaniu z doradców finansowych

Postautor: michal40m » 17 lut 2020, 15:10

A to nie jest tak że doradca finansowy posiada dokładnie te same oferty co sa w banku, przedstawia Ci jakie są warianty i ostateczny wybór należy do Ciebie ? oczywiście dostaje z tego prowizje ale raczej nie działa na Twoja niekorzyść bo dostanie taką sama z każdego banku

erazel

Postautor: erazel » 17 lut 2020, 16:45

a ja słyszałem, że taki doradca paradoksalnie może (ale oczywiście nie musi) mieć lepsze oferty z racji tego, że przyprowadza do banku klientów, więc banki dają mu lepsze warunki. Jak ze sprzedażą hurtową, kupujesz czegoś więcej to często po korzystniejszej cenie.
ale ja się nie znam, poprawcie mnie jeśli się mylę

slawek

Postautor: slawek » 19 lut 2020, 11:14

rado pisze: I po 1 mc takiej zabawy jesteś w stanie otrzymać coś czego od doradcy byś nie dostał.

Z tym idziesz do doradcy kredytowego / finansowego, mówisz żeby przebił, albo nie macie o czym rozmawiać.

erazel

Postautor: erazel » 20 lut 2020, 23:37

buda pisze:Nasze własne doświadczenia sa takie, że najlepiej najpierw rozmawiac z pracownikami z tego banku, gdzie ma się konto ror i inne. Bo to nasz bank, ktory zna naszą historię. I targowac się, walczyć, isc do kogos wyżej postawionego, napisac pismo itd.

Konto niestety jest w mbanku, a on już na starcie ma warunki kredytu mocno poniżej oczekiwań. W celu zrobienia pierwszego odsiewu, zasięgnąłem prostych internetowych symulacji podliczających teoretycznie wszystkie koszty i na chwilę obecną bez żadnych negocjacji najbardziej korzystne warunki są w city handlowy oraz paribas.
Przejdę się w łikend po kilku placówkach i spróbuję się wypytać o szczegóły.
Dodam, że kredyt na około pół bańki, a zdolność mam wyliczoną na 1,3 mln.

Aga1982

Postautor: Aga1982 » 20 mar 2021, 7:55

Zupelnie nie. Mi doradca pomogl wybrac duzo tansza oferte od mojego banku. Moj bank ub za ktore musialam zaplacic 17 tys na poczatku i marze 1.9. Doradca mi dal banki: 0. Prowizji i marza 1,69
Moj bank mi wciskal mase rzeczy ktore nawet nie byly wymagane! Polecam Katarzyne Hanegard z wawy

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”