Opłaty za użytkowanie wieczyste i ich wysokość - Prądnik Nowy Kraków
Re: Opłaty za użytkowanie wieczyste i ich wysokość - Prądnik Nowy Kraków
Na etapie rozmów w biurze sprzedaży dostałem informację że kosz ten będzie wynosić około 5 zł/m2. Na forum też ktoś przytoczył że podano mu dokładną wartość 5,12zł/m2. Rozumiem że dochodzi box i miejsce parkingowe ale to przepaść między szacunkowym 400 zł a realnym 800 zł. Ciekawe czy przy pierwszych czynszach też nas tak zaskoczą 

Jest 5 zł w przypadku mieszkania, za to co się kupi w piwnicy stawka jest kilka razy wyższa.
Wiem że jest wyższa, ale chyba nie sześciokrotnie. Bo wychodzi około 32 zł/m2 jeśli weźmiemy pod uwagę 12,5m2 miejsca postojowego + 3m2 boxu.
Hiroshima, a jaki masz udział w działce dla części wspólnych?
Mor3nko przypada jeszcze do podziału część działki poza obrysem bloku, droga na parkingu oto tzw. części wspólne.
Mor3nko przypada jeszcze do podziału część działki poza obrysem bloku, droga na parkingu oto tzw. części wspólne.
Mam 5 m2 boks i za niego płacę 143 zł a za 43 m2 mieszkanie 215 zł. Mając ten boks na wykazie z UM za mam w liczniku 107022000, około 1/735 udziału. Mieszkanie jest na osobnym wyliczeniu, piszę o boksie.
Hmmm.. Mieszkanie 52m2 boks 5.75m2 + miejsce parkingowe. Może ktoś powiedzieć jaka będzie wysokość czynszu co miesiąc w założeniu że będzie mieszkać jedna osoba? I jaka będzie kwota za użytkowanie wieczyste?
Według wcześniejszych danych za Twoje mieszkanie opłata za wieczyste użytkowanie oscylowałaby w okolicach kwoty 850 zł. Co do czynszu nie mam pojęcia. Zadałem takie pytanie w wątku dotyczącym etapu 1 ale nikt mi nie odpisał
Nie wiem czy oni zmienili zarządce z pierwszego narzuconego przez CPRE na własnego oraz jak wyglądały opłaty przed i ewentualnie po zmianie.

Skąd bierzecie te kwoty jeśli można spytać?
Z rachunków z urzędu, oczywiście mieszkańcy I etapu 

w 2019 roku będzie możliwości jednorazowego przekształcenia UW we własność, Np. w Warszawie przy jednorazowej opłacie obowiązywać będzie 98% bonifikata. Wysokość bonifikaty określają same samorząd. Ale sądze, że jednostkowy koszt przekształcenia dla poszczególnych mieszkań nie powinien w Krakowie być większy niż kilka tysięcy złotych.
Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”