Lazurowy Park Atal - wstrzymanie części prac przez małą odległość od szamba
Czy ktos slyszal cos o wstrzymaniu budowy 2 etapu inwestycji w zwiazku ze zbyt mala odlegloscia szamba od budynkow? Dzisiaj bylem na spacerze w okolicy inwestycji i jeden z sasiadow podzielil sie ze mna taka informacja?
Re: Lazurowy Park Atal - wstrzymanie części prac przez małą odległość od szamba
Raffek pisze:Czy ktos slyszal cos o wstrzymaniu budowy 2 etapu inwestycji w zwiazku ze zbyt mala odlegloscia szamba od budynkow? Dzisiaj bylem na spacerze w okolicy inwestycji i jeden z sasiadow podzielil sie ze mna taka informacja?
My też rozmawialiśmy z sąsiadem na ten temat. Twierdzi, że właśnie budynek 2B jest oddalony o około 15 metrów od jego szamba, a powinno być to 30 m. Sprawdziłam rozporządzenie. 15 metrów musi być zachowane dla małych zbiorników, niżej 10 m3. Sąsiad nie powiedział jaką pojemność ma jego szambo. Mówił, że pisał w tej sprawie zdaje się do nadzoru budowlanego i mu odpowiedzieli, że wszystko jest zgodnie z przepisami. Ja mam na piśmie (tzn mailem) oświadczenie pana Rafała Stępnia, że zachowane są przepisy... Ale już sama nie wiem co myśleć.
Jeśli wstrzymają budowę, to dla ludzi z już z podpisanymi umowami o tyle dobra wiadomość, że dostajemy zwrot 3% ceny za opóźnienie w oddaniu mieszkań

Natomiast szambo w ogóle nie powinno być problemem. Przecież nasze bloki są podłączone do kanalizacji. Zrobienie sąsiadowi przyłącza na te 15 metrów - nie jest chyba aż takim dramatycznym kosztem. Ale pewnie deweloper szczędzi na wszystkim, albo nie umiał się z sąsiadem dogadać.
Zachęcam do pytania w Atalu i domagania się oficjalnych dokumentów.
Re: Lazurowy Park Atal - wstrzymanie części prac przez małą odległość od szamba
Też sądzę że wszystko jest OK, gdyż w przeciwnym razie deweloper nie uzyskałby pozwolenia na budowę. A skoro sąsiad nie mówi jak duży ma zbiornik tylko pisze do nadzoru budowlanego to może chce ugrać coś dla siebie, np preferencyjne podpięcie do kanalizacji ?
a_lec pisze:Też sądzę że wszystko jest OK, gdyż w przeciwnym razie deweloper nie uzyskałby pozwolenia na budowę.Raffek pisze: Ja mam na piśmie (tzn mailem) oświadczenie pana Rafała Stępnia, że zachowane są przepisy...
Jeśli wstrzymają budowę, to dla ludzi z już z podpisanymi umowami o tyle dobra wiadomość, że dostajemy zwrot 3% ceny za opóźnienie w oddaniu mieszkań
Budowa zatrzymana
dziennikpolski24.pl/region/a/mlynowka-krolewska-szambo-powstrzyma-ekspansje-blokow-wideo,9995466
3% ceny deweloper już obniżył.
ETAP II
"Promocja wiosenna!"
Wszystkie mieszkania z zielonym ogródkiem upust 150 zł/mkw. (stała cena w stanie deweloperskim 6900 zł/mkw. brutto)
Szczegóły w Biurze Sprzedaży Mieszkań.
Oferta obejmuje rezerwacje dokonane do 31 maja 2016.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2016, 18:11 przez asdf, łącznie zmieniany 1 raz.
Chce się powiedzieć, że "niezłe szambo"
Ale miejmy nadzieję, że jakoś sprawnie to pójdzie w tym przypadku, choć niestety z czekaniem na urzędy bywa bardzo różnie. Podobną akcję na jednej ze swoich inwestycji ma deweloper Budimex, w projekcie realizowanym przez tą firmę w Czyżynach, jeden z budynków okazał się być przesunięty względem planu o 3 metry (ponoć pomyłka geodety) i też muszą starać się na nowe pozwolenie na budowę, a wielkie zbudowane do połowy bloczysko stoi i nic się nie dzieje... Ciągle pojawiają się jakieś nowe terminy, ale później okazuje się, że nadal trzeba czekać na coś tam i tak od kilku miesięcy. Miejmy nadzieję, że tu pójdzie szybciej.
Ciekawe czy to jakoś wpłynie na opinie o Atalu Kraków, bo jak do tej pory, to chyba za bardzo nie było się do czego przyczepić... A warto pamiętać o tym, że jeśli budowa przeciągnie się o dłuższy czas, to wtedy także mieszkańcy sąsiadujących z nią budynków dłużej będą odczuwali związane z jej realizacją niedogodności

Ciekawe czy to jakoś wpłynie na opinie o Atalu Kraków, bo jak do tej pory, to chyba za bardzo nie było się do czego przyczepić... A warto pamiętać o tym, że jeśli budowa przeciągnie się o dłuższy czas, to wtedy także mieszkańcy sąsiadujących z nią budynków dłużej będą odczuwali związane z jej realizacją niedogodności

asdf pisze:Budowa zatrzymana
dziennikpolski24.pl/region/a/mlynowka-krolewska-szambo-powstrzyma-ekspansje-blokow-wideo,9995466
3% ceny deweloper już obniżył.
ETAP II
"Promocja wiosenna!"
Wszystkie mieszkania z zielonym ogródkiem upust 150 zł/mkw. (stała cena w stanie deweloperskim 6900 zł/mkw. brutto)
Szczegóły w Biurze Sprzedaży Mieszkań.
Oferta obejmuje rezerwacje dokonane do 31 maja 2016.
My już 2 miesiące temu wynegocjowaliśmy upust 150 zł za mieszkanie w II Etapie. Więc to średnia promocja

Ja mówiłam o zapisach z umowy deweloperskiej, gdzie jest mowa o zwrocie 3% jeżeli z winy dewelopera oddanie mieszkania się opóźni w stosunku do daty zadeklarowanej w umowie. U nas jest to koniec kwietnia 2017.
Niemniej wstrzymanie budowy martwi... Wygląda na to, że zwyczajnie kłamali w sprawie szamba. Co mam na piśmie od p. Rafała :-/
No i teraz pytanie, jak to się będzie rozwijać. Rozwiązanie byłoby proste. Podpiąć sąsiada choćby do kanalizacji z osiedla. Tyle, że ten pan jest bardzo niechętny tej budowie i nie wiem czy będzie chciał iść na ugodę.
Czy są tu jakieś osoby z II Etapu? Może warto zewrzeć szyki w razie jakichś rozmów z deweloperem
Ostatnio zmieniony 16 maja 2016, 11:17 przez emigie, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale tylko 2B jak w tytule posta czy cały II etap jest wstrzymany ???
Cały etap, bo oba etapy mają różne pozwolenia na budowę, ale nie ma pozwolenie na budowę per budynek, więc muszą cały etap 2 wstrzymać.
Jeżeli ktoś oglądał filmik z załączonego przez @asdf artykułu to wiecie o co chodzi z tym że gościu pod koniec mówi o jakichś postępowaniach w sprawie nowych budynków na terenie obecnego składu budowlnaego ?:)
Jeżeli ktoś oglądał filmik z załączonego przez @asdf artykułu to wiecie o co chodzi z tym że gościu pod koniec mówi o jakichś postępowaniach w sprawie nowych budynków na terenie obecnego składu budowlnaego ?:)
tak, na kolejnych działkach toczy się postępowanie w sprawie dalszej zabudowy.
A czy ktoś coś już wie co na to ATAL, czy ma już jakieś oficjalne stanowisko?
Wróć do „Lazurowy Park Kraków - forum mieszkańców osiedla od Atal”