http://www.zarzadca.eu/dyskusja/3542/mo ... dozwolony/
Powalczmy o telewizję kablową i jej większy wybór na osiedlu Piasta Park
Re: Powalczmy o telewizję kablową i jej większy wybór na osiedlu Piasta Park
"To narusza ustawę o ochronie konkurencji i konsumentów"
a z drugiej strony w umowie deweloperskiej jest pkt. :
"9.5.5. sieć, przyłącza oraz okablowanie Budynku służące m.in. do dostawy sygnału telewizji kablowej, telefonu oraz internetu, realizowane będą przez przedsiębiorców świadczących usługi w zakresie dostawy sygnałów wyłonionych przez Spółkę w drodze konkursu ofert i zgodnie z art. 49 Kodeksu cywilnego stanowić będą własność tych przedsiębiorców"
Art. 49. Urządzenia przedsiębiorstwa lub zakładu
§ 1. Urządzenia służące do doprowadzania lub odprowadzania płynów, pary, gazu, energii elektrycznej oraz inne urządzenia podobne nie należą do części składowych nieruchomości, jeżeli wchodzą w skład przedsiębiorstwa.
§ 2. Osoba, która poniosła koszty budowy urządzeń, o których mowa w § 1, i jest ich właścicielem, może żądać, aby przedsiębiorca, który przyłączył urządzenia do swojej sieci, nabył ich własność za odpowiednim wynagrodzeniem, chyba że w umowie strony postanowiły inaczej. Z żądaniem przeniesienia własności tych urządzeń może wystąpić także przedsiębiorca.
"9.5.5. sieć, przyłącza oraz okablowanie Budynku służące m.in. do dostawy sygnału telewizji kablowej, telefonu oraz internetu, realizowane będą przez przedsiębiorców świadczących usługi w zakresie dostawy sygnałów wyłonionych przez Spółkę w drodze konkursu ofert i zgodnie z art. 49 Kodeksu cywilnego stanowić będą własność tych przedsiębiorców"
Art. 49. Urządzenia przedsiębiorstwa lub zakładu
§ 1. Urządzenia służące do doprowadzania lub odprowadzania płynów, pary, gazu, energii elektrycznej oraz inne urządzenia podobne nie należą do części składowych nieruchomości, jeżeli wchodzą w skład przedsiębiorstwa.
§ 2. Osoba, która poniosła koszty budowy urządzeń, o których mowa w § 1, i jest ich właścicielem, może żądać, aby przedsiębiorca, który przyłączył urządzenia do swojej sieci, nabył ich własność za odpowiednim wynagrodzeniem, chyba że w umowie strony postanowiły inaczej. Z żądaniem przeniesienia własności tych urządzeń może wystąpić także przedsiębiorca.
-
Justyna.zaw
wydaje mi się ze ze te kwestie należało negocjować podczas podpisywania umowy, ponieważ są zapisy które o tym mówią . Jesli ktoś go nie ma może walczyć ale jesli ktoś taki ma to nie ma nic do gadania ... w umówię jest to jasno zAwarte
Odebrałam już wczoraj mieszkanie i usłyszałam wtedy jeszcze raz, że ma nie być problemów z podpisaniem umowy z innym dostawcą internetu czy telewizji kablowej. Natomiast dziś byłam w UPC żeby dowiedzieć się jak będzie wyglądało przeniesienie umowy na nowe mieszkanie i powiedziano mi, że na razie nie ma takiej możliwości. UPC nie ma w Piasta Park swojego okablowania i nie wejdzie do budynku.
Pozostało czekać, że coś się zmieni lub zastanowić się nad TOYą.
Jakby ktoś miał inne informacje to proszę o wiadomość.
pozdrawiam
Pozostało czekać, że coś się zmieni lub zastanowić się nad TOYą.
Jakby ktoś miał inne informacje to proszę o wiadomość.
pozdrawiam
-
bloodynosepicker
I jak? Udało się komuś podpisać umowę z innym dostawcą niż TOYA?
Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”