Parkowanie na nie swoich miejscach postojowych - Piasta Park Kraków
Re: Parkowanie na nie swoich miejscach postojowych - Piasta Park Kraków
Sprawa jest w toku,SMP tym się zajmuje będą blokady i wyznaczone miejsca z blokadami dla mieszkańców starszej części, w porozumieniu z SM i PP będą akcje i kontrole, tak wiec parkujący z Piasta Park szukajcie miejsca u siebie bo z info uzyskanego sa miejsca do wykupu w garażach i na miejscach postojowych
Pawello pisze:DOPEL pisze:Arctic ależ mnie nie chodzi o te 2 miejsca przy chodniku po stronie Ziko, tylko o cały chodnik po drugiej stronie ulicy, sprawdziłem, nie jest oznakowany jako parking, w biurze SM Północ koło marketu "Mili" powiedzieli mi, że też nie mają tego na mapach jako parking, a jak pisałem wcześniej mieszkańcy pobliskich bloków nawet kilku centymetrów nie zostawiają. Poruszając się z wózkiem dziecięcym to jakaś masakra, bo niby co, ulicą mam go pchać skoro nie jest to też strefa zamieszkania, a przynajmniej nie ma stosownego znaku, zatem w razie wypadku moja wina bo ulicą szedłem a przecież jest chodnik. Co do zastawiania "waszych" miejsc, czy chodnika do parku (taka sytuacja mnie również denerwuje) to jak najbardziej popieram dzwonić pod 986, bo ktoś sobie miejsce parkingowe zrobił na chodniku zaraz za OSTATNIM miejscem, które jest oznakowane jako dla niepełnosprawnych. W takich przypadkach polecam dzwonić bez względu na to, gdzie się potem kierowca udaje.
Sorry , będę złośliwy - Możesz jeździć drogą -Tą Waszą Drogą budowlaną . Z dzieckiem też będziesz chodził na spółdzielczy plac zabaw po spółdzielczym chodniku no i oczywiście masz pretensje . Dziwne że przedtem nikomu ten parking nie przeszkadzał. Nie wiem kto się zgodził na połączenie waszej drogi z naszą drogą osiedlową . Odkąd się pojawił wasz budynek starzy mieszkańcy mają tylko problemy. Nie wnieśliście nic jako wspólnota w okoliczną infrastrukturę , chcecie tylko korzystać . Dodam więcej nic nigdy nie wniesiecie oprócz kłopotów
Paweł
Przykro słyszeć że tak nowi mieszkańcy są witani przez starych. To nasza wina że ten blok powstał? Rozumiem że większa liczba mieszkańców w okolicy to problem ale niestety to jest miasto. Pusty teren musiał w końcu zostać przez kogoś wykupiony. Czemu Pan nie ma pretensji do miasta, dewelopera, wykonawcy czy kogokolwiek kto miał wpływ na powstanie tej inwestycji?
Oczywiście naganne jest parkowanie nie w swojej przestrzeni ale do niektórych ludzi nie dotrzesz (dlatego są od tego określone służby z których mamy prawo korzystać). Pan mówi że mieszka tutaj od dawna. I nie wie Pan jacy potrafią być ludzie?
Na koniec niech Pan nie przywłaszcza sobie drogi miejskiej czy gminnej. Rozumiem że do tej pory tylko Państwo korzystali z tej drogi więc się przyzwyczaili ale to nie jest Państwa droga. Idąc dalej tym tokiem co my mieliśmy dołożyć do okolicznej infrastruktury? Formalnie nawet nie jesteśmy właścicielami a co za tym idzie nie mieliśmy na praktycznie nic wpływu. Ja sam bym wolał żeby wyjazd był prosto do Piasta Kołodzieja. Tego jeszcze nie ma i co ja jako mieszkaniec mam z tym zrobić?
Jeśli ma Pan jakieś propozycje chętnie wysłucham.
NOWY 2018 pisze:Sprawa jest w toku,SMP tym się zajmuje będą blokady i wyznaczone miejsca z blokadami dla mieszkańców starszej części, w porozumieniu z SM i PP będą akcje i kontrole, tak wiec parkujący z Piasta Park szukajcie miejsca u siebie bo z info uzyskanego sa miejsca do wykupu w garażach i na miejscach postojowych
I bardzo dobrze. Nie wiem skąd ta informacja o wolnych miejscach bo z tego co ja słyszałem to wszystkie miejsca są już wykupione.
Proszę pamiętać że w momencie wezwania straży miejskiej do złego parkowania może ona uderzyć również w starych mieszkańców. Po zachodniej stronie starego osiedla na Ognistych Wici praktycznie wszystkie samochody stojące na chodniku są źle zaparkowane bo nie zostawiają 1,5m chodnika. Osobiście mi to specjalnie nie przeszkadza ale trzeba wziąć to pod uwagę.
Na koniec mój apel żeby nie robić sobie wrogów już od początku. Po co się dzielić na stare i na nowe osiedle. Może współpracujmy razem, żeby okolica stała się lepsza a nie jak to tradycyjnie w Polsce rzucać się sobie do gardeł.
Panie i Panowie więcej luzu i spokoju
.Kolega Rosek dobrze prawi i wpełni go popieram
, nie dzielmy się na starych i nowych mieszkańców tylko postarajmy się nawzajem szanować, bo będziemy tu razem mieszkać i funkcjonować w jednej przestrzeni i nieważne czy ktoś ma wykupione miejsce, czy ma identyfikator wydany przez sm. Każdy z nas ma rodziny, znajomych, którzy będą nas odwiedzać i przykładowo ja np. nie chciałbym żeby któregoś z moich gości spotkała jakaś niemiła niespodzi pt. mandat lub uszkodzony samochód: [ niestety miejsc jest jak na lekarstwo, a będzie coraz gorzej, ponieważ nowe inwestycje w toku a i samochodów na starej części coraz więcej. A co do samej drogi to historia z nią jest taka, że droga ta była do niedawna drogą osiedlowa, ale dziwnym zbiegiem okoliczności na chwile przed wydaniem pozwolenia na budowę nowych bloków została przekazana w zarządzanie miastu i stała się droga gminną wiec jak najbardziej droga dostępna dla wszystkich.
Z informacji biura sprzedaży mieszkań ponoć są jeszcze dostępne naziemne miejsca postojowe i ma być zrobione bezpośrednie połączenie z ul Piasta Kołodzieja, ale niestety dopiero po zakończeniu wszystkich inwestycji i tu jest jedynie możliwość wywierania presji na dewelopera żeby zrobił to troszkę wcześniej.

Z informacji biura sprzedaży mieszkań ponoć są jeszcze dostępne naziemne miejsca postojowe i ma być zrobione bezpośrednie połączenie z ul Piasta Kołodzieja, ale niestety dopiero po zakończeniu wszystkich inwestycji i tu jest jedynie możliwość wywierania presji na dewelopera żeby zrobił to troszkę wcześniej.
Proste aby robić inwestycje trzeba dojazdu do bloku budowanego i tutaj kłaniam się zarządowi które przekazał gminie Kraków drogę, i tutaj pies pogrzebany można było za cenę udostępniania drogi,żądać gwarancji naprawy(remont całkowity drogi i wybudowanie parkingu wzdłuż drogi .
SMP zrobiła interes życia - jak Ruscy sprzedając Alaskę.
Przestańcie mieć nadzieje ze jakoś to będzie, będzie gorzej nowe inwestycje nowe bloki i skąpo miejsca na parking.
1. petycje i wniosek z podpisami do zarządu o zajęcie stanowiska-KPA gwarantuje ze muszą odpisać taaaaak muszą odpisać na pismo-wniosek, nic na gębę na pismo odpowiedz musi być w formie pisemnej.
Przestańcie mieć nadzieje ze jakoś to będzie, będzie gorzej nowe inwestycje nowe bloki i skąpo miejsca na parking.
1. petycje i wniosek z podpisami do zarządu o zajęcie stanowiska-KPA gwarantuje ze muszą odpisać taaaaak muszą odpisać na pismo-wniosek, nic na gębę na pismo odpowiedz musi być w formie pisemnej.
NOWY 2018 pisze:Proste aby robić inwestycje trzeba dojazdu do bloku budowanego i tutaj kłaniam się zarządowi które przekazał gminie Kraków drogę, i tutaj pies pogrzebany można było za cenę udostępniania drogi,żądać gwarancji naprawy(remont całkowity drogi i wybudowanie parkingu wzdłuż drogi .
Nowy 2018, ja mieszkam w okolicy Piastów ponad 30 lat, wprowadzam się do Piasta Park i leży mi na sercu los tych terenów. Interesuję się tym co sie dzieje i będzie działo w naszej dzielnicy. Remont ul. ognistych wici będzie w tym roku, polecam artykuł
krakow.pl/aktualnosci/217865,1912,komunikat,gdzie_remonty_nakladkowe_w_2018_roku_.html
Paweł, ciekaw jestem co zrobisz jak już zakończy się cała inwestycja. Skoro tyle masz problemu po zakończeniu dopiero pierwszego etapu, i nawet połowa ludzi z 223 mieszkań się jeszcze nie wprowadziła, do tego są jeszcze 2 lokale usługowe, wiec dostawy i klienci też będą parkować. Z tego co pamiętam to Piasta Park w całości ma mieć około 850 mieszkań, i jak pewnie w przypadku pierwszego bloku miejsca parkingowe tylko dla połowy, wiec kolejne 425 mieszkańców będzie parkować na ognistych wici (zakładając że w każdym domu jest przynajmniej 1 auto).
Po drugie nie ma żadnej drogi starych i żadnej drogi nowych mieszkańców, jest jedna WSPÓLNA.
Po drugie nie ma żadnej drogi starych i żadnej drogi nowych mieszkańców, jest jedna WSPÓLNA.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2018, 18:03 przez DOPEL, łącznie zmieniany 1 raz.
DOPEL pisze:Paweł, ciekaw jestem co zrobisz jak już zakończy się cała inwestycja. Skoro tyle masz problemu po zakończeniu dopiero pierwszego etapu, i nawet połowa ludzi z 223 mieszkań się jeszcze nie wprowadziła, do tego są jeszcze 2 lokale usługowe, wiec dostawy i klienci też będą parkować. Z tego co pamiętam to Piasta Park w całości ma mieć około 850 mieszkań, i jak pewnie w przypadku pierwszego bloku miejsca parkingowe tylko dla połowy, wiec kolejne 425 mieszkańców będzie parkować na ognistych wici (zakładając że w każdym domu jest przynajmniej 1 auto).
NOWY 2018 pisze:Proste aby robić inwestycje trzeba dojazdu do bloku budowanego i tutaj kłaniam się zarządowi które przekazał gminie Kraków drogę, i tutaj pies pogrzebany można było za cenę udostępniania drogi,żądać gwarancji naprawy(remont całkowity drogi i wybudowanie parkingu wzdłuż drogi .
Nie znam tematu, ale dziwnie to brzmi. Jak zarząd mógł oddać? Wspólnota musiała wyrazić zgodę. Nie ma innej opcji. Jeśli SMP tylko zarządzała a działka zawsze była miejska to miasto mogło mogło przejąć zarządzanie kiedy chciało. Jeśli mieszkańcy oddali za darmo teren to już tylko do tych co decydowali można mieć pretensje.
Dobrze że Ognistych Wici będzie wyremontowana. Nic tylko się cieszyć. Kto wie może właśnie budowa nowych inwestycji pchnęła miasto do tego kroku? Może nie ale kto wie

Nikt nie wyda WZiZ jeżeli inwestycja nie ma dojazdu z drogi publicznej oddając w wieczyste użytkowanie SM nie można ot tak zabrać,SM ponosiła koszty i na przykład za umieszczenie urządzeń obcych,kanalizacja,woda,gaz płaci się nie małą sumkę do właściciela czy zarządcy.
Planowane jest wykonanie nakładki,,PLANOWANE" wiecie ile rzeczy się planuje anie wykonuje w KRK,po drugie wykonanie nakładki to nie remont tylko przykrycie nakładka asfaltową starej nawierzchni,gdy robiono modernizacje tej drogi to co innego wtedy należny poprawić chodniki,lub wymienić na kostkę,krawężniki na nowe ,poszerzenie choćby wjazdu z głównej na O.Wici chodzi o zakręt za parkingiem przy Kiosku w końcu minęły by się 2 samochody- a postawienie znaków kto ma pierwszeństwo na zw. odcinku drogi to trochę po łepkach.
Planowane jest wykonanie nakładki,,PLANOWANE" wiecie ile rzeczy się planuje anie wykonuje w KRK,po drugie wykonanie nakładki to nie remont tylko przykrycie nakładka asfaltową starej nawierzchni,gdy robiono modernizacje tej drogi to co innego wtedy należny poprawić chodniki,lub wymienić na kostkę,krawężniki na nowe ,poszerzenie choćby wjazdu z głównej na O.Wici chodzi o zakręt za parkingiem przy Kiosku w końcu minęły by się 2 samochody- a postawienie znaków kto ma pierwszeństwo na zw. odcinku drogi to trochę po łepkach.
Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”